Zelf fruitijsjes maken, leuk, makkelijk en zonder ijsmachine

Zelf fruitijsjes maken, leuk, makkelijk en zonder ijsmachine Als je opzoek bent naar recepten voor ijs, kom je vaak alleen recepten tegen waar je een ijsmachine voor nodig hebt. Leuk voor de fanatiekelingen, maar als je het leuk vindt om het een keer te proberen, is een ijsmachine een overbodige aanschaf. Daarom een aantal recepten waar je geen ijsmachine of andere extra materialen voor nodig hebt!

Wat heb je nodig?

Om te beginnen is er natuurlijk een vriezer nodig. Als volgt zijn er vormpjes nodig, hiervoor kun je verschillende dingen gebruiken. Je kunt de standaard ijslolly vormpjes gebruiken, die je vaak in de zomer voor een paar euro kunt kopen bij bijvoorbeeld de Action of Xenos. Maar ook vormpjes die eigenlijk voor ijsblokjes zijn bedoeld kun je hiervoor gebruiken. Deze heb je vaak in veel verschillende vormen waardoor je ijsjes er extra leuk uit gaan zien. Ook materialen die niet zijn gemaakt om als ijsvorm te gebruiken kunnen van pas komen. Hierbij geldt, wees creatief. Als je plastic bekertjes gebruikt, krijg je ijsjes in de vorm van een uitlopende cilinder. Bij ijs met een koffiesmaak kunnen koffiekopjes er leuk uitzien. Let wel op dat de kopjes in de vriezer kunnen en dan niet kapot vriezen. Let er altijd op dat je vormpjes gebruikt die boven breder zijn dan onder, anders krijg je ze niet meer uit de vorm. Van bakpapier kun je zelf vormpjes maken. Deze kun je eenmalig gebruiken. Kijk goed om je heen, je kunt van alles gebruiken. Als laatste kun je stokjes nodig hebben om in de ijsjes te steken. Dan worden het ijslolly's.

Aardbeien discodip

Voor zes ijsjes van 250 ml

Ingrediënten:

  • 450 gram aardbeien
  • 200 ml aardbeiensap
  • 200 ml ananassap
  • 3 el suiker
  • 1 banaan
  • 1 el glucosestroop (te koop bij een groothandel of winkel waar ze taartdecoratie materiaal verkopen)
  • Discodip (te koop bij de Xenos en uitgebreide supermarkten)

Bereidingswijze:

Was de aardbeien en snijd ze doormidden. Snijd de grote exemplaren in vieren. Houd er zes achter die nog heel zijn. Doe de aardbeien, behalve de zes hele, in een steelpannetje samen met beide sapjes en de suiker. Breng dit mengsel op middelmatig vuur aan de kook. Laat dit nu ongeveer vijf minuutjes doorkoken. Blijf roeren zodat de suiker oplost, de aardbeien worden nu goed zacht. Duw het mengsel nu met de achterkant van een lepel door een zeef, zo worden de pitjes en harde stukjes eruit gehaald. Doe het prutje wat in de zeef is overgebleven in de groenbak. Blender het overgebleven aardbeien papje samen met de banaan. Roer er ongeveer een eetlepel discodip doorheen. Doe een laagje van het aardbeienmengsel in je vorm en zet dit in de vriezer. Na ongeveer twee uur haal je de vormpjes even uit de vriezer. Leg nu de hele aardbei op het al bevroren laagje ijs in het vormpje. Giet de rest van het mengsel er overheen. Als je er een ijslolly van wilt maken, voeg dan ook het stokje toe. Laat de ijsjes nu een hele nacht hard worden. Voor dat je ze uitdeelt: doe er met een kwast een beetje glucosestroop op en daarna met de hand wat discodip. Dit ziet er extra leuk uit.

Kersenyoghurt

Voor zes ijsjes van 250 ml

Ingrediënten:

  • 450 gram kersen uit pot, uitlek gewicht
  • 250 ml kersensap uit pot
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 tl honing

Bereidingswijze:

Halveer alle kersen. Doe nu 300 gram kersen, het kersensap, de yoghurt, de vanille en de honing in een blender. Blend totdat er een glad mengsel is ontstaan. Roer de rest van de kersen door dit mengsel heen. Vul de vormpjes met het mengsel. Als je er ijslolly's van wilt maken, voeg dan ook het stokje toe. Laat ze minstens een nacht in de vriezer staan.

Cranberry en framboos

Voor zes ijsjes van 250 ml

Ingrediënten:

  • 625 ml cranberrysap
  • 400 ml frambozensap
  • 70 gram cranberry's
  • 125 gram frambozen
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze:

Houd 20 gram cranberry's en 25 gram frambozen achter. Doe nu alle overige ingrediënten samen met een halve liter water in een steelpan. Breng het mengsel op een laag vuur aan de kook. Laar het nu ongeveer tien minuten doorkoken. Blijf roeren tot dat het mengsel wat dikker wordt en de cranberry's open gaan. Haal de pan nu van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Als het mengsel voldoende is afgekoeld roer je de overige cranberry's en frambozen erdoor. Vul de vormen nu met het mengsel. Als je er ijslolly's van wilt maken, steek dan ook het stokje erin.
© 2012 - 2024 Eefjelienie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Heerlijke smoothies makenHeerlijke smoothies makenZie je wel eens die heerlijke smoothies liggen bij restaurants? Die kun je nu ook zelf maken! Lees in dit artikel hoe je…

Gegratineerde Oesters met spinazie & champagne sabayonEen prinsheerlijk voorgerecht voor de echte fijnproevers, die hier intens van zullen genieten (ook als ze in basis niet…
Hoe maak je een zelfgemaakte fondant/marsepein taart?Hoe maak je een zelfgemaakte fondant/marsepein taart?Het maken van een fondant taart lijkt moeilijk, maar is redelijk eenvoudig en erg leuk! Je kunt je kunsten tonen aan je…
Eefjelienie (37 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.