Lekkere winterkost om warm bij te blijven

Lekkere winterkost om warm bij te blijven Tijdens de winterkou is er niets lekkerders om te eten dan de echte Hollandse winterpot. Recepten van bekende winterkost zoals boerenkoolstamppot, hutspot en zuurkool zijn bij de meeste van ons dan ook wel bekend en worden vaak zelf gemaakt. Andere winterkost is ook heel goed zelf te maken, zoals erwtensoep of rode kool met appel. En wat dacht je van brusselse appelen als toetje uit de oven: warme appelen in een deegjasje? Om heerlijk warm bij te blijven.

Zelfgemaakte erwtensoep

benodigdheden: voor 4 personen

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram hamschijf of ribjes
  • 1 medium grote knolsederij (liefst met groen eraan)
  • 500 gram prei
  • zout
  • rookworst

Was de spliterwten in een zeef en zet dit op in ruim water, ongeveer 1 1/2 liter. Breng aan de kook en schuim dit af. Voeg de hamschijf toe en breng weer aan de kook. Laat dit ongeveer drie uur zachtjes koken. Was de prei en snijdt deze in ringen, schil de knolsederij en snijdt in stukjes, was het groen van de knolsederij en snijdt dit ook in stukjes (als dit er nog aan zat). Haal na ongeveer drie uur de hamschijf of ribjes uit de soep en haal het vlees van de botten. Verwijder ook het vet. Voeg dit weer aan de soep toe. Voeg ook de prei, de knolselderij en eventueel de fijngesneden blaadjes selderij toe. Laat dit koken tot de knolselderij zacht gekookt is, afhankelijk van de grootte van de blokjes duurt dit zo'n 20 minuten. Als de knolselderij zacht is kun je deze fijnprakken in de pan, je krijgt dan een stevige dikke soep. Vindt je de soep te dik dan kun je er wat (kokend) water aan toevoegen. Voeg de rookworst in zijn geheel toe aan de soep en warm nog goed door. Haal de rookworst uit de soep en snijdt deze in mooie plakjes. Voeg deze toe aan de soep en dien op.

Zelfgemaakte rode kool met appeltjes

benodigdheden:

  • 1 rode kool van ongeveer 1 kilo
  • 2 grote of 4 kleinere goudreinetten
  • zout
  • azijn
  • suiker
  • laurierblaadje
  • enkele kruidnagelen
  • boter of vloeibare margarine

De lelijke buitenste bladeren en de stronk van de rode kool snijden. Deze met een scherp mes in dunne reepjes snijden of met een schaaf schaven. Schil de appels en snipper in kleine stukjes. Zet de geschaafde kool met de appel op in een bodempje kokend water, wat zout, een scheutje azijn, suiker, een laurierblaad en enkele kruidnagelen. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten zacht worden. Roer er een klontje boter of wat vloeibare margarine door. Haal voor het opdienen het laurierblaadje en de kruidnagelen eruit.
Lekker met gekookte aardappelen en een lekkere hachee.

Brusselse appelen uit de oven

toetje voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 4 goudreinetten, geschild en geboord
  • citroensap
  • 2 eetlepels jam of bessengelei
  • 1 1/2 dl water (ongeveer 9 lepels)
  • mespunt zout
  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem, gezeefd
  • 2 middelgrote eieren
  • 60 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor op ongeveer 150 - 160 graden. Bestrijk een ovenschaal met boter. Wrijf de appels van buiten in met wat citroensap. Zet ze in de ovenschaal en vul de holten met de jam of gelei. Breng in een pan het water, zout en de boter aan de kook. Voeg ineens de gezeefde bloem erbij. Roer met een houten lepel tot er een bal ontstaat die van de lepel loslaat. Doe het deeg in een kom. Voeg het eerste ei erbij en roer totdat deze helemaal is opgenomen door het deeg. Roer het tweede ei los en voeg zoveel van het ei toe tot het deeg zo dik is dat het in stukken van de lepel valt. Doe de poedersuiker erbij en roer nu met de houten lepel of mixer tot het luchtig en glanzend is. Giet het deeg over de appelen. Zet de schotel in de voorverwarmde oven en laat in ongeveer 30 - 40 minuten gaar en lichtbruin worden.

Dit gerecht is heerlijk als toetje na een groot bord erwtensoep! Eet smakelijk!!
© 2012 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De kweepeer ook wel aangeduid met kwee is een vrucht met hele specifieke eigenschappen. De kweepeer groeit gewoon in Ned…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondRecepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondHeerlijke recepten met appel, zowel zoete als hartige gerechten. Appel laat zich erg goed combineren met vlees, gevogelt…

Makkelijk en snel, tapas op z'n HollandsMakkelijk en snel, tapas op z'n HollandsOorpspronkelijk komen tapas uit Spanje. Ondertussen heeft deze lekkernij zich over de wereld verspreid en wordt een comb…
Stoofgerechten met tomaten in de hoofdrolStoofgerechten met tomaten in de hoofdrolEen stoofschotel is gemakkelijk te maken en de smaak komt vooral tot z'n recht doordat het gerecht langere tijd op een l…
Bronnen en referenties
  • - mijn moeders recepten
  • - Libelle Lekker Koken Boek
  • - het gasovenboek van ATAG
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.