Garnaalcocktails als lepelhapje
Lepelhapjes zijn de nieuwe trend op feestjes, recepties en dergelijke meer. Je hoeft geen meesterkok te zijn om ze te kunnen klaarmaken.
Garnalencocktails
Iedereen lust ze. Iedereen is er gek op. Hierbij drie recepten die als
lepelhapjes kunnen dienstdoen. Wil je je
cocktailsaus niet uit een pot maar zelf maken, dan doe je dit op de volgende manier:
Ingrediënten
- 2 dl mayonaise
- 1 theelepel citroensap
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 snuifje paprikapoeder
- 1 eetlepel whisky of cognac
- Zo nodig: 1 eetlepel water
Bereiding
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Vind je de saus te dik, kan je er een beetje water aan toevoegen.
Bereidingstijd: ongeveer 5 minuten.
Garnalencocktail met tomaat
Ingrediënten voor 12 personen
- 6 eetlepels cocktailsaus
- 2 eetlepels slagroom, niet opgeklopt
- ½ eetlepel citroensap
- 150 gram grijze garnalen
- 12 blaadjes sla
- 1 tomaat
- 12 plukjes dille of munt
Bereiding
- Houd 12 eetlepels/amuselepels of glaasjes klaar.
- Was de garnalen, laat ze uitlekken en dop ze droog.
- Pluk de sla, was de bladeren en zwier ze droog.
- Meng de cocktailsaus met de slagroom en het citroensap.
- Was de tomaat, snijd ze in tweeën, verwijder de zaadjes, snijd ze in kleine blokjes.
- Leg op elke lepel een blaadje sla. Verdeel de garnalen over de lepels. Schep op elke lepel een beetje saus.
- Versier met de blokjes tomaat en een plukje dille of munt.
Bereidingstijd: ongeveer 10 minuten.
Garnalencocktail met rode pompelmoes en ananas
Voor dit recept hebben we ‘
yogonaise’ nodig. Die kun je zelf maken door de mayonaise te mengen met een even grote hoeveelheid
yoghurt. Hier kan je eventueel wat gezoet
citroensap aan toevoegen.
Ingrediënten voor 20 personen
- 300 gram grijze garnalen
- 2 citroenen
- 1 rode pompelmoes
- 2 schijven verse ananas
- 5 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels yogonaise
- 6 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels whisky of sherry
- ½ theelepel gedroogde dilletopjes
- ½ theelepel paprikapoeder
- 20 eetlepels of amuselepels en glaasjes
Bereiding
- Was de garnalen en dop ze droog met keukenrolpapier.
- Snijd de ananas in kleine stukjes.
- Schil de pompelmoes tot aan het vruchtvlees en vang het sap op.
- Snijd voorzichtig de stukjes pompelmoes tussen de vliesjes uit en snijd deze in kleine stukjes ongeveer even klein als de ananas.
- Als je met glaasjes werkt: was de citroenen. Snijd 5 grote schijven van ongeveer ½ cm dik. Snijd deze schijven in vieren. Maak in elke deel een inkeping zodat je deze zonder probleem op de rand van de glaasjes kunt schuiven.
- Pers de halve citroen.
- Maak een cocktailsaus door de mayonaise, de yogonaise, de ketchup, de whisky, het paprikapoeder en de dille goed te mengen.
- Meng in een kom de garnalen, de ananas en de pompelmoes door elkaar. Voeg langzaamaan de cocktailsaus toe zodat je een mooie garnalencocktail krijgt.
- Voeg naar smaak het citroensap en het opgevangen pompelmpoessap toe.
- Verdeel de cocktail over de amuseglaasjes, zet de lepeltjes erin en schuif op de rand van elk glaasje een stukje citroen.
Doe je dit met amuselepels, leg dan eerste een blaadje sla of een reepje
ijsbergsla en drapeer de garnaalcocktail erover. Voeg ter versiering een klein schijfje citroen toe.
Bereidingstijd: een kwartiertje.
Garnalen met pompelmoes
Ingrediënten voor 8 personen
- 2 pompelmoezen, witte of rode
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel sherry
- 100 gram grijze garnalen
- 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie
- 8 glaasjes of eetlepels of amuselepels
Bereiding
- Snij voorzichtig tussen de vliesjes van de pompelmoes de partjes uit de vrucht.
- Was de garnalen en laat ze uitlekken. Meng de ketchup, mayonaise en sherry door de garnalen, breng op smaak met zout en peper, en verdeel over 8 glaasjes of amuselepels.
- Leg de pompelmoespartjes erop. Bestrooi met wat peterselie.
Bereidingstijd: een kwartiertje.