Quiches allerlei: hartig en gezond!
Geen zin om uitgebreid te koken? Toch trek in een hartige hap? Maak dan eens een quiche. Niet veel werk en toch een volledige, evenwichtige maaltijd. Of maak ze op voorhand en steek ze in de vriezer. Na een lange wandeling in de gure kou smaakt een opgewarmde quiche eens zo lekker! Een lekker slaatje er bij en klaar is Kees!
Quiches
Een quiche is een hartige hap die een volledige maaltijd wordt met een slaatje en een stukje vlees er bij. Voordeel is dat je er twee tot drie tegelijk in de oven kan zetten, dus is er genoeg voor iedereen. Of je kan er twee verschillende quiches inzetten, zodanig dat je nog kan kiezen en afwisselen ook. Maak de quiches eens op voorhand, wanneer je lekker veel tijd hebt. vries ze in en haal ze uit wanneer je trek hebt. Stukjes quiche over? Geen probleem. Ook koud zijn quiches best lekker. Maak er kleine hapjes van voor bij de soep of als aperitiefhapjes. Kliekjes groenten over? Bewaar ze in de koelkast en maak er op het einde van de week een heerlijke groentenquiche van! Stukjes hesp of vis er in, een eiermengsel en kaas er over en je hebt alle nodige vitamines binnen. Makkelijk, snel en gezond!
Aspergequiche
Ingrediënten
- twee blikjes dunne, witte asperges
- 1 rol bladerdeeg
- zes eieren
- nootmuskaat
- zout
- peper
- geraspte kaas
- eventueel stukjes hesp
Bereiding
Verwarm de oven voor. Leg het bladerdeeg in een ronde bakvorm. Prik er met een vork gaatjes in of leg er doperwten op. Laat even bakken in de oven. Haal de erwten er af. Leg er de uitgelekte asperges op. Voor de liefhebbers: leg er stukjes hesp op. Klop de eieren tot een omelet met de nootmuskaat, het zout en de peper. Giet het mengsel over de asperges. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet in de oven gedurende dertig à veertig minuten. De quiche is klaar wanneer de kaas gesmolten is en de randen gebakken zijn.
Witloof - geitenkaasquiche
Ingrediënten
- 1/2 kilo witloof
- 2 potjes geitenkaas
- 1 rol bladerdeeg
- eventueel stukjes hesp
- peper
- zout
Bereiding
Verwarm de oven voor. Snijd het harde stuk van elke witloofstronk. Haal het bittere hart er uit. Snijd de witloofstronkjes in kleine stukjes. Snijd eventueel de hesp in kleine stukjes. Leg de bladerdeeg in de vorm. Prik er met een vork gaatjes in of leg er doperwten in. Bak even af. Haal de erwten van het deeg. Leg eventueel de stukjes hesp op de bodem. Leg daarna de stukjes witloof in de vorm. Doe er peper en zout op. Breng nu toefjes geitenkaas aan op de stukjes witloof. Zet in de oven gedurende dertig minuten. De quiche is klaar wanneer de randen gebakken zijn. De witloof mag nog een beetje knapperig zijn.
Broccoli - zalm quiche
Ingrediënten
- 1/2 kilo broccoli
- 250 gram zalm
- 1 rol bladerdeeg
- vier eieren
- zout
- peper
- geraspte kaas
Bereiding
Verwarm de oven voor. Trek de broccoli uiteen in roosjes. Blancheer. Kook de zalm. Leg de bladerdeeg in de bakvorm. Prik er gaatjes in met een vork of leg er doperwten in. Zet even in de oven. Haal de doperwten er af. Schik de goed uitgelekte broccoli en zalm in de bakvorm. Klop de eieren op met zout en peper. Giet het mengsel over de broccoli en de zalm. Bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven gedurende dertig minuten. De quiche is klaar wanneer de randen gebakken zijn en de kaas gesmolten is.
Prei - ham quiche
Ingrediënten[B]
- 1/2 kilo prei
- 200 gram hesp
- 1 rol bladerdeeg
- vier eieren
- zout
- peper
- geraspte kaas
Bereiding[/B]
Verwarm de oven voor. Snij de prei in fijne schijfjes. Bak even op met boter of olijfolie in een pan. Snij de hesp in kleine stukjes. Roer door de prei. Leg de bladerdeeg in de bakvorm. Prik er met een vork gaatjes in of leg er doperwten in. Bak even af. Haal de doperwten er af. Leg het prei / hammengsel op de bladerdeeg. Klop de eieren op met zout en peper. Giet over de ham en prei. Bestrooi met geraspte kaas. Zet dertig minuten in de oven. De quiche is klaar wanneer de kaas gesmolten is en de randen gebakken zijn.
Tomatenquiche
- 1 rol bladerdeeg
- 1 ajuin
- 6 eieren
- 2 dl room
- 400 gram geraspte kaas
- olie of boter
- 1 kilo tomaten
- zout
- peper
Bereiding
Verwarm de oven voor. Snij de ajuin in fijne stukjes. Fruit de ajuin in de boter of de olie. Haal het kroontje uit de tomaten en haal er de schil af. Doe ze in de pan met de ajuin en laat inkoken. Mix het fijn. Doe er de kaas bij en laat de kaas even smelten. Voeg de room bij. Klop de eieren op met peper en zout. Voeg bij het mengsel. Leg het deeg in de bakvorm, prik er gaatjes in met een vork en bak even op. Giet het tomatenmengsel in de bakvorm. Zet ongeveer dertig minuten in de oven. De quiche is klaar wanneer het mengsel stevig is en de randjes gebakken.
Groentenquiche
Ingrediënten
- wortel
- courgette
- broccoli
- tomaat
- bloemkool
- 2 rollen zanddeeg
- 4 eieren
- zout
- peper
- nootmuskaat
- geraspte kaas
- eventueel stukjes hesp
Bereiding
Voor deze quiche hebt u geen nieuwe groenten nodig. U kan hem ook maken met kliekjes van de vorige dagen. Verwarm de oven voor. Snij de groentjes in stukjes. Blancheer ze even, met uitzondering van de tomaat. Kneed de twee rollen bladerdeeg terug op. Rol de bol uit tot zo'n 1/2 cm. Leg de deeg in een hoge bakvorm. Prik er gaatje in met de vork. Bak even af. Laat de groenten goed uitlekken. Voeg de in stukjes gesneden tomaat bij. Doe de groentjes in de bakvorm. Voeg er eventueel in stukjes of in blokjes gesneden hesp bij. Klop de eieren op met zout, peper en muskaatnoot. Giet over de groenten. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet dertig minuten in de oven. De kaas moet gesmolten zijn en de randen van het deeg moeten goudbruin zijn.
Quiche Lorraine
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 4 eieren
- 1/2 liter dubbele room
- zout
- peper
- hesp of spek in blokjes gesneden
- geraspte kaas
Bereiding
Verwarm de oven voor. Leg de bladerdeeg in de bakvorm. Maak er gaatjes in met een vork. Bak even af. Kluts de eieren met peper en zout. Voeg de room toe en meng goed. Leg de blokjes hesp of spek in de bakvorm. Doe het room-eiermengsel er over. Bestrooi met kaas. Steek dertig minuten in de oven. Wanneer de kaas gesmolten is en de randjes van het deeg goudbruin zijn, is de quiche klaar.
U ziet het, er is echt niets moeilijk aan. Het systeem is eigenlijk altijd hetzelfde. Groenten die in de oven gaar worden, hoeft u niet eerst te blancheren. Groenten die lang moeten koken of bakken, blancheert of bakt u eerst. Iets waar u wel voor moet opletten, is dat u de groenten goed moet laten uitlekken. Anders bestaat de kans dat uw deeg wak wordt en dan bakt het niet meer. Dan krijgt u een klef, wansmakkelijk gedoe op uw bord. Varieer, fantaseer en combineer zelf naar hartenlust. Vergeet ook uw kliekjes er niet in te verwerken en denk aan seizoengroenten. Een quiche is ook een handig middel om kinderen groenten te laten eten. Als je de groenten mixt met de eieren en de kaas en zo verwerkt in de quiche, zien ze niet wat er juist inzit. Succes en smakelijk!