Dutch gingercake, Hollandse gembercake uit Australië
Dutch gingercake uit Australië, het feit dat men 'down under' al honderden jaren een cake met gember maakt naar Hollands recept toont maar weer eens aan dat onze invloed op der loop der dingen in deze wereld groot is, deze gembercake is een symbool van ons roemruchte verleden. Mild en zacht van smaak door de geconfijte gember zal deze cake de gemberliefhebbers zeker aanspreken, de amandelen geven er bovendien een mooi nootachtig smaakaccent aan dat uitstekend combineert met de aromatische gember. Dutch gingercake hebben we te danken aan stoere zeebonken, onze verre voorouders.
Heldhaftige zeemannen in dienst van de VOC
Ons aller verre voorvader en heldhaftig zeeman Willem Jansz. in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie ontdekte Australië in 1606 en noemde het Nieu Zelandt maar deze naam is nooit algemeen gebruikt voor dit continent, zijn latere collega, de beroemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman noemde het Nieuw Holland. Pas in de 18e eeuw kreeg het de naam Australië, afgeleid van "Terra Australis", Latijn voor "Zuidland". In die periode was het de Brit James Cook die Australië koloniseerde.
De Hollanders hebben nooit veel in Australië gezien, de VOC was er immers op gericht om handel te drijven en de primitieve aboriginals, een volk van jagers en nomaden, waren niet in staat voldoende goederen te produceren om het voor handelslieden aantrekkelijk te maken. Ondanks dat hebben wij op de latere Australische bevolking van grotendeels Engelse origine voldoende indruk achtergelaten om een cake naar ons te noemen, we kunnen gevoeglijk aannemen dat dat zijn wortels vindt in het feit dat de Hollanders al vanaf het begin van de 17e eeuw met de VOC een monopolie hadden op de wereldwijde specerijenhandel.
Geconfijte gember en het recept voor Dutch gingercake
Gember en dan in het bijzonder geconfijte gember is een product dat in bijna elk Nederlands huishouden in het keukenkastje te vinden is, wij staan erom bekend nog altijd een van de grootste consumenten van gember te zijn in de wereld. De geconfijte gember, blokjes gember in een suikersiroop is daarbij veruit favoriet en wordt gebruikt in tal van zoete en hartige gerechten.
Ingrediënten voor de cake:
- 175 gram gezeefde bloem
- 185 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- 150 gram stemgember (geconfijte gember)
- 60 gram hele amandelen
- 1 ei
- snufje zout
Bereiding van de cake:
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in,
- smelt de boter op laag vuur en laat het daarna iets afkoelen,
- klop het ei los in een kommetje en neem er een eetlepel van apart, die gebruiken we straks,
- blancheer de amandelen een minuut in kokend water en haal daarna de velletjes eraf,
- hak de geconfijte gember in kleine stukjes,
- zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de suiker, de gehakte gember en het zout toe,
- roer het losgeklopte ei erdoor zodat dit volledig opgenomen wordt,
- voeg de gesmolten boter toe en kneed alles met de handen goed door elkaar,
- doe dit deegmengsel in de springvorm en bestrijk het met het apart gehouden ei,
- rangschik de amandelen er op decoratieve wijze bovenop, eventueel kan dit ook na het bakken,
- bak de cake op 180° Celsius in 30 tot 35 minuten tot hij goudbruin en stevig is geworden,
- laat de cake in de vorm afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm, klaar!
Lekkerst wanneer die vers is en nog een beetje warm van de oven, toef slagroom erbij, smullen!
Lees verder