Witte chocolademousse en citroensoufflé
Twee verukkelijke, feestelijke nagerechten die niet moeilijk te maken zijn. Laat iedereen versteld staan van jouw kookkunsten met deze heerlijke toetjes! Deze makkelijke recepten voor witte chocolademousse en citroensoufflé zijn erg handig om in je repertoire op te nemen.
Witte chocolademousse
- Bereidingstijd 25 minuten
- Moeilijkheidsgraad 1 uit 3
- Voor 6 personen
Ingrediënten
- 200 g witte chocolade
- 2 borrelglaasjes rum
- 100 g pure chocolade
- 10 bitterkoekjes
- 0.25 l slagroom
- 75 g suiker
- 250 g mascarpone
Eventueel
- rode vruchten ter garnering
- cacaopoeder om te bestrooien
Bereiding
Klop de slagroom en de suiker stijf. Smelt de witte chocolade in de helft van de rum op een zacht vuurtje (of au bain marie) en meng de mascarpone hierdoor. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze met het mascarpone/chocolademengsel. Snijdt de bitterkoekjes fijn en verdeel deze over mooie ijscoupes of andere mooie glazen. Besprenkel de bitterkoekjes met de rest van de rum. Schep de mousse erover en zet de coupes in de koelkast.
Bestrooi de mousse voor het opdienen eventueel met wat cacaopoeder (met een vormpje is het mooist) en garneer ze eventueel met wat rood fruit.
Citroensoufflé
Voor vier personen
Bereidingstijd ca. 25 minuten inclusief oventijd.
Ingrediënten
- 1 citroen (liefst biologisch)
- 20 gram bloem
- 20 gram boter
- 200 ml halfvolle melk
- 90 gram suiker
- 3 eieren
Extra nodig: 4 kleine souffleschaaltjes.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de schaaltjes in met wat boter en strooi er wat suiker in.
- Was de citroen goed en rasp de helft van de schil eraf. Pers 1 helft uit.
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem er beetje bij beetje door. Schenk er steeds wat melk bij, blijf ondertussen roeren tot er een gladde, dikke saus ontstaat. Roer er dan de suiker en de citroenrasp door.
- Haal de pan van het vuur en schenk het citroensap erbij.
- Scheid de eieren en klop een voor een de eidooiers door het mengsel.
- Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel deze hierna door het mengsel.
- Vul de schaaltjes met het mengsel. Let op! De schaaltjes mag je niet tot de rand vullen want de souffles zullen nog gaan rijzen.
- Je kunt de souffles garneren met wat citroenschilletjes.
- Zet de schaaltjes in de oven en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin.