Smikkelen van de rumpot als kersttraditie
Rumpot is eigenlijk van oorsprong een Duits dessert (Rumtopf) dat al meer dan 100 jaar bestaat. Het recept is gebaseerd op allerlei soorten fruit, suiker en rum. De bereiding is een kwestie van een betrekkelijk lange termijn, omdat gedurende maanden de verschillende fruitsoorten worden toegevoegd aan suiker en rum in een grote pot. Traditioneel wordt de rumpot pas met Kerstmis aangesproken maar in veel gevallen kan de verleiding niet worden weerstaan en wordt eerder begonnen met smikkelen.
Pot en afsluiting
De pot die gebruikt wordt moet een inhoud hebben van minimaal drie liter en is meestal van niet poreus aardewerk bijvoorbeeld een Keulse pot. Maar ook een glazen pot is bruikbaar al dan niet met deksel. Meestal wordt de pot echter afgesloten met folie waar een elastiekje om is bevestigd.
Vroeg in seizoen beginnen niet perse noodzakelijk
Om diverse soorten vers fruit te kunnen verwerken kan uiteraard het best al vroeg in het fruitseizoen worden begonnen met bijvoorbeeld meikersen. Maar wie te laat is kan nog best een heerlijke rumpot maken met minder soorten en ook zijn tegenwoordig in diverse seizoenen fruitsoorten verkrijgbaar die vroeger alleen in een bepaalde periode te koop waren. Het is aan de fantasie en vindingrijkheid van de maker overgelaten om een eigen recept te verwezenlijken.
Hoog percentage alcohol
Het beste resultaat wordt verkregen als de vruchten steeds net onder de rum staan. Telkens rum bijgieten is daarom noodzakelijk hoewel de vruchten zakken naargelang ze langer in de pot zitten. Een tip is overigens om een verzwaard bordje op de vruchten te leggen waardoor ze door de druk al iets zakken. Officieel moet het percentage van de rum minimaal 54 procent zijn maar het is uiteraard aan de maker zelf om hier van af te wijken.
Verwerking van vruchten
Pitvruchten worden van de pitten ontdaan en grote vruchten worden klein gesneden. Klokhuizen moeten verwijderd worden. Ook worden bepaalde vruchtensoorten eerst geschild. De vruchten mogen af en toe dooreen geroerd worden en de pot moet op een koele en liefst donkere plaats worden bewaard.
Diverse toepassingen van rumpot
Het fruit wordt op den duur erg zacht en doordrenkt door rum. Het ziet er ongeveer uit als een donker gekleurde vruchtenbowl en kan geserveerd worden in compoteschaaltjes. Naast dessert wordt rumpot ook wel eens genuttigd als tussendoor hapje en het kan over pudding of ijs worden geschept en zelfs over droog gebak zoals cake.
Afblijven laatste weken
In sommige receptbeschrijvingen wordt gesteld dat er vanaf november tot Kerstmis niets meer met de rumpot mag worden gedaan. Roeren of vruchten toevoegen of de pot verplaatsen is dan uit den boze omdat pas na een aantal weken volkomen rust het lekkerste resultaat wordt verkregen. Afblijven de laatste periode is dus het advies.
Smikkelen pas als kersttraditie
Door het hoge percentage alcohol van de rum is rumpot lang houdbaar maar menige bereider zal de traditie van Kerstmis handhaven waardoor de pot vaak al binnen twee dagen, met voldoende visite, leeg is. Strengere aanhouders van de traditie smikkelen eerste kerstdag slechts één glaasje, tweede kerstdag nog één en maken pas op nieuwjaarsdag de rumpot helemaal leeg. De daar achter liggende gedachte zou wel eens kunnen zijn om voldoende gasten uit te nodigen met de feestdagen waardoor ook niet op nieuwjaarsdag met te weinig personen het restant moet worden verorberd.
Toch niet Duits?
Ook al wordt algemeen aangenomen dat rumpot oorspronkelijk van Duitse komaf is zijn er bronnen die aangeven dat de rumpot eigenlijk van Caribische oorsprong is. Het zal smulpapen van nu echter een zorg wezen als ze met Kerstmis hun tong strelen met de heerlijke inhoud van de rumpot.
Langer in de glij
Afhankelijk van de manier van uitscheppen kan het zijn dat er, nadat de laatste vruchten zijn uitgeschept, nog vocht overblijft. Sommige rumpot schenkers doen expres hun best om bij het uitscheppen zoveel mogelijk vocht over te houden. Een bijzondere lekkernij is namelijk als dit vocht wordt vermengd met bijvoorbeeld champagne waardoor een zeer unieke cocktail wordt verkregen. Bij het drinken van de laatste slok ontstaat dan een gevoel gelijk aan de wens van Jonny Jordaan die zijn vader een nek wenste zo lang als van een giraf waardoor de borrel langer in de glij bleef.
Lees verder