Smikkelen van de rumpot als kersttraditie

Rumpot is eigenlijk van oorsprong een Duits dessert (Rumtopf) dat al meer dan 100 jaar bestaat. Het recept is gebaseerd op allerlei soorten fruit, suiker en rum. De bereiding is een kwestie van een betrekkelijk lange termijn, omdat gedurende maanden de verschillende fruitsoorten worden toegevoegd aan suiker en rum in een grote pot. Traditioneel wordt de rumpot pas met Kerstmis aangesproken maar in veel gevallen kan de verleiding niet worden weerstaan en wordt eerder begonnen met smikkelen.

Pot en afsluiting

De pot die gebruikt wordt moet een inhoud hebben van minimaal drie liter en is meestal van niet poreus aardewerk bijvoorbeeld een Keulse pot. Maar ook een glazen pot is bruikbaar al dan niet met deksel. Meestal wordt de pot echter afgesloten met folie waar een elastiekje om is bevestigd.

Vroeg in seizoen beginnen niet perse noodzakelijk

Om diverse soorten vers fruit te kunnen verwerken kan uiteraard het best al vroeg in het fruitseizoen worden begonnen met bijvoorbeeld meikersen. Maar wie te laat is kan nog best een heerlijke rumpot maken met minder soorten en ook zijn tegenwoordig in diverse seizoenen fruitsoorten verkrijgbaar die vroeger alleen in een bepaalde periode te koop waren. Het is aan de fantasie en vindingrijkheid van de maker overgelaten om een eigen recept te verwezenlijken.

Hoog percentage alcohol

Het beste resultaat wordt verkregen als de vruchten steeds net onder de rum staan. Telkens rum bijgieten is daarom noodzakelijk hoewel de vruchten zakken naargelang ze langer in de pot zitten. Een tip is overigens om een verzwaard bordje op de vruchten te leggen waardoor ze door de druk al iets zakken. Officieel moet het percentage van de rum minimaal 54 procent zijn maar het is uiteraard aan de maker zelf om hier van af te wijken.

Verwerking van vruchten

Pitvruchten worden van de pitten ontdaan en grote vruchten worden klein gesneden. Klokhuizen moeten verwijderd worden. Ook worden bepaalde vruchtensoorten eerst geschild. De vruchten mogen af en toe dooreen geroerd worden en de pot moet op een koele en liefst donkere plaats worden bewaard.

Diverse toepassingen van rumpot

Het fruit wordt op den duur erg zacht en doordrenkt door rum. Het ziet er ongeveer uit als een donker gekleurde vruchtenbowl en kan geserveerd worden in compoteschaaltjes. Naast dessert wordt rumpot ook wel eens genuttigd als tussendoor hapje en het kan over pudding of ijs worden geschept en zelfs over droog gebak zoals cake.

Afblijven laatste weken

In sommige receptbeschrijvingen wordt gesteld dat er vanaf november tot Kerstmis niets meer met de rumpot mag worden gedaan. Roeren of vruchten toevoegen of de pot verplaatsen is dan uit den boze omdat pas na een aantal weken volkomen rust het lekkerste resultaat wordt verkregen. Afblijven de laatste periode is dus het advies.

Smikkelen pas als kersttraditie

Door het hoge percentage alcohol van de rum is rumpot lang houdbaar maar menige bereider zal de traditie van Kerstmis handhaven waardoor de pot vaak al binnen twee dagen, met voldoende visite, leeg is. Strengere aanhouders van de traditie smikkelen eerste kerstdag slechts één glaasje, tweede kerstdag nog één en maken pas op nieuwjaarsdag de rumpot helemaal leeg. De daar achter liggende gedachte zou wel eens kunnen zijn om voldoende gasten uit te nodigen met de feestdagen waardoor ook niet op nieuwjaarsdag met te weinig personen het restant moet worden verorberd.

Toch niet Duits?

Ook al wordt algemeen aangenomen dat rumpot oorspronkelijk van Duitse komaf is zijn er bronnen die aangeven dat de rumpot eigenlijk van Caribische oorsprong is. Het zal smulpapen van nu echter een zorg wezen als ze met Kerstmis hun tong strelen met de heerlijke inhoud van de rumpot.

Langer in de glij

Afhankelijk van de manier van uitscheppen kan het zijn dat er, nadat de laatste vruchten zijn uitgeschept, nog vocht overblijft. Sommige rumpot schenkers doen expres hun best om bij het uitscheppen zoveel mogelijk vocht over te houden. Een bijzondere lekkernij is namelijk als dit vocht wordt vermengd met bijvoorbeeld champagne waardoor een zeer unieke cocktail wordt verkregen. Bij het drinken van de laatste slok ontstaat dan een gevoel gelijk aan de wens van Jonny Jordaan die zijn vader een nek wenste zo lang als van een giraf waardoor de borrel langer in de glij bleef.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in fruitAantal calorieën in fruitFruit is goed voor je, maar soms kan het wel prettig zijn om te weten hoeveel calorieën fruit bevat. Bijvoorbeeld wannee…
Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Vruchten waar je mee kunt afvallenVruchten waar je mee kunt afvallenZijn er vruchten die je kunnen helpen met het afvallen? Welke vruchten hebben een positief effect wanneer je probeert ki…
Het kweken van klein fruitHet kweken van klein fruitFruit uit eigen tuin is lekker en smaakvol. Klein fruit is gemakkelijk te kweken in een pot of volle grond en neemt niet…

HomeCooker: samenwerking tussen Jamie Oliver en PhilipsHomeCooker: samenwerking tussen Jamie Oliver en PhilipsPhilips heeft in samenwerking met Jamie Oliver, de bekende en populaire Engelse kok, de Philips HomeCooker HR1050/90 ont…
Simpele gerechten: kip uit de ovenSimpele gerechten: kip uit de ovenVeel mensen braden vlees gewoon in een pan met wat boter. Vaak strooit men er wat kruiden op en blust men het vlees af m…
Reactie

Marian, 04-03-2015
Mijn vraag. Als ik de rumpot met kerst ergens mee naar toe wil nemen (met auto) kan het schudden dan kwaad? Reactie infoteur, 04-03-2015
Met een goed afgesloten deksel (of voorzichtig rijden) kan het geen kwaad. De rumpot werkt niet als een champagnefles.

Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.