Recept: Supermalse spareribs met verse friet en koolsalade
Na jarenlang experimenteren is hier het recept voor de lekkerste spareribs die zo mals zijn, dat het vlees bijna van het bot valt. Combineer de ribjes met verse frietjes en een verse koolsalade.
Op naar de slager
- Ongemarineerde spareribs, reken op 750 gram per persoon, dit recept is gebasseerd op 2 personen dus 1,5 kg spareribs, probeer ongeveer 4 stukken te krijgen van ongeveer 7 of 8 botjes die de lengte van een 6 liter pan hebben.
Vervolgens even naar de toko
- Indonesische ketjap manis (deze is wat dikker)
- Chilisaus
Overige ingredienten
- 8 Uien
- 1 Bol knoflook
- Groente / tuinkruiden boullion voor 4 liter water dus 8 blokjes
- Theelepel jeneverbessen
- 3 Eeltlepels Yogonaise
- 1 Theelepel grove mosterd
- 1 Theelepel witte azijn
- 4 Grote aardappelen
De bereiding
- Neem een pan van circa 6 liter en vul deze met 4 liter water.
- Zet deze op het vuur en los de boullionblokjes op.
- Snij ondertussen de uien grof.
- Pel de teentjes knoflook en halveer deze.
- Voeg dit alles toe aan de boullion en laat het een 30 min trekken.
- Maak ondertussen de koolsalade.
- Voeg na 30 minuten de spareribs en jeneverbessen toe en zet een timer op 75 minuten.
- Nu is er tijd om de marinade te maken. Meng de ketjab met de chilisaus, naar smaak, pittig of zoet.
- Als de spareribs meteen afgebakken worden na het koken, dan kan de verse friet gesneden en voorgebakken worden.
- Na 75 minuten ga je de "buigtest" uitvoeren.
- Haal er 1 rib voorzichtig uit en kijk schud deze op en neer, als ze heel flexibel zijn en het vlees scheurt dan zijn ze goed.
- Het kan zijn dat de spareribs nog een kwartiertje nodig hebben.
- (Voor meer personen, kun je gewoon weer spareribs toevoegen,dan wel even de jeneverbessen vervangen.)
Afbakken
Nu de keuze, meteen afbakken in oven of op de bbq, maar een paar uur later, of de volgende dag afbakken is ook mogelijk. Als ze later bereid worden is het voordeel dat de marinade goed intrekt, smeer de marinade er op en bak de spareribs af in de oven iedere kant 5 min op 200 graden op de bbq ook zoiets, maar dat is afhankelijk van de temperatuur, dus goed opletten want de ketjab verbrand snel.
Varieren
- Er kan voor een zoetere saus ook honing en/of tomaten ketchup toegevoegd worden.
- Nog een variant, maak meer marinade en gebruik het als saus warm het geheel op in een pan en snijd je spareribs in enkele stukken, voeg ze toe in de warme saus en laat ze in 5 tot 10 minuten warm worden.
Verse friet
- Schil de aardappelen en snijd hier friet van, bak de friet in kleine porties voor in de frituurpan op 165 graden tot de frietjes licht verkleuren.
- Leg de friet in een schaal met daarin stevig keukenpapier en laat de friet afkoelen.
- Daarna afbakken op 180 graden zodat ze goudbruin zijn.
Koolsalade
- Maak dunne reepjes van de witte kool.
- Meng de yogonaise met de mosterd en azijn.
- Voeg alles samen in een grote schaal en zet deze in de koelkast.
- Koud serveren.
En voor nu, eet smakelijk.