Kleine gerechtjes voor bij de Rakı of barbecue
Rakı is een drank om eerbied voor te hebben. Rakı laat het lichaam voor wat het is en gaat op de loop met het verstand. Rakı drinkt men langzaam, aan een Rakı tafel. Daarnaast prikt men een vorkje mee van kleine gerechtjes die het vuur van de Rakı in bedwang houden.
Meze, Tapas of Borrelhapje
Hoe u het ook noemt, het komt allemaal neer op een klein hapje als aperitief of voor bij een drankje. De Turkse keuken heeft een groot assortiment aan
meze`s, gerechten die veelal koud gegeten worden. Op warme dagen worden veel van dergelijke gerechten ook wel als onderdeel van de dagelijkse hoofdmaaltijd gegeten. Ten tijde van het Ottomaanse imperium is het Anijs distillaat Rakı ontwikkeld, sindsdien zijn de
meze`s een onmisbaar onderdeel van de Rakı tafel geworden.
Waarom eten bij Rakı?
Rakı is een drank met een persoonlijkheid, een roofdier waar rekening mee gehouden dient te worden. Rakı laat de mensen stoppen met luisteren en zet ze aan tot praten. Rakı vergroot de bewijzingsdrang en scheidt de geest van het verstand. Rakı drinkt men langzaam zodat het lichaam de geest de baas blijft. De alcohol in Rakı maakt hongerig, het is een drank die vraagt om een hapje er bij. Eten voorkomt tevens het brandende gevoel dat Rakı direct of uren later kan geven.
Ook bij de barbecue of op een toastje
In Turkije is het niet de gewoonte bij de barbecue iets anders te eten dan wat er op de barbecue kan. In de Nederlandse keuken is dat wat op de barbecue ligt een onderdeel van de maaltijd. De meze`s uit de Turkse keuken zijn echter hele lekkere aanvullingen op een Nederlandse barbecue maaltijd. Koud te eten en makkelijk van te voren voor te bereiden. Deze hapjes doen het ook goed op toast en als dipsaus.
Bakla fava (Tuinbonenpuree)
Dit gerecht kan ook met erwten ipv tuinbonen.
Bereidingstijd 20 min.
Ingrediënten
- 250 gr droge tuinbonen of 1 grote pot kant en klare tuinbonen
- 1 dl olijfolie
- 2 uien
- 1 theelepel suiker
- citroensap
- paar takjes peterselie of verse dille
- 8 tot 10 zwarte olijven
- zout naar smaak
Bereidingswijze
Giet de bonen uit in een vergiet. Doe ze in een de keukenmachine en pureer ze. Onder het pureren voegt de olijfolie, de suiker, het zout en een beetje citroensap toe. Schep de Fava op een bordje en laat opstijven in de koelkast. Garneren met citroen, zwarte olijven en fijn gesnipperde peterselie of dille.
Mamzama
Bereidingstijd 20 min.
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram yoghurt
- 1 theelepel rode pepervlokken
- beetje olie
- zout en zwarte peper naar smaak
Bereidingwijze
Gaar de aubergines in een hete oven, met schil, tot ze de zachtheid hebben van uw wang. Ongeveer 10 min. De traditionele manier is op een rooster op een open vuur, kan ook op het gasfornuis, onder af en toe ronddraaien en verschuiven gaart u de aubergines in 10 min. Laat de aubergines even afkoelen. Pers intussen de knoflooktenen en meng deze door de yoghurt. Rasp de tomaat en snij de peterselie fijn. Pel de aubergines en prak met een vork het vruchtvlees tot een moes, meng de tomaat er doorheen en maak op smaak met zout en zwarte peper. Leg dit mengsel op ruime serveerschaal. Schep de yoghurt met knoflook over het gerecht. Verhit in een klein pannetje een beetje olie en voeg hieraan 1 theelepel rode pepervlokken toe. Haal direct van het vuur en giet dit over de Mamzama. Garneer met peterselie.
Tarator
Deze saus wordt tevens als vissaus gebruikt bij gebakken vis.
Bereidingstijd 15 min.
Ingrediënten
- 200 gram walnoten
- 2 teentjes knoflook
- sap van 2 citroenen
- 6 eetlepels tahin (sesampasta)
- zout
- peterselie
Bereidingswijze
Pers de knoflook en maal of plet de walnoten fijn, hoe fijner hoe beter. Vermeng in een kom de walnoten, tahin, knoflook, en het citroensap. De massa zal dik worden door de combinatie tahin en citroensap. Als de saus te dik wordt verdunnen met water. Op smaak maken met zout en garneren met peterselie.
Variaties
- De tahin en het citroensap kunnen vervangen worden door gelijke hoeveelheden olie en azijn en wat broodkruim.
- Yoghurt, mayonaise en broodkruim is een 2e mogelijkheid ter vervanging van de tahin, voeg dan voor de frisheid wel een paar druppels citroensap toe.
Avokado salata
Bereidingstijd 10 min.
Ingrediënten
- 1 goed rijpe zachte avocado
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1 citroen
- paar takjes verse peterselie of dille
- zout, witte peper
Bereidingswijze
Pel de knoflook en snipper deze in een kleine kom, plet met behulp van een lepel en een snufje zout de knoflook tegen de zijwand van de kom. Schil de avocado en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe dit in de kom bij de knoflook. Prak de avocado tot moes. Als de avocado daar nog te hard voor is, gebruik dan de staafmixer. Voeg het citroensap toe en maak op smaak met witte peper en evt nog wat zout. Garneer met fijngesneden peterselie of dille. Lekkere dipsaus bij vlees, vis, op toast, chips en brood.
Şakşuka (Groenten in tomatensaus)
Doet het ook goed als hoofdgerecht op warme zomerdagen.
Bereidingstijd 30 min.
Ingrediënten
- 4 grote aardappelen
- 2 aubergines
- 10 groene puntpepers
- 1 kg tomaten of 500 gr tomaten op sap conserven
- 1 theelepel rode pepervlokken
- snufje tijm
- zout en zwarte peper
- 2 dl olie
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Doe de olie in een diepe bakpan en bak hierin de aardappelblokjes langzaam gaar maar niet bruin. Tegen de tijd dat de aardappelen gaar zijn snijdt u ook de aubergine in iets grotere dobbelsteentjes. Haal de aardappelen met een zeefschep uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en bak vervolgens de aubergine. Doe de aardappelblokjes in een diepe serveerschaal en verdeel ze over de bodem. Snij de pepers in ringetjes en bak deze na de aubergine in hetzelfde vet. De aubergines legt u als tweede laag op de aardappelen. Voor de tomatensaus raspt u de tomaten en kookt een saus met de rode pepervlokken, tijm, zout en zwarte peper. Voor een meer Europese smaak kunt ketchup en één klontje suiker toevoegen. Kook de saus een beetje in en giet ze over de aardappelen en aubergine. Garneer met de gebakken peperringetjes. Eet het gerecht afgekoeld maar niet koud. Serveer er brood bij.
Haydari (Yoghurt dipsaus)
Bereidingstijd 10 min.
Ingrediënten
- 250 gr. yoghurt die niet uitloopt (süzme yoğurt)
- 2 teentjes knoflook
- beetje citroensap
- snufje gedroogde munt of dillegroen
- beetje olie
- zout
Bereidingswijze
Pers de knoflook en vermeng ze met de overige ingrediënten. Goed doorroeren en even op smaak laten komen. De olie is om uitlopen van yoghurt water tegen te gaan en het beter smeerbaar te maken. U kunt het gerecht verrijken met geraspte of in blokjes gesneden komkommer en evt verdunnen met water. U heeft dan Cacık. Lekker met brood of als saladedressing.