Recepten met pompoen
Pompoenen zijn bijzonder veelzijdig. Door hun grote verscheidenheid aan kleuren en vormen zijn ze niet alleen een lust voor het oog in de tuin maar ook dankbare groentevruchten in de keuken. Gelukkig bestaan er ook heel veel lekkere recepten want pompoen is ook gezond. Zij bevatten veel ijzer, caroteen, vitaminen en mineralen en hebben, rauw gegeten, een vochtafdrijvende werking. U vindt hier een aantal smakelijke recepten, voor het merendeel vegetarisch.
Pompoen is een typische herfstgroente en is bij uitstek een dankbaar ingrediënt voor de vegetarische keuken. Je kunt een onbeschadigde en gesloten vrucht een aantal maanden goed bewaren. Aangesneden zijn ze in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar, mits je de pitten verwijderd. Het beste smaakt de Hokaido pompoen, deze hebben een oranje of dondergroene schil.
Eenvoudige Pompoensoep
Je hebt nodig:
- 600 gr pompoen in blokjes gesneden
- 20 gr boter
- 1 ui
- 1 liter groentebouillon
- zout en peper naar smaak
- peterselie
- azijn
- zure room
- volkorenbrood
Bereiding:
De uien hakken en in de boter fruiten, 500 gr pompoen toevoegen en gaar stoven. Daarna pureren en bij de groentebouillon voegen en aan de kook brengen. Op smaak brengen met enkele druppels azijn, peper en zout. De soep even laten trekken. De overgebleven 100 gr pompoenblokjes grof raspen en kort in de soep mee laten trekken. De soep garneren met de broodblokjes en gehakte peterselie en afwerken met de zure room.
Servische Pompoengoulash
Je hebt nodig:
- 400 gr pompoen
- 20 gr boter
- 30 gr ghi (geklaarde boter in natuurvoedingswinkel) of reuzel
- 1 paprika
- 1 wortel
- 1/4 selderijknol
- 1/2 peterseliewortel naar wens
- 200 gr goulashvlees of als vleesvervanger Quorn
- 100 gr uien
- peterselie
- 1/8 liter zure room
Bereiding:
De pompoen schillen en raspen. Het pompoenvlees in de hete boter fruiten en kruiden. De blokjes goulashvlees of Quorn en de gesnipperde ui in de hete reuzel fruiten. De kleingesneden wortel, paprika, selderijknol en eventueel peterseliewortel toevoegen en kort laten bruinen. Daarna de pompoen erdoor mengen en gaarstoven. Met gehakte peterselie en zure room serveren. Lekker met pasta.
Bonte macaroni met pompoen-paprikasaus
Je hebt nodig:
- 200 gr macaroni
- 40 gr boter
- 1 ui
- 300 gr pompoen
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1/4 liter bouillon
- 150 gr crème fraiche
- 4 eetl. geraspte kaas
- 1 bosje bieslook
- zout en peper
Bereiding:
De macaroni in water met zout koken en er wat boter doorroeren.
Voor de saus:
De schoongemaakte pompoen en paprika in kleine stukjes snijden. De ui schillen, fijnhakken en in de boter glazig fruiten. De overige groenten kort mee fruiten en blussen met de bouillon. Het geheel gaar koken. De crème fraiche toevoegen en wat inkoken en op smaak brengen. De macaroni met de saus vermengen en met de gehakte bieslook en geraspte kaas serveren. Lekker met verse sla.
Pompoensoep met sinaasappelsap
Je hebt nodig:
- 600 gr pompoen in blokjes
- 2 middelgrote uien
- 1 eetl. bakboter
- 1-2 theel. kerriepoeder
- 8 dl groentebouillon
- 1,25 dl sinaasappelsap
- 1 theel. geraspte gember
- 75 gr room
- 2 eetl. gehakte pistachenoten
- zout naar smaak
Bereiding:
Uien fijn hakken en in de boter fruiten, kerriepoeder erover heen strooien en mee fruiten. De pompoenblokjes toevoegen en verder garen. Blussen met de bouillon en laten trekken tot de pompoen zacht is, dan pureren. Nogmaals alles aan de kook brengen en het sinaasappelsap en de gember erdoor roeren. Garneren met de pistachenoten en serveren.
Pompoen met kaas
Je hebt nodig:
- 600 gr pompoen
- 200 gr kwark
- 2 eetl. zure room
- 50 gr geraspte kaas
- 30 gr boter
- knoflook
- azijn
- zout en peper
- paprikapoeder naar wens
Bereiding:
De pompoen in schijven snijden en in kokend water met zout en azijn blancheren. De kwark met de zure room en de kruiden tot een stevige crème roeren en de pompoenschijven hiermee insmeren. In een ovenschotel leggen en bestrooien met de geraspte kaas en eventueel wat paprikapoeder. Wat vlokjes boter erover verdelen en in de oven op 230° kort bakken.
Pompoenmuffins
Je hebt nodig:
- 150 gr zachte boter
- 150 gr rietsuiker
- 2 eieren
- 1/2 theel. zout
- 1 theel. vanillepoeder
- 1 theel. kaneel
- 1/4 theel. nootmuskaat
- 1/4 theel. kruidnagelpoeder
- 1/4 theel. gemberpoeder
- 300 gr pompoenpurree
- 300 gr bloem
- 2 theel. bakpoeder
- 100 gr rozijnen
- 36-42 papiervormpjes (voor minder halveer je alle hoeveelheden)
Bereiding:
Boter, suiker en eieren luchtig opkloppen. Zout, specerijen en pompoenpuree erdoor mengen. De met bakpoeder vermengde bloem en de rozijnen toevoegen en mengen. Is het papier van de muffinvormpjes erg zacht dan kun je beter 3 vormpjes in elkaar zetten, dan krijg je mooier muffins. Vul de vormpjes en zet ze op een bakblik. In het midden van de voorverwarmde oven 20-25 minuten op 190° bakken.