Injera, brood uit Ethiopië

Ethiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood. Er wordt wel enig geduld gevraag bij de bereiding van het gerecht. Het wordt in Ethiopië vaak gegeten in combinatie met Doro Wat.

Algemeen

Injera is een licht gefermenteerd plat brood, eigenlijk een soort pannenkoek. Het is een typisch recept uit Eritrea en Ethiopië. Dit brood wordt gegeten samen met Doro Wat, een kipgerecht. De kip hoort in de Injera gewikkeld te worden, alvorens te worden gegeten.

Oorspronkelijk is Injera gemaakt van teff (een gierstsoort), maar hier wordt de teff vervangen door tarwemeel.

Injera

Benodigdheden

Eén kop is gelijk aan 2,4 dl, welke in ieder huishoudartikelen zaak te koop is.

  • 1¾ kop witte bloem
  • ½ kop zelfrijzend bakmeel
  • ¼ kop tarwebloem
  • 1 pakje droge gist
  • 6 dl warm water
  • ½ theelepel baksoda
  • ½ theelepel zout

  • glazen mengkom
  • anti-aanbak koekenpan van ca. 22 cm doorsnede

Bereiding

  • Doe de witte bloem, tarwebloem, zelfrijzend bakmeel en de gist in de kom
  • Voeg het water erbij
  • Mengen tot een tamelijk dun en glad deeg
  • Het deeg 3 dagen op kamertemperatuur laten rusten, 1x per dag één keer doorroeren
  • Na 3 dagen het baksoda toevoegen
  • Nu het geheel nog 10 tot 15 minuten laten rusten.
  • Koekenpan verhitten.
  • 1/3 kop beslag in de pan gieten en de bodem van de pan hiermee bedekken
  • Injera wordt aan één kant gebakken en de onderkant mag niet bruin worden
  • Zodra het vocht verdampt is en er “gaten” in de Injera komen, het brood uit de pan halen
  • Laten afkoelen

Is deze eerste brood (pannenkoek) niet geheel gaar, dan verder gaan met:
  • Minder beslag in de koekenpan doen, bijvoorbeeld maar ¼ kop
  • De Injera iets langer laten bakken, maar let op dat de onderkant niet bruin wordt
  • Ook weer niet te lang bakken, van het brood moet zacht en makkelijk vouwbaar zijn.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuis brood maken zonder kneden, het pefecte receptIn Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakke…
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Uw eigen bolletjes makenBespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lek…
Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist. Drie veel gebruikte producten in elke keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en…

Tsebhi Dorho, kip in rode pepersaus uit EthiopiëEen traditioneel gerecht dat geleerd werd aan ieder jonge vrouw die het ouderlijk huis ging verlaten. Het was gewoon een…
Halloween receptenMet Halloween kan je onmogelijk gewone gerechten op tafel brengen. Of het nu voor de kinderen, voor je partner of voor e…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.