Lekkere winterkost om warm bij te blijven
Tijdens de winterkou is er niets lekkerders om te eten dan de echte Hollandse winterpot. Recepten van bekende winterkost zoals boerenkoolstamppot, hutspot en zuurkool zijn bij de meeste van ons dan ook wel bekend en worden vaak zelf gemaakt. Andere winterkost is ook heel goed zelf te maken, zoals erwtensoep of rode kool met appel. En wat dacht je van brusselse appelen als toetje uit de oven: warme appelen in een deegjasje? Om heerlijk warm bij te blijven.
Zelfgemaakte erwtensoep
benodigdheden: voor 4 personen
- 500 gram spliterwten
- 500 gram hamschijf of ribjes
- 1 medium grote knolsederij (liefst met groen eraan)
- 500 gram prei
- zout
- rookworst
Was de spliterwten in een zeef en zet dit op in ruim water, ongeveer 1 1/2 liter. Breng aan de kook en schuim dit af. Voeg de hamschijf toe en breng weer aan de kook. Laat dit ongeveer drie uur zachtjes koken. Was de prei en snijdt deze in ringen, schil de knolsederij en snijdt in stukjes, was het groen van de knolsederij en snijdt dit ook in stukjes (als dit er nog aan zat). Haal na ongeveer drie uur de hamschijf of ribjes uit de soep en haal het vlees van de botten. Verwijder ook het vet. Voeg dit weer aan de soep toe. Voeg ook de prei, de knolselderij en eventueel de fijngesneden blaadjes selderij toe. Laat dit koken tot de knolselderij zacht gekookt is, afhankelijk van de grootte van de blokjes duurt dit zo'n 20 minuten. Als de knolselderij zacht is kun je deze fijnprakken in de pan, je krijgt dan een stevige dikke soep. Vindt je de soep te dik dan kun je er wat (kokend) water aan toevoegen. Voeg de rookworst in zijn geheel toe aan de soep en warm nog goed door. Haal de rookworst uit de soep en snijdt deze in mooie plakjes. Voeg deze toe aan de soep en dien op.
Zelfgemaakte rode kool met appeltjes
benodigdheden:
- 1 rode kool van ongeveer 1 kilo
- 2 grote of 4 kleinere goudreinetten
- zout
- azijn
- suiker
- laurierblaadje
- enkele kruidnagelen
- boter of vloeibare margarine
De lelijke buitenste bladeren en de stronk van de rode kool snijden. Deze met een scherp mes in dunne reepjes snijden of met een schaaf schaven. Schil de appels en snipper in kleine stukjes. Zet de geschaafde kool met de appel op in een bodempje kokend water, wat zout, een scheutje azijn, suiker, een laurierblaad en enkele kruidnagelen. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten zacht worden. Roer er een klontje boter of wat vloeibare margarine door. Haal voor het opdienen het laurierblaadje en de kruidnagelen eruit.
Lekker met gekookte aardappelen en een lekkere hachee.
Brusselse appelen uit de oven
toetje voor 4 personen.
Benodigdheden
- 4 goudreinetten, geschild en geboord
- citroensap
- 2 eetlepels jam of bessengelei
- 1 1/2 dl water (ongeveer 9 lepels)
- mespunt zout
- 45 gram boter
- 45 gram bloem, gezeefd
- 2 middelgrote eieren
- 60 gram poedersuiker
Verwarm de oven voor op ongeveer 150 - 160 graden. Bestrijk een ovenschaal met boter. Wrijf de appels van buiten in met wat citroensap. Zet ze in de ovenschaal en vul de holten met de jam of gelei. Breng in een pan het water, zout en de boter aan de kook. Voeg ineens de gezeefde bloem erbij. Roer met een houten lepel tot er een bal ontstaat die van de lepel loslaat. Doe het deeg in een kom. Voeg het eerste ei erbij en roer totdat deze helemaal is opgenomen door het deeg. Roer het tweede ei los en voeg zoveel van het ei toe tot het deeg zo dik is dat het in stukken van de lepel valt. Doe de poedersuiker erbij en roer nu met de houten lepel of mixer tot het luchtig en glanzend is. Giet het deeg over de appelen. Zet de schotel in de voorverwarmde oven en laat in ongeveer 30 - 40 minuten gaar en lichtbruin worden.
Dit gerecht is heerlijk als toetje na een groot bord erwtensoep! Eet smakelijk!!