Witte chocolademousse en citroensoufflé

Witte chocolademousse en citroensoufflé Twee verukkelijke, feestelijke nagerechten die niet moeilijk te maken zijn. Laat iedereen versteld staan van jouw kookkunsten met deze heerlijke toetjes! Deze makkelijke recepten voor witte chocolademousse en citroensoufflé zijn erg handig om in je repertoire op te nemen.

Witte chocolademousse

  • Bereidingstijd 25 minuten
  • Moeilijkheidsgraad 1 uit 3
  • Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 200 g witte chocolade
  • 2 borrelglaasjes rum
  • 100 g pure chocolade
  • 10 bitterkoekjes
  • 0.25 l slagroom
  • 75 g suiker
  • 250 g mascarpone

Eventueel

  • rode vruchten ter garnering
  • cacaopoeder om te bestrooien

Bereiding

Klop de slagroom en de suiker stijf. Smelt de witte chocolade in de helft van de rum op een zacht vuurtje (of au bain marie) en meng de mascarpone hierdoor. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze met het mascarpone/chocolademengsel. Snijdt de bitterkoekjes fijn en verdeel deze over mooie ijscoupes of andere mooie glazen. Besprenkel de bitterkoekjes met de rest van de rum. Schep de mousse erover en zet de coupes in de koelkast.

Bestrooi de mousse voor het opdienen eventueel met wat cacaopoeder (met een vormpje is het mooist) en garneer ze eventueel met wat rood fruit.

Citroensoufflé

Voor vier personen

Bereidingstijd ca. 25 minuten inclusief oventijd.

Ingrediënten

  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 20 gram bloem
  • 20 gram boter
  • 200 ml halfvolle melk
  • 90 gram suiker
  • 3 eieren

Extra nodig: 4 kleine souffleschaaltjes.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de schaaltjes in met wat boter en strooi er wat suiker in.
  • Was de citroen goed en rasp de helft van de schil eraf. Pers 1 helft uit.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem er beetje bij beetje door. Schenk er steeds wat melk bij, blijf ondertussen roeren tot er een gladde, dikke saus ontstaat. Roer er dan de suiker en de citroenrasp door.
  • Haal de pan van het vuur en schenk het citroensap erbij.
  • Scheid de eieren en klop een voor een de eidooiers door het mengsel.
  • Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel deze hierna door het mengsel.
  • Vul de schaaltjes met het mengsel. Let op! De schaaltjes mag je niet tot de rand vullen want de souffles zullen nog gaan rijzen.
  • Je kunt de souffles garneren met wat citroenschilletjes.
  • Zet de schaaltjes in de oven en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het populairste nagerecht: chocolademousseHet populairste nagerecht: chocolademousseHet volgende recept heb ik al meerdere keren gemaakt en het is nog nooit mislukt geweest. Chocolademousse maak je best m…
Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. D…
Chocolademousse: klassiek recept en luchtige variantDe klassieke chocolademousse -of simpelweg “chocomousse”- wordt gemaakt met eigeel en soms ook boter, maar je kan ook vo…
Recept: chique chocoladetaartZoek je een makkelijk recept voor een chique chocoladetaart, dan is dit het juiste recept! Qua vullingen zijn er veel co…

Kinderfeestje - ideeën voor traktatiesKinderfeestje - ideeën voor traktatiesAls je kind jarig is wil het natuurlijk trakteren op school, de voetbalclub, scouting, ballet of andere sportclubs. Dit…
Appelflap, receptenDit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en ev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caja, Pixabay
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.