Ventiaanse worteltaart

Deze taart werd voornamelijk door de Joden in het Ghetto van Venetië gebakken. De Joden mochten tussen de negende en achtiende eeuw hier wonen. Deze taart heeft een prachtige gouden kleur en is geschikt voor mensen met een gluten of zuivel allergie. Wortel is een gezonde groente met veel vitamines waarvan de meeste Vitamine A. Vitamine A is juist voor de ogen en de huid heel gezond. Het is een heerlijke zoete taart en heel leuk en makkelijk om te maken.

Ingrediënten voor de taart

  • 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 2 middelgrote wortels
  • 75 gram gele rozijnen
  • 4 eetlepels rum
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1,25 deciliter gewone olijfolie
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 250 gram gemalen amandelen
  • 1/2 eetlepel nootmuskaat
  • 1/2 citroen fijngeraspt en de sap

Ingrediënten voor de mascarponeroom

Bron: Elke Wetzig , Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Elke Wetzig , Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • 250 gram mascarpone
  • 2 eetlepels rum
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Verder een springvorm met een doorsnede van 23 cm
  • Keukenmachine

Mascarpone, ook wel Teramisu genoemd, is een zachte kaassoort en bij de supermarkt bij de kaasafdeling te vinden. Het wordt gemaakt van botervet en wijsteenzuur. Door lichte room van melkvet (25% botervet) te mengen met een 1/4 theelepeltje wijsteenzuur tot het een dikke en romige massa is wat je goed kan smeren krijg je heerlijke mascarpone room.

Bereiding:

  • Verhit de oven voor op 180 graden of gasoven op stand 4. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en vet de wand van de bakvorm in met boter of olijfolie om te voorkomen dat de taart aan de springvorm vast blijft plakken en scheurt.
  • Rasp de wortels in de keukenmachine of met een gewone rasp. Laat het vocht in een keukekpapier trekken door de geraspte wortels erin te wikkelen. Rasp de citroenschil en bewaar het vocht.
  • Giet in een steelpannetje de rozijnen en de rum en laat ze ongeveer 3 minuten warm worden tot ze bijna koken.
  • Klop de olie en suiker samen tot romig en luchtig wordt. Klop hierdoor de eieren en het vanille extract, en tenslotte de amandelen, nootmuskaat, geraspte wortels, de rozijnen en de geraspte citroenschil en het citroensap.
  • Giet dit mengsel in de taartvorm en maak het tot een mooie gladde massa. Het is maar een dunne laag maar de taart zal omhoog komen. Strooi over het beslag de pijnboompitten en zet de vorm in de oven en laat deze 30 tot 40 minuten staan tot het een mooie gouden kleur heeft. Test hierna met een breinaald of deze er schoon uitkomt, dan is de taart gaar. Wel kan de breinaald iets kleverig zijn.
  • Laat de cake nog 10 minuten op een rooster in de vorm staan om af te koelen. Na 10 minuutjes kan je voorzichtig met een aardappelschilmesje het randje van de taart losmaken en deze uit de springvorm halen om verder te laten afkoelen.
  • Meng de mascarpone bij de poedersuiker en de rum. Deze kun je los in een schaaltje naast de taart op tafel zetten. Niet iedereen houdt van rum en zal het niet automatisch op de taart lusten.

Tips

De taart kan drie dagen van te voren gebakken worden maar kan in de folie vijf tot zes dagen goed blijven in de koelkast. Je kunt de taart ook in een tweelaags plastic folie inwikkelen en invriezen, zo kan deze nog drie maanden bewaren. Alvorens deze weer te nuttigen zul je deze wel eerst een dag van te voren eruit moeten halen om te ontdooien.

Worteltaart kan je als gebak gebruiken maar is meer als maaltijd geschikt net als groentetaart.

Venetië

Venetië ligt aan de noordoost kant van Italie en de naam is waarschijnlijk afkomstig van het latijnse werkwoord Venetus. Venetus betekend zeeblauw. Venetië staat bekend om het vele water. Venetië heeft gevochten om een onafhankelijke staat te blijven maar Napolion heeft de stad veroverd en aan Oostenrijk toegekend. Pas in 1861 ontstond Italië en is Venetië aan Italie toegekend.

Bron: Unofeld781, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Unofeld781, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het is een erg polpulaire bezichtigheid om het vele water in de stad en de gondels. Veel vakantiegangers in Italië willen toch een keer Venetië gezien hebben en met de gondeltaxi meegaan. Venetië is een dure stad. Het bestaat uit ruim honderd eilandjes er kunnen geen auto's rijden. Er is 1 station en verder varen er waterbussen. Venetië is ook een erg aantrekkele stad voor bruiloften en begrafenissen.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Worteltaart met glazuurlaagje en een heerlijke bananencakeWorteltaart met glazuurlaagje en een heerlijke bananencakeWorteltaart klinkt niet echt lekker, maar toch is het wel erg lekker. Worteltaart is juist lekker zoet en super makkelij…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Zelf een taart maken met behulp van een stappenplanZelf een taart maken met behulp van een stappenplanZou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met he…

Kleine gerechtjes voor bij de Rakı of barbecueRakı is een drank om eerbied voor te hebben. Rakı laat het lichaam voor wat het is en gaat op de loop met het…
10 keer Turkse soepSoep eten, in Turkije kan dit overal op elk moment van de dag. Men beweert zelfs dat sommige soepen een goed afweermidde…
Bronnen en referenties
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.