InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Injera, brood uit Ethiopië

Injera, brood uit Ethiopië

Ethiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood. Er wordt wel enig geduld gevraag bij de bereiding van het gerecht. Het wordt in Ethiopië vaak gegeten in combinatie met Doro Wat.

Algemeen

Injera is een licht gefermenteerd plat brood, eigenlijk een soort pannenkoek. Het is een typisch recept uit Eritrea en Ethiopië. Dit brood wordt gegeten samen met Doro Wat, een kipgerecht. De kip hoort in de Injera gewikkeld te worden, alvorens te worden gegeten.

Oorspronkelijk is Injera gemaakt van teff (een gierstsoort), maar hier wordt de teff vervangen door tarwemeel.

Injera

Benodigdheden

Eén kop is gelijk aan 2,4 dl, welke in ieder huishoudartikelen zaak te koop is.

  • 1¾ kop witte bloem
  • ½ kop zelfrijzend bakmeel
  • ¼ kop tarwebloem
  • 1 pakje droge gist
  • 6 dl warm water
  • ½ theelepel baksoda
  • ½ theelepel zout

  • glazen mengkom
  • anti-aanbak koekenpan van ca. 22 cm doorsnede

Bereiding

  • Doe de witte bloem, tarwebloem, zelfrijzend bakmeel en de gist in de kom
  • Voeg het water erbij
  • Mengen tot een tamelijk dun en glad deeg
  • Het deeg 3 dagen op kamertemperatuur laten rusten, 1x per dag één keer doorroeren
  • Na 3 dagen het baksoda toevoegen
  • Nu het geheel nog 10 tot 15 minuten laten rusten.
  • Koekenpan verhitten.
  • 1/3 kop beslag in de pan gieten en de bodem van de pan hiermee bedekken
  • Injera wordt aan één kant gebakken en de onderkant mag niet bruin worden
  • Zodra het vocht verdampt is en er “gaten” in de Injera komen, het brood uit de pan halen
  • Laten afkoelen

Is deze eerste brood (pannenkoek) niet geheel gaar, dan verder gaan met:
  • Minder beslag in de koekenpan doen, bijvoorbeeld maar ¼ kop
  • De Injera iets langer laten bakken, maar let op dat de onderkant niet bruin wordt
  • Ook weer niet te lang bakken, van het brood moet zacht en makkelijk vouwbaar zijn.

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Thuis brood maken zonder kneden, het pefecte receptIn Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakke…
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Uw eigen bolletjes makenBespaar op een bezoek naar de warme bakker en bak uw eigen bolletjes. Want naast dat het heerlijk is, is er niets zo lek…
Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist. Drie veel gebruikte producten in elke keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en…
Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruitWie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en…

Reageer op het artikel "Injera, brood uit Ethiopië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 29-10-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!