Brunch hoofdgerechten
Een aantal heerlijke recepten voor hoofdgerechten tijdens de brunch. Kip met een slaatje, quiche met waterzooi van kip, quiche met vis uit de Noordzee, spinaziepannenkoeken met kalkoenragout, Tagliatelle met hamsoorten en groenten, pannenkoeken met cottage cheesevulling, silversterslaatje en een preitaart met garnaaltjes. De recepten zijn voor 8 personen.
Brunchgerechten
Kip met slaatje
Ingrediënten
Ingrediënten voor marinade
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 geperst teentje knoflook
- peper
Ingrediënten voor saus
- 1 fijngehakte ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 in blokjes gesneden tomaten
- 8 in stukjes gesneden olijven
- 1 scheutje rode wijnazijn
Ingrediënten voor slaatje
- 1 krop sla
- 2 eetlepels olijfolie
- rode wijnazijn
- fijngehakte blaadjes basilicum
- peper en zout
Voor de marinade: meng de olijfolie met de knoflook en peper. Laat de kippenfilets in een afgesloten kom hier 30 minuten tot 1 uur in marineren. Haal ze uit de marinade, droog ze af en bak ze gaar in de olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat ze daarna afkoelen.
Voor de saus: meng de tomaten met de ui, basilicum, olijfolie, olijven en azijn. Voeg peper en zout toe, dek het af en laat het rusten. Voor de sla: Maak de sla schoon, spoel het goed en droog het. Meng de met olijfolie en azijn besprenkelde sla in een grote slakom. Snijd de kippenfilets in kleine blokjes en meng ze met de saus. Leg de kippenblokjes daarna op de sla.
Quiche met waterzooi van kip
Ingrediënten
- 300 gr deeg voor quiche
- 2 preiwitten
- 3 wortelen
- 3 takjes witte selder
- ½ braadkip
- 1 ui
- 4 eieren
- groentebouillon
- 1 ½ dl room
- 50 gr gemalen kaas
- tijm
- laurier
- vetstof
- peper en zout
Rol het deeg uit en leg het in een quichevorm met een diameter van 25 centimeter. Kook de kip gaat in de groentebouillon. Maak de groenten schoon en spoel ze. Snijd de prei, wortelen en selder tot fijne reepjes. Stoof ze lichtjes in de vetstof en kruid ze. Neem de kip uit de bouillon. Haal het vlees van de botjes en snijd het in blokjes. Klop de eieren goed schuimig en voeg de room toe, daarna de groentereepjes en de kippenblokjes. Leg dit mengsel op het deeg en strooi er kaas overheen. Bak in de voorverwarmde oven van 220˚ ongeveer 20 tot 25 minuten. Versier eventueel met partjes tomaat en een klein beetje tuinkers. Serveer het warm.
Quiche met vis uit de Noordzee
Ingrediënten
- 300 gr diepvriesbladerdeeg
- 6 eieren
- 300 gr visfilets naar keuze
- 2 prei
- 1 ui
- paar blaadjes groene selder
- 1 dl room
- muskaatnoot
- peper en zout
Ontdooi het bladerdeeg en rol het zo dun mogelijk uit. Bekleed er één grote ingevette taartvorm mee. Maak de groenten schoon, snijd in kleine stukjes en blancheer ze ongeveer 2 minuten lang. Laat ze daarna uitlekken. Snijd de visfilets in reepjes en meng met de groenten, losgeklopte eieren en room. Kruid naar eigen smaak. Giet het mengsel in de taartvorm. Zet de quiche 20 minuten in de oven op 180˚C. Serveer het warm met een slaatje en vinaigrette.
Spinaziepannenkoeken met kalkoenragout
Ingrediënten
- 8 flensjes van pannenkoekenbeslag met 1 dl spinazievocht
- 3 kalkoenfilets
- 2 uien
- 1 paprika
- 250 gr champignons
- fijngesneden tijn
- olijfolie
Maak de paprika schoon, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in reepjes. Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de paprikareepjes, uien en schoongemaakte champignons. Snijd de kalkoenfilets in kleine blokjes. Doe ze bij de groenten, samen met de tijm en laat het 25 minuten zachtjes gaar worden. Verdeel de ragout over de flensjes, maak ze dicht en serveer warm.
Tagliatelle met hamsoorten en groenten
Ingrediënten
- 200 gr tagliatelle natuur
- 200 gr tagliatelle met spinazie
- 200 gr tagliatelle met tomaat
- groenten naar keuze (bosje jonge wortelen, broccoli, asperges, boterboontjes, bloemkool)
- 8 sneetjes gerookte ham
- 8 sneetjes gekookte ham
Ingrediënten voor saus
- 200 gr mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel kervel
Ingrediënten voor afwerking
Maak de groenten schoon en kook ze, apart, beetgaar in lichtgezouten water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Kook de tagliatelle apart beetgaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Meng de mayonaise met de yoghurt en de kervel. Draai van de pasta’s torentjes. Leg op elk bord 3 torentjes en leg de groenten ernaast. Leg ook de hamsoorten erbij en giet de saus op het bord. Versier met de bieslook.
Pannenkoekjes met cottage cheesvulling
Ingrediënten
- flensjesdeeg voor 8 flensjes
- cottage cheese
- abrikozenmarmelade
- zure room
- vetstof
Bak van het flensjesdeeg 8 flensjes. Vul ze met de kaas en marmelade. Vouw ze dicht en versier met een schepje opgeklopte zure room. Laat de kaas goed uitlekken, voordat u het op de flensjes legt. Serveer eventueel wat suiker en kaneel, voor bij de zure room.
Silvesterslaatje
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 400 gr rijst
- 6 dl visbouillon
- 20 voorgekookte ongepelde reuzengarnalen
- 8 tomaten
- ½ rode paprika
- ½ groene paprika
- 200 gr garnalen
- cayennepeper
- vetstof
- peper en zout
Ingrediënten voor de saus
- 2 ½ dl yoghurt
- 1 teentje knoflook
- sap van ½ citroen
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 eetlepel gesnipperd bieslook
- 1 eetlepel gehakte kervel
- cayennepeper
- peper en zout
Pel de uien en snipper ze fijn. Fruit de uien in vetstof. Voeg de rijst toe en bouillon en laat gaar worden en afkoelen. Maak de tomaten en paprika’s schoon en snijd in dobbelsteentjes. Blancheer de paprika’s. Snijd de helft van de reuzengarnalen in kleine stukjes. Meng de groenten met de garnalen en de reuzengarnalen. Breng op smaak met cayennepeper, peper en zout. Versier met de hele reuzengarnalen.
Voor de saus
Pers het teentje knoflook. Meng de yoghurt met het sap van de citroen, knoflook en gehakte peterselie, bieslook en kervel. Kruid het met cayennepeper, peper en zout.
Preitaart met garnaaltjes
Ingrediënten
- 350 gr kruimeldeeg
- 1 kg prei
- 300 gr garnalen
- 100 gr gemalen kaas
- vetstof
- peper en zout
Ingrediënten voor 8 dl vla
- 4 eieren
- 3 dl melk
- 3 dl room
- muskaatnoot
- cayennepeper
- zout
Klop voor de vla de eieren luchtig. Voeg de melk en room toe en breng het met kruiden en helft van de kaas op smaak. Verwijder het groene van de prei. Maak het schoon en snijd het fijn. Stoof de prei ongeveer 20 minuten en breng op smaak. Rol het deeg uit en leg het in de taartvorm. Laat de garnalen uitlekken en leg het op de taartbodem. Meng de prei met de vla en leg dit eveneens op de taartbodem. Strooi de rest van de kaas erover en bak het in de voorverwarmde oven op 150 tot 170˚C voor 40 minuten. Serveer het warm.