Macaroni met kerrie en Smac

Macaroni met kerrie en Smac Dit familierecept beschrijft een makkelijke manier om een heerlijke pasta klaar te maken. Het is snel klaar en valt onder de low budget maaltijden. Met een simpele salade erbij bevat het verder alle ingrediënten voor een gezond, evenwichtig diner. Mocht je niet van sla houden dan kun je natuurlijk ook kiezen voor vers fruit en yoghurt als toetje.

Elleboogmacaroni

De naam macaroni wordt gebruikt als verzamelnaam voor alle kortgesneden deegwaren. Alleen de elleboogmacaroni is krom. Tevens zijn de elleboogjes hol, omdat de kooktijd anders te lang wordt. Om pasta te maken wordt tarwemeel-gries gemengd met water tot deeg. Onder hoge druk wordt het deeg door een matrijs geperst, zodat de pasta de gewenste vorm krijgt. Een matrijs is een grote ronde schijf met daarin gaatjes. Bij elleboogjes is centraal in de gaatjes een pen geplaatst waardoor de pasta eruit komt in holle pijpjes. Daarna komt het deeg in een ring, die scheef is geplaatst. Hierdoor wordt één kant van het pastasliertje afgeremd. Zo wordt het holle pijpje krom.

Macaroni met kerrie en Smac

Keukenbenodigdheden

Om dit recept klaar te maken heb je 2 kookpitten nodig, een wokpan, een gewone pan, een vergiet, een snijplank, een mes, een grote lepel of spatel en een theelepel.

Ingrediënten

  • Macaroni (bijvoorbeeld elleboogjes of penne)
  • Een blikje Smac (van Unox)
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • Vloeibare boter of olijfolie
  • Maggi
  • Ketjap Manis (Conimex)
  • Kerriepoeder (Jacob Hooy kerrie India)
  • Een zakje Hollandse geraspte kaas (jong of jong belegen)

Bereidingswijze

In dit recept wordt uitgegaan van een bereiding voor 2 personen.
  • Snijd de ui(en) in blokjes. Open het blikje Smac met het sleuteltje op de onderkant of een blikopener en snijd de Smac ook in blokjes. Zet ondertussen een pan water op en breng het aan de kook, doe dan de macaroni erbij in de pan. Houd de kooktijd van de macaroni in de gaten. Bij gewone elleboogjes is dit meestal een minuut of 7-8. Bij penne vaak iets langer, zo'n 10-12 minuten.
  • Verhit de boter of olijfolie in een grote wokpan en bak hier de uien in. Bak daarna de blokjes Smac ook even kort mee. Voeg hieraan een scheutje Maggi toe en een grotere scheut Ketjap Manis.
  • Giet de macaroni af in een vergiet en spoel de macaroni vervolgens goed af met koud water. Dit om ervoor te zorgen dat je geen plakkerige macaroni krijgt. Doe de macaroni bij de ui en Smac in de wokpan. Voeg op eigen smaak de kerriepoeder toe, bij kerrie India van Jacob Hooy ongeveer 2 theelepels. Het geheel goed omroeren en opwarmen.
  • Als de macaroni op de borden geschept is, de geraspte kaas erover strooien. Je kunt de geraspte kaas er ook doorheen doen in de pan, maar dan is de pan daarna lastig schoon te krijgen.

Tip: Gebruik volkoren macaroni, deze is meer voedzaam dan de gewone macaroni. Volkorengranen bevatten veel zemelen en ze kunnen het risico op coronaire hartziekten, diabetes en bepaalde kankers tot 30 procent verminderen. Volkorenpasta kan per honderd gram 32 procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine B1 invullen, en zelfs 60 procent voor vitamine B3. Ook magnesium, fosfor en ijzer zijn goed vertegenwoordigd in pasta. Voor je cholesterolgehalte hoef je niet te vrezen als je pasta eet, want pasta is vrij van cholesterol. Bovendien bevat het weinig eiwitten en vetten.

Salade

Dit pastagerecht bevat geen groenten. Om een evenwichtige maaltijd te krijgen kun je een salade erbij maken. Omdat de pasta door de kerrie een klein beetje pittig is, is een frisse, niet scherpe salade een goede combinatie.

Je kunt hierbij denken aan de volgende ingrediënten:
  • IJsbergsla
  • Komkommer
  • Augurk
  • Zilveruitjes
  • Fetakaas

Doe het door elkaar heen in een slakom. Wat peper en Aromat eroverheen. Even omroeren met wat olijfolie of een lekkere sladressing en klaar!
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macaroni en pasta, snel en voordelig!Wanneer je weinig tijd hebt maar wel een goede maaltijd op tafel wil zetten is macaroni of pasta een goede optie! Deze v…
Twee snel-klaar pasta gerechten!Twee snel-klaar pasta gerechten!Zoek je een heerlijk spaghetti gerecht, dat snel te bereiden is? Probeer dit gerecht dan eens uit. Je hoeft er geen topk…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…
Pastagerechten, eenvoudig en lekkerPastagerechten, eenvoudig en lekkerJe ziet steeds meer variaties met allerlei pastagerechten. Pasta is lekker en inderdaad goed te combineren met allerlei…

Zeemans Maaltijden (Vis- en Vleesgerecht)Zeemans Maaltijden (Vis- en Vleesgerecht)Hieronder vindt u twee heerlijke zeemans maaltijden bereidt in de wok. U kunt de wokgerechten eten met een portie opgeba…
Zweedse gehaktballen: receptDe Zweedse gehaktballen van de IKEA zijn razend populair. Wie naar de Ikea gaat, zal vaak even wat van deze ballen wille…
Bronnen en referenties
  • www.nl.wikipedia.org
  • Oma
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 30-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.