Aparte hapjes voor oudejaarsavond

Aparte hapjes voor oudejaarsavond Lekkere hapjes kan je voor iedere gelegenheid gebruiken, maar het is wel zo feestelijk als je er ook eens wat hapjes tussendoor maakt die net even buiten de gebruikelijke reeks met hapjes liggen. De een gaat zelf aan de slag en experimenteert er lustig op los, de ander wil ze kant-en-klaar aangeboden krijgen en weer iemand anders varieert op de speciale hapjes. Smaken en werkwijze verschillen, maar zorg dat er wat aparte hapjes bij zitten. Enkele voorbeelden.

Gevulde champignons met mager spek en kaas

Ingrediënten

  • 10 grote champignons
  • 150 gram pittige kaas (belegen of oud)
  • 5 plakken mager spek
  • 1 rode ui
  • basilicum
  • boter
  • bieslook
  • peper

Bereiding

Het spek in een hapjespan met wat boter gelijkmatig bruin laten worden (grillen kan ook als je daar de apparatuur voor hebt). Als het klaar is in stukjes snijden en af laten koelen. Dan de stammen van paddenstoelen snijden, de hoedjes apart houden en de stam fijnsnijden. Doe in de hapjespan nu wat boter, de fijngesneden stammetjes en een ui kleingemaakt. Goed door blijven roeren. Doe nu dit mengsel in een kom, doe het spek erbij, wat basilicum en doe er zo’n 100 gram kaas bij, bij voorkeur geraspte kaas, met de lauwwarme spullen werkt dat het beste. Het mengsel in de paddenstoelen doen, de overgebleven kaas over de gevulde champignons strooien, beetje verse peper erop en zo’n 15 minuten op 200 graden in de oven zetten. Uit de oven enkele geknoopte takjes bieslook op de champignons leggen als garnering.

Bladerdeeghapje met spinazie en feta

Ingrediënten

  • 250 gram spinazie
  • 150 gram feta
  • 12 plakken bladerdeeg
  • 1 teentje knoflook
  • 3 bosuitjes
  • 1 ei
  • melk
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Bak in een hapjespan het kleingemaakte teentje knoflook en de bosuitjes in wat olijfolie (2,5 eetlepel). Roer de spinazie er vervolgens door en breng op smaak met wat peper en zout. Meng daarna de feta er goed door en doe de inhoud van de pan in een kom. Leg nu de plakjes bladerdeeg op een gladde ondergrond en maak ze zo groot of klein als je de hapjes wilt laten zijn. Verdeel dan de vulling over de plakjes bladerdeeg (in het midden leggen) en vouw de bladerdeegpuntjes naar elkaar toe, zodat het een dicht pakketje wordt. Smeer met een mengsel van ei met wat melk de bovenkant in, zo plakt het goed en is lekkerder als het uit de oven komt. Leg alle hapjes op bakpapier (op de bakplaat) en bak ze 20 tot 25 minuten op 200 graden. Is een beetje afhankelijk hoe groot het hapje is. Hoe kleiner, hoe eerder het uiteraard klaar is.

Makreelballetje

Ingrediënten

  • 2 stuks makreel
  • 1/2 beetje zure appel
  • 50 gram rode bietjes
  • 2 plakken tarwebrood
  • bieslook
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Maak de makreel schoon en snijd deze in kleine stukjes en doe er vervolgens de kleine gesneden appel en bietjes bij. Doe er daarna het verkruimelde brood erbij (wat minimaal een dag of 2 oud moet zijn). Het geheel goed mengen en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Maak nu een bieslookplantje klein, erg kleine stukjes maken. Maak bolletjes van het mengsel en rol deze door het bakje met bieslook. Daarna zijn ze gereed om te serveren.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagLekkere en eenvoudige hapjes voor de verjaardagBlokjes kaas en borrelnootjes doen het op een verjaardag altijd erg goed. Toch kan het heel leuk zijn om eens iets ander…
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Simpele hapjes voor een feestSimpele hapjes voor een feestHeb je binnenkort een feest(je)? Lekkere hapjes zijn heel goed zelf te maken! En moeilijk of duur hoeft het echt niet te…
Oudejaarsavond lekkernijen: zoetigheidOudejaarsavond lekkernijen: zoetigheidZie je meestal bij de borrel allerlei hartige en pittige hapjes, zo niet op oudejaarsavond. Op deze avond hoort zoetighe…

Pastinaaksoep met kerrieDe pastinaak of pinksternakel is een minder bekende groente in onze contreien. Toch blijkt die geschikt om lekkere gerec…
Eenpansmaaltijden met aardappelenGeen zin in veel afwas, of heb je niet zoveel pannen tot je beschikking en wil je dus graag lekkere eenpansmaaltijden? D…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.