InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Witte chocolademousse en citroensoufflé

Witte chocolademousse en citroensoufflé

Twee verukkelijke, feestelijke nagerechten die niet moeilijk te maken zijn. Laat iedereen versteld staan van uw kookkunsten met deze heerlijke toetjes!

Witte chocolademousse

  • Bereidingstijd 25 minuten
  • Moeilijkheidsgraad 1 uit 3
  • Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 200 g witte chocolade
  • 2 borrelglaasjes rum
  • 100 g pure chocolade
  • 10 bitterkoekjes
  • 0.25 l slagroom
  • 75 g suiker
  • 250 g mascarpone

Eventueel

  • rode vruchten ter garnering
  • cacaopoeder om te bestrooien

Bereiding

Klop de slagroom en de suiker stijf. Smelt de witte chocolade in de helft van de rum op een zacht vuurtje (of au bain marie) en meng de mascarpone hierdoor. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze met het mascarpone/chocolademengsel. Snijdt de bitterkoekjes fijn en verdeel deze over mooie ijscoupes of andere mooie glazen. Besprenkel de bitterkoekjes met de rest van de rum. Schep de mousse erover en zet de coupes in de koelkast.

Bestrooi de mousse voor het opdienen eventueel met wat cacaopoeder (met een vormpje is het mooist) en garneer ze eventueel met wat rood fruit.

Citroensoufflé

Voor vier personen

Bereidingstijd ca. 25 minuten inclusief oventijd.

Ingrediënten

  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 20 gram bloem
  • 20 gram boter
  • 200 ml halfvolle melk
  • 90 gram suiker
  • 3 eieren

Extra nodig: 4 kleine souffleschaaltjes.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de schaaltjes in met wat boter en strooi er wat suiker in.
  • Was de citroen goed en rasp de helft van de schil eraf. Pers 1 helft uit.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem er beetje bij beetje door. Schenk er steeds wat melk bij, blijf ondertussen roeren tot er een gladde, dikke saus ontstaat. Roer er dan de suiker en de citroenrasp door.
  • Haal de pan van het vuur en schenk het citroensap erbij.
  • Scheid de eieren en klop een voor een de eidooiers door het mengsel.
  • Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel deze hierna door het mengsel.
  • Vul de schaaltjes met het mengsel. Let op! De schaaltjes mag je niet tot de rand vullen want de souffles zullen nog gaan rijzen.
  • Je kunt de souffles garneren met wat citroenschilletjes.
  • Zet de schaaltjes in de oven en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin.
© 2006 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het populairste nagerecht: chocolademousseHet populairste nagerecht: chocolademousseHet volgende recept heb ik al meerdere keren gemaakt en het is nog nooit mislukt geweest. Chocolademousse maak je best m…
Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. D…
Chocolademousse: klassiek recept en luchtige variantDe klassieke chocolademousse -of simpelweg “chocomousse”- wordt gemaakt met eigeel en soms ook boter, maar je kan ook vo…
Recept: chique chocoladetaartZoek je een makkelijk recept voor een chique chocoladetaart, dan is dit het juiste recept! Qua vullingen zijn er veel co…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…

Reageer op het artikel "Witte chocolademousse en citroensoufflé"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 18-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!