Kerstrecepten – Nagerechten
Wilt u tijdens uw feestmaal een heerlijk nagerecht op tafel toveren? U vindt hier diverse recepten voor nagerechten tijdens de kerst. Uw familie of vrienden zullen versteld staan wat u in de keuken heeft voorbereid.
Kerstrecepten
Gevulde ijsappel
Ingrediënten voor 4 personen
- 125 ml water
- 250 ml witte wijn
- 2 el suiker
- sap ½ citroen
- 4 middelgrote appels
- 4 el rode bessen gelei
- 2 el sinaasappellikeur
- 8 el ijs
Water, witte wijn, suiker en citroensap kort laten koken. Verwijder van de appels de deksel, het klokhuis met een appelboor en het binnenste en laat het ongeveer 5 minuten in het mengsel trekken. Daarna laat u de appels in de siroop koud worden, en aansluitend legt u de appels, goed uitgedrupt, op een glazen bord. Zet het bord koud. Het mengsel van water en witte wijn mengt u met het gelei en de likeur. Verdeel het ijs over de uitgeholde appels en giet er de rode vruchtensaus over. Serveer het meteen.
Kokosparfait met mango en ananas
Ingrediënten voor 8 personen
- 4 eigeel
- 50 gr suiker
- 200 gr slagroom
- 300 gr kokosyoghurt
- 120 gr kokosrasp
- 1 ananas
- 1 mango
- sap ½ limoen
Voor het versieren:
- muntblaadjes
- kokosflinters
Het eigeel en suiker op een heet waterbad dik kloppen. Daarna op een koud waterbad koud kloppen. Meng de yoghurt en slagroom erdoorheen. Rooster het kokosrasp. Vet een vorm (ongeveer 750 ml) in en strooi de helft van het kokosrasp erover. Laat dit minstens 6 uur bevriezen. Neem het ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer. Schil de ananas en mango en snijd het in stukjes. Meng het met de limoensap. Snijd de parfait in schijfjes en serveer het met de stukjes fruit, welke garneert zijn met muntblaadjes en kokosflinters.
Kerstijs
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr vanille-ijs
- 1 beker slagroom
- 1 pak taai taai
- suiker
- kaneel
- gemalen kruidnagel
Maak het taai taai in de keukenmachine klein en meng het met de (gezoete) slagroom. Kruid het mengsel met kaneel en kruidnagel. Leg het ijs op de borden en garneer het met de gemaakte slagroom.
Kerstmousse
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr tofu
- 150 gr pure chocolade
- 1 el rum
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl taai taai kruiden
- kokosrasp
Pureer de tofu. Laat de chocolade in een waterbad smelten en voeg het samen met de rum, vanillesuiker en de kruiden toe aan de tofu. Meng alles goed en giet het in een kom. Laat het 2 uur in de koelkast staan. Voor het serveren maakt u met een ijslepel kleine bolletjes en bestrooit de bolletjes met kokosvlokken.
Kaneelparfait peperkoeksaus en perenwaaiertje
Ingrediënten voor 6 personen
- 3 eigeel
- 100 gr suiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 el whisky of rum
- 250 gr slagroom
- 70 gr pure chocolade
- 125 gr slagroom
- peperkoekkruiden
- 3 peren
- witte wijn voor het stoven
- chocoladerasp
Het eigeel en suiker ongeveer 10 minuten kloppen, tot de massa geheel doorzichtig en crèmig wordt. Roer het kaneel en de whisky (of rum) door. Klop de slagroom stijf en roer het door het kaneelmengsel. Verdeel het geheel over 6 kopjes of vormpjes en laat het minsten 4 uur in de vriezer staan. Voor de peperkoeksaus breekt u de chocolade in grove stukjes en laat het in een waterbad smelten. Kook de slagroom en roer het door de chocolade. Maak de saus af met de peperkoekkruiden en houdt het in een warmwaterbad warm. Schil de peren, halveer ze, verwijder de kern en stoom ze in de witte wijn. Snijd de peren in een waaiervorm en serveer ze met de parfait en de saus. Strooi er chocoladerasp overheen.
Glühweincrème
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 ml rode krachtige wijn
- 1/16 kg suiker
- 125 ml melk
- 2 kaneelstokjes
- ½ tl gemalen kardamom
- ½ tl koriander
- 2 kruidnagels
- schil en sap van 1 citroen
- 5 eigeel
- 1 el vanillesuiker
- 150 ml room
Kook de melk met de wijn en kruiden en laat 10 minuten trekken. Roer het eigeel, suiker en vanillesuiker goed schuimig door elkaar en voeg het bij de rode wijnmelk toe. Voeg het geheel in een pan en roer het bij een kleine vlam regelmatig om en breng het net niet aan de ook. Het eigeel moet binden en mag niet scheiden. Klop de room stijf en roer het door de massa. Breng het op smaak met de citroenschil. Zet het twee uur koel en serveer het.