Glutenvrije Kwarktaart
Mensen met een glutenintoleratie of allergie mogen geen granen tot zich nemen. Daar kan hun lichaam niet tegen en dit uit zich in vervelende pijnen. Maar ook mensen met coeliakie vieren wel eens een feestje. Daarom dit basisrecept voor een glutenvrije kwarktaart, waar men naar eigen smaak op kan variëren.
Bij een verjaardag of andere feestelijke aangelegenheid hoort taart. Maar als je de normale taarten die worden gemaakt niet mag eten, is zo'n dag toch minder feestelijk. Zeker als je bij alles wat je eet moet opletten of je het wel mag. Daarom dit recept voor een glutenvrije kwarktaart voor 10-12 personen.
Benodigdheden:
- 1 liter magere kwark (naturel)
- 500 gr (zomer)fruit (vers of uit de diepvries van bijv. AH)
- 6 blaadjes gelatine
- 250 gr. glutenvrije koekjes (bijvoorbeeld Liga Eerste Stap)
- 150 gr. margarine
- Springvorm
- Bakpapier of aluminiumfolie.
- Eventueel kan naar eigen smaak wat zoetstof (Natrena) worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van het fruit wat gebruikt wordt.
Aan de slag:
Zet eerst de springvorm klaar. Bekleed de onderplaat met bakpapier of aluminiumfolie zodat de bodem niet gaat vastkleven.
Smelt dan de boter in een pannetje of in de magnetron. Verkruimel ondertussen de koekjes en zorg ervoor dat er geen grote stukjes meer tussenzitten. Dit kan met de hand of eventueel de keukenmachine. Als de boter geheel is gesmolten doe je het bij de koekkruimels. Roer dit mengsel goed door. Het mengsel gaat in de springvorm. Zorg hierbij dat de bodem wel overal ongeveer even dik is. Druk het mengsel goed aan, dan krijg je de beste taartbodem. Zet de springvorm vervolgens in de koelkast zodat de bodem kan stijven.
Pureer de helft van het fruit in de keukenmachine of blender. Als het erg klonterig blijft kun je er eventueel een klein beetje water bij doen, maar met zomerfruit is dat eigenlijk niet nodig. Roer deze fruitpuree door de kwark heen. De kwark krijgt dat een mooi kleurtje en gaat erg lekker smaken. Proef de kwark even. Vind je het niet zoet genoeg, voeg dan een paar druppeltjes zoetstof toe.
Week vervolgens de gelatineblaadjes in een bakje koud water. Als deze goed zacht is, gooi dan het koude water weg en knijp de gelatine goed uit. Doe dan twee eetlepels gekookt water over de gelatine. Deze zal dan oplossen. Roer de opgeloste gelatine door de kwark.
Doe de kwart nu bij de taartbodem in de springvorm en zet het weer in de koelkast. Houdt er rekening mee dat de taart wel een paar uurtjes nodig heeft om op te stijven. Wanneer de taart stijf genoeg is, kan de springvorm los worden gehaald. Neem nu het overige fruit en garneer daar de bovenkant van de taart mee.
Et voila, een lekkere glutenvrije taart. Succes verzekerd!
Persoonlijke ervaring:
De eerste keer dat ik dit recept heb gemaakt deed ik dit met zomerfruit uit de diepvries van AH. Het was dan ook hartje winter. Het voordeel van zomerfruit is, is dat het veel vocht bevat en je er dus een mooie puree van kan maken. Daarnaast geeft dit fruit ook een sterke zoete smaak af, waardoor het toevoegen van zoetstof eigenlijk niet nodig is.
Ondertussen kan ik dit recept dromen, en maak ik het dikwijls met spullen die ik in huis heb. Ik varieer met fruit, maar ook met de bodem. Appels, peren, banaan en kiwi, eigenlijk is alles heel geschikt om te gebruiken in deze kwarktaart. Zolang het maar goed gepureerd wordt. Je kunt de smaak ook aanpassen aan het seizoen. In de zomer juist iets met aardbeien en andere zomervruchten, in de winter eerder een variant met appels of stoofpeertjes. Bij de appelvariant een flinke snuf kaneel erdoor en je hebt gelijk iets heel anders. In de Sinterklaasperiode kun je bij de koekkruimels een snufje speculaaskruiden toevoegen. Zo kan er toch een beetje 'kruidnootjes' worden gegeten.
Reacties
Carla, 21-07-2014
Dankjewel, klinkt erg lekker, wil het graag proberen maar zonder gelatine, zou agar agar ook kunnen werken?
Reactie infoteur, 26-08-2015
Ik heb zelfnoemfunctie nooit AgarAgar gebruikt voor deze taart, wel in jams. Het lijkt me dat je de gelatine prima zou kunnen vervangen voor AgarAgar. Raadpleeg dan de verpakking hoeveel je precies moet gebruiken!
Truus Geurts, 04-04-2013
Wil graag weten hoe zwaar de geletineblaadjes zijn om de verhouding goed te hebben. al vast bedank. vriendelijke groeten truus.
Reactie infoteur, 26-08-2015
Ik gebruik gelatineblaadjes van het merk Dr. Oetker. Deze blaadjes wegen 1,6 gram per stuk.
Op de website van Dr. Oetker vond ik nog de volgende informatie:
"12 blaadjes gelatine (20 gram) komt overeen met 18 gram poedergelatine."
Janka van den Berg, 08-03-2012
Let op: Liga Eerste Stap is NIET glutenvrij maar heeft een zeer laag glutengehalte.
Coeliakie patiënten kunnen dit niet eten. Ik heb 3 zakjes glutenvrije Pure & Free roomboter amandelkoekjes gebruikt. Je bent dan wel wat duurder uit maar zo heb je wel de zekerheid dat je een echt glutenvrije taart hebt! TIP: denk ook aan een goed schone springvorm! Als daar nl. nog wat heel kleine restjes aanzitten is ook deze niet bruikbaar.
Reactie infoteur, 26-08-2015
Bedankt voor jouw aanvulling!
Gluutje, 20-12-2010
Leuk recept, maar pas op Liga Eerste Stap is niet gegarandeerd glutenvrij! Op de verpakking staat dat de koekjes gemaakt worden in een omgeving waar ook glutenbevattende producten worden bereid. Neem voor de zekerheid dus koekjes die echt glutenvrij zijn zoals die van schar of een ander merk dat glutenvrije dieetproducten maakt.
Reactie infoteur, 26-08-2015
Bedankt voor jouw aanvulling!
Appelflap (infoteur), 11-01-2010 #5
Goed om te lezen en ik kan iedereen (ook mensen die wel gluten mogen) dit recept aannbevelen. Mijn zus heeft namelijk coeliakie en zodoende werd/wordt er bij verjaardagen altijd een glutenvrije kwarktaart gebakken. Deze vielen echter zo goed in de smaak dat ook de andere gasten deze taart boven de 'gewone' taarten kozen, waaronder dus ik :-p
Reactie infoteur, 26-08-2015
Het is natuurlijk heel simpel: taart moet gewoon lekker zijn!