Kleine gerechtjes voor bij de Rakı of barbecue

Rakı is een drank om eerbied voor te hebben. Rakı laat het lichaam voor wat het is en gaat op de loop met het verstand. Rakı drinkt men langzaam, aan een Rakı tafel. Daarnaast prikt men een vorkje mee van kleine gerechtjes die het vuur van de Rakı in bedwang houden.

Meze, Tapas of Borrelhapje

Hoe u het ook noemt, het komt allemaal neer op een klein hapje als aperitief of voor bij een drankje. De Turkse keuken heeft een groot assortiment aan meze`s, gerechten die veelal koud gegeten worden. Op warme dagen worden veel van dergelijke gerechten ook wel als onderdeel van de dagelijkse hoofdmaaltijd gegeten. Ten tijde van het Ottomaanse imperium is het Anijs distillaat Rakı ontwikkeld, sindsdien zijn de meze`s een onmisbaar onderdeel van de Rakı tafel geworden.

Waarom eten bij Rakı?

Rakı is een drank met een persoonlijkheid, een roofdier waar rekening mee gehouden dient te worden. Rakı laat de mensen stoppen met luisteren en zet ze aan tot praten. Rakı vergroot de bewijzingsdrang en scheidt de geest van het verstand. Rakı drinkt men langzaam zodat het lichaam de geest de baas blijft. De alcohol in Rakı maakt hongerig, het is een drank die vraagt om een hapje er bij. Eten voorkomt tevens het brandende gevoel dat Rakı direct of uren later kan geven.

Ook bij de barbecue of op een toastje

In Turkije is het niet de gewoonte bij de barbecue iets anders te eten dan wat er op de barbecue kan. In de Nederlandse keuken is dat wat op de barbecue ligt een onderdeel van de maaltijd. De meze`s uit de Turkse keuken zijn echter hele lekkere aanvullingen op een Nederlandse barbecue maaltijd. Koud te eten en makkelijk van te voren voor te bereiden. Deze hapjes doen het ook goed op toast en als dipsaus.

Bakla fava (Tuinbonenpuree)

Dit gerecht kan ook met erwten ipv tuinbonen.
Bereidingstijd 20 min.

Ingrediënten
  • 250 gr droge tuinbonen of 1 grote pot kant en klare tuinbonen
  • 1 dl olijfolie
  • 2 uien
  • 1 theelepel suiker
  • citroensap
  • paar takjes peterselie of verse dille
  • 8 tot 10 zwarte olijven
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Giet de bonen uit in een vergiet. Doe ze in een de keukenmachine en pureer ze. Onder het pureren voegt de olijfolie, de suiker, het zout en een beetje citroensap toe. Schep de Fava op een bordje en laat opstijven in de koelkast. Garneren met citroen, zwarte olijven en fijn gesnipperde peterselie of dille.

Mamzama

Bereidingstijd 20 min.

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram yoghurt
  • 1 theelepel rode pepervlokken
  • beetje olie
  • zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingwijze

Gaar de aubergines in een hete oven, met schil, tot ze de zachtheid hebben van uw wang. Ongeveer 10 min. De traditionele manier is op een rooster op een open vuur, kan ook op het gasfornuis, onder af en toe ronddraaien en verschuiven gaart u de aubergines in 10 min. Laat de aubergines even afkoelen. Pers intussen de knoflooktenen en meng deze door de yoghurt. Rasp de tomaat en snij de peterselie fijn. Pel de aubergines en prak met een vork het vruchtvlees tot een moes, meng de tomaat er doorheen en maak op smaak met zout en zwarte peper. Leg dit mengsel op ruime serveerschaal. Schep de yoghurt met knoflook over het gerecht. Verhit in een klein pannetje een beetje olie en voeg hieraan 1 theelepel rode pepervlokken toe. Haal direct van het vuur en giet dit over de Mamzama. Garneer met peterselie.

Tarator

Deze saus wordt tevens als vissaus gebruikt bij gebakken vis.
Bereidingstijd 15 min.

Ingrediënten
  • 200 gram walnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 2 citroenen
  • 6 eetlepels tahin (sesampasta)
  • zout
  • peterselie

Bereidingswijze

Pers de knoflook en maal of plet de walnoten fijn, hoe fijner hoe beter. Vermeng in een kom de walnoten, tahin, knoflook, en het citroensap. De massa zal dik worden door de combinatie tahin en citroensap. Als de saus te dik wordt verdunnen met water. Op smaak maken met zout en garneren met peterselie.

Variaties

  • De tahin en het citroensap kunnen vervangen worden door gelijke hoeveelheden olie en azijn en wat broodkruim.
  • Yoghurt, mayonaise en broodkruim is een 2e mogelijkheid ter vervanging van de tahin, voeg dan voor de frisheid wel een paar druppels citroensap toe.

Avokado salata

Bereidingstijd 10 min.

Ingrediënten
  • 1 goed rijpe zachte avocado
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • paar takjes verse peterselie of dille
  • zout, witte peper

Bereidingswijze

Pel de knoflook en snipper deze in een kleine kom, plet met behulp van een lepel en een snufje zout de knoflook tegen de zijwand van de kom. Schil de avocado en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe dit in de kom bij de knoflook. Prak de avocado tot moes. Als de avocado daar nog te hard voor is, gebruik dan de staafmixer. Voeg het citroensap toe en maak op smaak met witte peper en evt nog wat zout. Garneer met fijngesneden peterselie of dille. Lekkere dipsaus bij vlees, vis, op toast, chips en brood.

Şakşuka (Groenten in tomatensaus)

Doet het ook goed als hoofdgerecht op warme zomerdagen.
Bereidingstijd 30 min.

Ingrediënten
  • 4 grote aardappelen
  • 2 aubergines
  • 10 groene puntpepers
  • 1 kg tomaten of 500 gr tomaten op sap conserven
  • 1 theelepel rode pepervlokken
  • snufje tijm
  • zout en zwarte peper
  • 2 dl olie

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Doe de olie in een diepe bakpan en bak hierin de aardappelblokjes langzaam gaar maar niet bruin. Tegen de tijd dat de aardappelen gaar zijn snijdt u ook de aubergine in iets grotere dobbelsteentjes. Haal de aardappelen met een zeefschep uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en bak vervolgens de aubergine. Doe de aardappelblokjes in een diepe serveerschaal en verdeel ze over de bodem. Snij de pepers in ringetjes en bak deze na de aubergine in hetzelfde vet. De aubergines legt u als tweede laag op de aardappelen. Voor de tomatensaus raspt u de tomaten en kookt een saus met de rode pepervlokken, tijm, zout en zwarte peper. Voor een meer Europese smaak kunt ketchup en één klontje suiker toevoegen. Kook de saus een beetje in en giet ze over de aardappelen en aubergine. Garneer met de gebakken peperringetjes. Eet het gerecht afgekoeld maar niet koud. Serveer er brood bij.

Haydari (Yoghurt dipsaus)

Bereidingstijd 10 min.

Ingrediënten
  • 250 gr. yoghurt die niet uitloopt (süzme yoğurt)
  • 2 teentjes knoflook
  • beetje citroensap
  • snufje gedroogde munt of dillegroen
  • beetje olie
  • zout

Bereidingswijze

Pers de knoflook en vermeng ze met de overige ingrediënten. Goed doorroeren en even op smaak laten komen. De olie is om uitlopen van yoghurt water tegen te gaan en het beter smeerbaar te maken. U kunt het gerecht verrijken met geraspte of in blokjes gesneden komkommer en evt verdunnen met water. U heeft dan Cacık. Lekker met brood of als saladedressing.
© 2013 - 2024 Lindahatun, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Albanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappenAlbanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappenDe Mediterrane keuken staat bekend als een van de populairste keukens van de wereld. Turkse baklava, Griekse feta en Ita…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…

Hartige cupcake receptenHartige cupcake receptenCupcakes is zo’n typisch product wat door heel nadrukkelijke marketing succesvol geïntroduceerd is, want pakweg één of t…
Ventiaanse worteltaartDeze taart werd voornamelijk door de Joden in het Ghetto van Venetië gebakken. De Joden mochten tussen de negende en ach…
Reactie

Marcel, 17-01-2014
Meze zonder cacık? Reactie infoteur, 03-02-2014
Cacık is ook mijn favoriete meze voor bij de vleestafel maar je moet ergens een keuze maken. Er zijn alleen al in de Turkse keuken meer dan 500 verschillende gerechtjes die als meze betitelt worden. Daarnaast staat ze al op zoveel andere sites beschreven…

Lindahatun (13 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.