Aziatisch koken
De Aziatische keuken is in. Iedereen heeft al wel eens Chinees of Thais gegeten, maar deze recepten komen rechtstreeks uit Maleisië. Heerlijke noedels met groenten en kip. De saus breng je geheel naar eigen smaak tot stand: ben je een liefhebber van pikant eten, dan voeg je wat meer sambal toe. Liever wat meer citroen, kaneel of gember? Laat je gaan. Heb je zin in rijst, maak dan het tweede recept klaar.
Quetjal (noedels met kip)
Ingrediënten:
- Twee dikke ajuinen
- Twee wortels
- 300 gram kip
- Een groene paprika
- Een rode paprika
- Een pakje sojascheuten
- Een pak noedels
Saus:
- Ketchup
- Sambal oelek
- Gember
- Kaneel
- Curry
- Citroensap
- Lichte sojasaus (= dunne sojasaus, niet de donkere, dikke)
Bereiding:
Laat de noedels minstens een uur in koud water weken. Breng water een de kook voor de noedels. Snijd de ajuinen en wortels in kleine stukjes (de wortels bij voorkeur in smalle reepjes). Snijd de kip in reepjes of in kleine blokjes. Fruit de ajuinen en bak de kip erdoor. Als de kip mooi bruin ziet aan weerszijden, voeg je de wortels toe en laat het geheel een tijdje stoven. Voeg indien nodig een beetje water bij zodat het geheel niet aanbakt. Snijd ondertussen de paprika's in fijne reepjes. Voeg de paprika's en de sojascheuten toe.
Kruid het geheel naar eigen smaak met de ketchup, sambal oelek, gember, kaneel, curry, citroensap en sojasaus. Voeg voldoende ketchup en sojasaus toe. Van de andere ingrediënten begin je met een lepel en voeg je meer toe al naargelang de behoefte.
Wanneer het water voor de noedels kookt, gooi je ze erin en laat ze heel even doorkoken, maar niet te lang (anders krijg je papperige noedels).
Giet de noedels af en roer ze onder de kip- en groentenmengeling.
Chin chiao nio ou szu(rijst met kip, groenten en ananas)
Ingrediënten:
- 500 gram kipfilet
- Peper
- Zout
- Suiker
- Maisolie
- Een rode paprika
- Een groene paprika
- Een klein blikje ananas
Saus:
- 1 koffielepel maisbloem
- 2 eetlepels sherry
- 2 dl kippenbouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels azijn
- ananassap
- Een pak sojascheuten
Bereiding:
Snijd de kip in kleine blokjes of reepjes. Meng de maisbloem, het zout, de peper en de suiker. Wentel de kip erin en laat aan alle kanten bruin bakken in maisolie. Voeg de fijngesneden paprika's erbij en laat het geheel goed doorstoven. Roer in een aparte kom alle ingrediënten voor de saus door elkaar en giet dit mengsel over het vlees. Breng aan de kook onder voortdurend roeren en voeg tot slot de ananas toe. Dien op met rijst.
SMAKELIJK!