Aparte hapjes voor oudejaarsavond
Lekkere hapjes kan je voor iedere gelegenheid gebruiken, maar het is wel zo feestelijk als je er ook eens wat hapjes tussendoor maakt die net even buiten de gebruikelijke reeks met hapjes liggen. De een gaat zelf aan de slag en experimenteert er lustig op los, de ander wil ze kant-en-klaar aangeboden krijgen en weer iemand anders varieert op de speciale hapjes. Smaken en werkwijze verschillen, maar zorg dat er wat aparte hapjes bij zitten. Enkele voorbeelden.
Gevulde champignons met mager spek en kaas
Ingrediënten
- 10 grote champignons
- 150 gram pittige kaas (belegen of oud)
- 5 plakken mager spek
- 1 rode ui
- basilicum
- boter
- bieslook
- peper
Bereiding
Het spek in een hapjespan met wat boter gelijkmatig bruin laten worden (grillen kan ook als je daar de apparatuur voor hebt). Als het klaar is in stukjes snijden en af laten koelen. Dan de stammen van paddenstoelen snijden, de hoedjes apart houden en de stam fijnsnijden. Doe in de hapjespan nu wat boter, de fijngesneden stammetjes en een ui kleingemaakt. Goed door blijven roeren. Doe nu dit mengsel in een kom, doe het spek erbij, wat basilicum en doe er zo’n 100 gram kaas bij, bij voorkeur geraspte kaas, met de lauwwarme spullen werkt dat het beste. Het mengsel in de paddenstoelen doen, de overgebleven kaas over de gevulde champignons strooien, beetje verse peper erop en zo’n 15 minuten op 200 graden in de oven zetten. Uit de oven enkele geknoopte takjes bieslook op de champignons leggen als garnering.
Bladerdeeghapje met spinazie en feta
Ingrediënten
- 250 gram spinazie
- 150 gram feta
- 12 plakken bladerdeeg
- 1 teentje knoflook
- 3 bosuitjes
- 1 ei
- melk
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Bak in een hapjespan het kleingemaakte teentje knoflook en de bosuitjes in wat olijfolie (2,5 eetlepel). Roer de spinazie er vervolgens door en breng op smaak met wat peper en zout. Meng daarna de feta er goed door en doe de inhoud van de pan in een kom. Leg nu de plakjes bladerdeeg op een gladde ondergrond en maak ze zo groot of klein als je de hapjes wilt laten zijn. Verdeel dan de vulling over de plakjes bladerdeeg (in het midden leggen) en vouw de bladerdeegpuntjes naar elkaar toe, zodat het een dicht pakketje wordt. Smeer met een mengsel van ei met wat melk de bovenkant in, zo plakt het goed en is lekkerder als het uit de oven komt. Leg alle hapjes op bakpapier (op de bakplaat) en bak ze 20 tot 25 minuten op 200 graden. Is een beetje afhankelijk hoe groot het hapje is. Hoe kleiner, hoe eerder het uiteraard klaar is.
Makreelballetje
Ingrediënten
- 2 stuks makreel
- 1/2 beetje zure appel
- 50 gram rode bietjes
- 2 plakken tarwebrood
- bieslook
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Maak de makreel schoon en snijd deze in kleine stukjes en doe er vervolgens de kleine gesneden appel en bietjes bij. Doe er daarna het verkruimelde brood erbij (wat minimaal een dag of 2 oud moet zijn). Het geheel goed mengen en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Maak nu een bieslookplantje klein, erg kleine stukjes maken. Maak bolletjes van het mengsel en rol deze door het bakje met bieslook. Daarna zijn ze gereed om te serveren.