Soep vooraf en toetje toe

Een drie gangen menu hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ook voor de mindere koks is naast een hoofdgang een soep vooraf en een toetje toe best te doen en zelfs binnen korte tijd. Als daar bij komt dat het toetje wordt gemaakt uit wat toevallig in huis is en de soep van een restant van de vorige dag is de bereiding meer een kwestie van plannen dan van tijd. Een drie gangen menu met zorg en liefde bereid zal zeker in de smaak vallen.

Neus ophalen hoeft niet

Sommigen zullen er hun neus voor ophalen omdat het idee niet bepaald in een kookboek is te vinden. Of erger nog, omdat ze gewend zijn om etensrestjes weg te gooien en er zeker niet iets nieuws mee willen maken. Maar wat is er mis aan een hapje overgebleven macaroni met groenten en vlees? Moet dat perse in de groene kliko?

Smakelijke resultaten

Een opmerking die bij kinderen meestal slecht valt als het over eten gaat is: “Ik heb de oorlog nog meegemaakt”. Maar ook als dat niet het geval is en er geen levenslange frustratie is opgelopen kan het verwerken van etensresten toch een plezierig karweitje zijn. En wie er niet bij zegt dat het gerecht is gemaakt van wat de vorige dag is overgebleven oogst wellicht complimentjes. Vaak is een restant prima geschikt voor een lekkere soep.

Soep van het huis

Benodigdheden per portie:

  • Ongeveer een kopje macaroni restant
  • Maggi
  • Kruiden
  • Water

Apparatuur en hulpmiddelen:

  • Kooktoestel
  • Pannetje

Bereiding:

  • Doe het restant in het pannetje.
  • Giet naar verhouding koud water op.
  • Voeg maggi en kruiden naar smaak toe.
  • Warm op onder af en toe roeren (niet laten koken).

Klaar om op te dienen. Smakelijk!

Variaties:

  • Gebruik andere restanten met groenten en vlees.
  • Gebruik restanten zonder vlees (vegetariërs).

Nagerecht vergeten

Het zal iedereen wel eens overkomen zijn. Je hebt twee tassen vol boodschappen gedaan en bent een nagerecht vergeten. Laat ze daar thuis nu net zo van houden. Teruggaan zit er niet meer in of je vindt het echt teveel energie kosten. Dan maar iets bedenken.

Liefst warm opdienen

Heb je toevallig nog appels op de fruitschaal liggen? Suiker is er altijd wel in huis en anders kan een kopje suiker bij de buren worden geleend. Niet vergeten later terug te brengen. Met een beetje geluk is het kruidenrekje nog aardig voorzien en zit er ook kaneel bij. En ach die busjes met strooipoeder kunnen redelijk concurreren met kaneelstokjes. Aan de slag dan maar, wat eigenlijk vooraf kan, maar mijn voorkeur heeft het laatste moment om het toetje warm op te kunnen dienen.

Toetje van het huis

Benodigdheden per portie:

  • 1 appel
  • 1 eetlepel suiker
  • beetje strooikaneel

Apparatuur en hulpmiddelen:

  • Magnetron
  • Schaaltje geschikt voor de magnetron

Bereiding:

  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
  • Bestooi de stukjes met de suiker.
  • Schud enkele keren met het strooibusje kaneel over de appelstukjes.
  • Hussel dat even door elkaar.
  • Doe in het schaaltje.

Magnetron:

Zet het schaaltje ongeveer anderhalve minuut (per portie) op de hoogste stand in de magnetron. Met die tijd kan naar eigen smaak worden geëxperimenteerd voor wat hardere appelstukjes of juist zachter of zelfs tegen moes aan.

Klaar om op te dienen. Smakelijk!

Variaties:

  • Vermeng de appelstukjes met keukenstrook.
  • Voeg per portie een eetlepel krenten en/of rozijnen toe.
  • Doe de appelstukjes na de bereiding op een bordje en overgiet met vanillevla.
  • Experimenteer zelf naar hartenlust.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Voorgerechten met aardappelLekkere en gemakkelijke voorgerechten, wie wil dat niet. Heerlijke recepten om een makkelijk voorgerecht te bereiden, bi…
Lekkere winterkost om warm bij te blijvenLekkere winterkost om warm bij te blijvenTijdens de winterkou is er niets lekkerders om te eten dan de echte Hollandse winterpot. Recepten van bekende winterkost…
Pastagerechten, eenvoudig en lekkerPastagerechten, eenvoudig en lekkerJe ziet steeds meer variaties met allerlei pastagerechten. Pasta is lekker en inderdaad goed te combineren met allerlei…

De lekkerste salades voor op een broodjeDe lekkerste salades voor op een broodjeJe krijgt onverwacht bezoek en je wilt wat op tafel zetten. Of je hebt zin in een lekker broodje tussen de middag. Wat m…
Bewaar al je online recepten op één plekBewaar al je online recepten op één plekTegenwoordig kun je op vele sites lekkere recepten vinden, maar helaas staan deze allemaal op verschillende plekken. Alb…
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.