Zomertijd, barbecuetijd: Bak ze niet te bruin!
Bij mooi weer duikt plots die drang op om buiten in de tuin te eten. Gezellig met vrienden of familie rond de terrastafel. Glaasje wit of rosé en ... waarom geen barbecue? Niets is zo smakelijk als een stevig stuk gegrild vlees of een zalmmoot in papillote. Vooraleer u echter ongedwongen van een heerlijke barbecue kunt genieten, moeten de nodige voorbereidingen worden getroffen.Meesterkoks
We weten het, de barbecue trekt heel wat belangstellende koks aan. Zelfs wie anders geen hand uitsteekt in de keuken, vindt zich al snel een meesterkok aan de barbecue. Vele helpende handen maken licht werk, maar voor de veiligheid duidt u best één verantwoordelijke aan. De anderen blijven best uit de buurt inclusief de kinderen.Het aansteken van de barbecue wil nog wel eens vroor wat gemopper zorgen. Wees echter geduldig- en gebruik nooit snelle vloeibare aanmaakmiddelen want dat kan levensgevaarlijk rijn. Het gebruik van een blaasbalg kan helpen om het vuur aan te wakkeren. Vroeg begonnen is half gewonnen. Steek de barbecue op tijd aan want een houtskoolbarbecue moet zeker 45 minuten voorbranden. Als de vlammen gedoofd zijn zullen de briketten of de houtskool steeds verder grijs verkleuren en warmer worden. De barbecue is nu klaar om te beginnen met het garen van uw producten. Laat nu die lamskoteletjes, spare-ribs, haringen, satés, barbecueworsten, zalm en gamba's maar komen!
Regelmatig omdraaien
Barbecue is een secure aangelegenheid. Eens het vlees of de vis op de gril ligt, moet je er even bij blijven. Draai de steak, de koteletjes, de vis of de worst geregeld om opdat ze aan alle kanten gelijkmatig zouden bakken. Op die manier vermijdt u zwartgeblakerde vleeslappen. Bestrijk vlees met olie, dan blijft het sappiger. Gebruik een tang om uw producten om te keren. Een vork prikt uw vlees stuk waardoor het veel van zijn sappigheid verliest. Bij vis kunt u ook een barbecueklem gebruiken. De porties zitten dan veilig ingeklemd en kunnen niet breken of openscheuren.Kruiden op het barbecuevuur gooien is pure verkwisting. Het vlees of de vis kruiden doe je best na het bakken omdat vele kruiden niet tegen deze hoge temperaturen kunnen. Ze worden daarentegen bitter.