Soep vooraf en toetje toe
Een drie gangen menu hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ook voor de mindere koks is naast een hoofdgang een soep vooraf en een toetje toe best te doen en zelfs binnen korte tijd. Als daar bij komt dat het toetje wordt gemaakt uit wat toevallig in huis is en de soep van een restant van de vorige dag is de bereiding meer een kwestie van plannen dan van tijd. Een drie gangen menu met zorg en liefde bereid zal zeker in de smaak vallen.
Neus ophalen hoeft niet
Sommigen zullen er hun neus voor ophalen omdat het idee niet bepaald in een kookboek is te vinden. Of erger nog, omdat ze gewend zijn om etensrestjes weg te gooien en er zeker niet iets nieuws mee willen maken. Maar wat is er mis aan een hapje overgebleven macaroni met groenten en vlees? Moet dat perse in de groene kliko?
Smakelijke resultaten
Een opmerking die bij kinderen meestal slecht valt als het over eten gaat is: “Ik heb de oorlog nog meegemaakt”. Maar ook als dat niet het geval is en er geen levenslange frustratie is opgelopen kan het verwerken van etensresten toch een plezierig karweitje zijn. En wie er niet bij zegt dat het gerecht is gemaakt van wat de vorige dag is overgebleven oogst wellicht complimentjes. Vaak is een restant prima geschikt voor een lekkere soep.
Soep van het huis
Benodigdheden per portie:
- Ongeveer een kopje macaroni restant
- Maggi
- Kruiden
- Water
Apparatuur en hulpmiddelen:
Bereiding:
- Doe het restant in het pannetje.
- Giet naar verhouding koud water op.
- Voeg maggi en kruiden naar smaak toe.
- Warm op onder af en toe roeren (niet laten koken).
Klaar om op te dienen. Smakelijk!
Variaties:
- Gebruik andere restanten met groenten en vlees.
- Gebruik restanten zonder vlees (vegetariërs).
Nagerecht vergeten
Het zal iedereen wel eens overkomen zijn. Je hebt twee tassen vol boodschappen gedaan en bent een nagerecht vergeten. Laat ze daar thuis nu net zo van houden. Teruggaan zit er niet meer in of je vindt het echt teveel energie kosten. Dan maar iets bedenken.
Liefst warm opdienen
Heb je toevallig nog appels op de fruitschaal liggen? Suiker is er altijd wel in huis en anders kan een kopje suiker bij de buren worden geleend. Niet vergeten later terug te brengen. Met een beetje geluk is het kruidenrekje nog aardig voorzien en zit er ook kaneel bij. En ach die busjes met strooipoeder kunnen redelijk concurreren met kaneelstokjes. Aan de slag dan maar, wat eigenlijk vooraf kan, maar mijn voorkeur heeft het laatste moment om het toetje warm op te kunnen dienen.
Toetje van het huis
Benodigdheden per portie:
- 1 appel
- 1 eetlepel suiker
- beetje strooikaneel
Apparatuur en hulpmiddelen:
- Magnetron
- Schaaltje geschikt voor de magnetron
Bereiding:
- Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
- Bestooi de stukjes met de suiker.
- Schud enkele keren met het strooibusje kaneel over de appelstukjes.
- Hussel dat even door elkaar.
- Doe in het schaaltje.
Magnetron:
Zet het schaaltje ongeveer anderhalve minuut (per portie) op de hoogste stand in de magnetron. Met die tijd kan naar eigen smaak worden geëxperimenteerd voor wat hardere appelstukjes of juist zachter of zelfs tegen moes aan.
Klaar om op te dienen. Smakelijk!
Variaties:
- Vermeng de appelstukjes met keukenstrook.
- Voeg per portie een eetlepel krenten en/of rozijnen toe.
- Doe de appelstukjes na de bereiding op een bordje en overgiet met vanillevla.
- Experimenteer zelf naar hartenlust.
Lees verder