Zwitserland; Rösti
Een typisch, maar wel erg lekker nationaal recept uit de Zwitserse keuken is de rösti. Om dit gerecht uitgebreid klaar te maken, dan heb je gekookte aardappelen nodig. Rösti van rauwe aardappelen is iets sneller klaar, maar minder lekker. Ieder kanton van Zwitserland heeft zijn eigen rösti en het wordt voornamelijk in het Duitstalig gedeelte van Zwitserland gegeten.
Algemeen
Een typisch Zwitsers gerecht is het aardappelgerecht Rösti. Ieder kanton van het land heeft wel zijn eigen Rösti. Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen.
Gekookte Rösti
Benodigdheden:
- 1 kg ongeschilde aardappelen
- 2 tot 3 eetlepels bakboter
- 1 eetlepel boter
- 1 theelepel zout
Bereiding
- De aardappelen in de schil 1 dag van te voren koken in ongeveer 10 minuten
- Aardappelen schillen en grof raspen
- Bakboter in een braadpan laten smelten
- De geraspte aardappelen hierin bakken
- Naar smaak het zout toevoegen
- Aardappelmengsel tot een koek vormen en regelmatig keren en licht aanbakken
- Afgedekt laten bakken op laag vuur tot een goudkleurige korst
- Eetlepel boter erover verdelen en verder laten bakken
Warm serveren, eet smakelijk.
Rauwe Rösti
Benodigdheden:
- 1 kg ongeschilde aardappelen
- 1 eetlepel zout (afgestreken)
- 3 tot 4 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Aardappels schillen, wassen en drogen
- Schone aardappels raspen of in schijfjes snijden
- Olie in een pan verhitten en aardappels toevoegen
- Zout over het aardappelmengsel strooien
- Regelmatig omdraaien zodat het vet goed in de aardappels kan trekken
- Op de middelste gas stand de aardappels afgedekt in 20-30 minuten bakken en regelmatig keren
- Dan het gas wat hoger zetten en ongedekt nog 20 minuten bakken
- Tegen het einde van de baktijd de Rösti tot een koek vormen
Warm serveren, eet smakelijk
Variatie op gekookte Röstirecepten
- Berner Rösti; De geraspte aardappelen bakken in 2 eetlepels varkensreuzel. Vlak voor het serveren, de rösti garneren met 4 (apart) gebakken spiegeleieren en 12 plakjes spek.
- Freiburger Bergrösti; Deze rösti bestaat uit een combinatie van 500 gram vastkokende aardappelen en 500 gram kruimige aardappelen. Verder het recept volgen. Bakken in 2 eetlepels varkensvet en 2 eetlepels alpenboter.
- Karotten Rösti; De geraspte aardappelen bestaan uit 500 gram aardappelen en 250 gram geraspte wortelen. Verder gewoon het recept volgen, vlak voor het serveren bestrooien met een mestpunt kaneel.
Variatie op rauwe Röstirecepten
- Basler Rösti; Aan de geraspte aardappelen fijn gesneden ui ringen toevoegen
- Emmentaler Rösti; Aan de geraspte aardappelen spekblokjes toevoegen. Pas op het allerlaatste moment de plakjes kaas toevoegen, zodat deze kan smelten.
- Tessiner Rösti; Aan de geraspte aardappelen spekblokjes en kruiden met gedroogde Rosemarijn.
- Berner Rösti; Aan de geraspte aardappelen 2 eetlepels varkensreuzel en 50 gram spek toevoegen. Aan het einde van de baktijd de melk over de rösti schenken en dan nog ongeveer 10 minuten bakken.
- Rösti met kwark; Terwijl de aardappels bakken, de saus bereiden. Meng 250 gram roomkwark met 360 gram zure halfvolle room, ½ komkommer (geschild en in kleine stukjes), zout en peper naar smaak en 2 eetlepels gehakte dille. Roer dit alles tot een egale saus. Serveren apart van de warme rösti.
- Glarner Rösti; Aan het einde van de baktijd pikante kruidenkaas over de Rösti verdelen. Nog even een warm laten worden en een beetje laten smelten.
- Rösti nach Fösterinnen-Art; Aan de geraspte aardappelen een fijngesneden ui, 250 gram in plakjes gesneden champignons, en 100 gram in reepjes gesneden ham toevoegen. Kruiden met Marjoraan, tijm en Rosemarijn. Vlak voor het serveren 4 gebakken spiegeleieren op de rösti leggen.
- Urner Rösti; Voordat de geraspte aardappelen in de pan gaan, eerst 3 fijngehakte uien lichtgeel aanbakken. Dan de aardappelen toevoegen en het recept verder volgen. Vlak voordat de baktijd voorbij is fijn gesneden Bergkaas toevoegen. Wanneer deze begint te smelten een kop zwarte koffie over de kaas en aardappelen gieten. Gelijk serveren.
- Zürcher Rösti; Voordat de geraspte aardappelen in de pan gaan, eerst één fijngehakte ui lichtgeel aanbakken. Verder het recept volgen, vlak voor het serveren kruiden met een snuifje kummel.