Tsebhi Dorho, kip in rode pepersaus uit Ethiopië
Een traditioneel gerecht dat geleerd werd aan ieder jonge vrouw die het ouderlijk huis ging verlaten. Het was gewoon een onderdeel van de opvoeding. Het is een feestgerecht, waar kip de basis voor vormt. Samen met kruiden, eieren en tomaat wordt een heerlijk maal bereidt. Samen met de injera, een soort pannenkoek, is dit een heerlijke maaltijd, waarvoor geen bestek nodig is.
Algemeen
Het behoorde gewoon bij de opvoeding dat een bruid in Ethiopië leerde hoe van een kip, verdeeld in twaalf stukken een pittige en lekkere kipschotel gemaakt kan worden. Dit gerecht is een traditioneel feestgerecht. In Ethiopië eten ze dit gerecht op een injera, een soort pannenkoek. Deze pannenkoek is tevens het bestek, de pannenkoek wordt gebruikt om vlees en groente te pakken en op te eten. De handen dienen wel schoon te zijn.
De injera wordt gebakken in een speciale pan met een zware deksel. Deze wordt pas op de pan gelegd als de bovenkant van het brood vol luchtgaten zit. Op deze manier wordt het brood gaar gestoomd, zonder dat de onderkant bruin kleurt. Het wordt gemaakt van Teff een lokale gierst dat buiten Ethiopië niet makkelijk te verkrijgen is.
Hieronder vindt u twee verschillende varianten:
Variant 1:
Ingrediënten
- 1 kg kip
- 250 gr uien, fijngehakt
- 1 dl Berbere (chilipasta)
- 1 dl Niter Kebbeh
- 2 eetl citroensap
- 2 eetl tomatenpuree
- 2 theel zout
- 1 theel gemberwortel fijngehakt
- 4 grote tomaten, ontveld en in kleine stukjes
- 6 hardgekookte eieren, gepeld
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Bereiding
- Snijdt de kip in (12) stukken
- Dep de kip droog met keukenpapier
- De kippenstukjes bestrijken met een mengsel van citroensap en zout
- Het geheel 30 minuten laten marineren
- De uitjes, zonder boter, in de pan op een laag vuur. Eventueel wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen
- Zijn de uien zacht, dan de berbere toevoegen
- Bak het geheel 5 minuten
- Voeg de tomatenpuree samen met de tomaten, knoflook en gember toe
- Alles ongeveer 20 minuten sudderen, maar voortdurend omscheppen
- Eventueel water toevoegen
- Op smaak brengen met zout
- Stukken kip toevoegen en gaar laten sudderen
- Kerf de eieren op enkele plaatsen in en in de saus leggen
- Serveren met het Injera brood
Eet smakelijk
Variant 2:
Ingrediënten
- 1 kip van circa 1.250 gr, verdeeld in vier stukken
- 5 dl kippenbouillon
- 2 dl melk
- 100 gr walnoten
- 75 gr parmezaanse kaas, gesneden
- 3 eetl olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 4 sneetjes oud brood, zonder korst
- 4 rode pepers, in stukken gesneden, zonder zaadjes
- 2 tomaten, ontveld en in stukken
- zout
- peper
- Foodprocessor
- Pan
- Koekenpan
Bereiding:
- Doe de kip samen met de bouillon in een pan en breng aan de kook
- Draai het gas laag, deksel op de pan en circa drie kwartier zachtjes koken
- De kip is dan gaar en laten afkoelen
- De kip uit de afgekoelde bouillon halen en vel eraf en botjes eruit halen
- De kip in blokjes snijden
- 2 dl kippenbouillon apart houden
- Olie in de pan verhitten
- Hierin de uitjes en knoflook circa 5 minuten lichtbruin fruiten
- Brood in een kom verkruimelen
- Melk over het brood schenken
- Broodmengsel, rode peper, tomaat en walnoten aan het ui- knoflook mengsel voegen
- Het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken
- In de foodprocessor het mengsel pureren tot saus
- De saus terug doen in de pan
- Kip, 2dl bouillon, geraspte kaas, zout en peper toevoegen
- Goed door laten warmen
Eet smakelijk