Zeemans Maaltijden (Vis- en Vleesgerecht)
Hieronder vindt u twee heerlijke zeemans maaltijden bereidt in de wok. U kunt de wokgerechten eten met een portie opgebakken aardappelen, aardappelpuree of rijst. Het eerste recept is met spek, pekelvlees en cocktailworstjes. Het tweede recept is een visgerecht met kabeljauw. De ingrediënten zijn weergegeven per 2 personen. Na dit heerlijke gerecht zult u zich, als bijkomend voordeel zeer energiek gaan voelen!
Recept 1: Zeemans Maaltijd
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 1 prei
- 3 uien
- zout
- 300 gram ontbijtspek
- 300 gram pekelvlees
- 1 blik cocktailworstjes
- 5 zoetzure augurken
- 1 klein potje zoetzure bietjes
- 1 blik capucijners
- 1 klein potje zilveruitjes
- 1 krop bladsla
- sla dressing
- mosterd
- piccalilly
Benodigdheden
- Plank voor het snijden van de ontbijtspek en pekelvlees
- Plank voor het snijden van de groenten
- Schaal met gaatjes voor het laten uitlekken van de bietjes, zilveruitjes en kapucijners
- Saladeschaal voor de augurken, zilveruitjes en bietjes
- Wokpan
- Kookpan
- 2 schaaltjes
- Houten lepel voor het roeren in de wokpan
- Bord en bestek
*Tip: Naar eigen smaak kunt u het gerecht extra machtig maken, door er vlak voor het serveren geraspte kaas overheen te strooien.
Bereidingswijze
- Was de bladsla en snijd het in mooie grote bladen, deze legt u onder op de saladeschaal als bodembedekking. Vervolgens snijdt u de augurken in plakjes en legt deze rondom de rand van de saladeschaal. Laat de zoetzure bietjes uitlekken en zo ook de zilveruitjes. Vervolgens legt u de bietjes in het midden van de schaal en strooit u de zilveruitjes over de schaal heen. Vlak voorafgaand aan het serveren van de salade, giet u wat sladressing over de schaal heen.
- Snijd het ontbijtspek en pekelvlees in plakjes. Snijd de uien in kleine snippers en snijd de prei in mooie dunnen ringen.
- Verhit de boter in de wok en bak het ontbijtspek samen met de gesnipperde uien totdat het een lichtbruine kleur krijgt. Schep de gebakken ontbijtspek en uitjes uit de wokpan, leg het op een bord en houd het warm.
- Verhit opnieuw een eetlepel boter en bak de in stukjes gesneden pekelvlees licht gaar. Leg vervolgens de worstjes erbij in en laat alles goed doorwarmen.
- Nadat de kapucijners goed zijn uitgelekt, kookt u ze 5 minuten op zacht vuur in kokend water. Vervolgens schept u de kapucijners in de wok.
- Voeg de spek en uien toe en maak het gerecht dampend heet terwijl u regelmatig de wokpan roert. Naar eigen smaak kunt u een beetje zout toevoegen.
- Verdeel het gerecht over de 2 borden, welke voor maximaal de helft gevuld zijn met opgebakken aardappelen of rijst. Serveer de borden samen met de saladeschaal (vergeet niet de sladressing toe te voegen). Tot slot zet u nog 2 schaaltjes met piccalilly op tafel en voor de liefhebber ook mosterd.
Recept 2: Zeemans Diner met kabeljauw en spekflinters
Ingrediënten
- 150 gram ontbijtspek
- 4 eetlepels olie
- 4 kabeljauwfilets
- 12 broccoli roosjes
- 1 mixpakje voor vissaus
- zout en peper
- peterselie
- 1 citroen (of 2 limoentjes)
Benodigdheden
- Plank voor het snijden van de ontbijtspek
- Plank voor het snijden van de broccoli, peterselie en citroen
- Wokpan
- Kookpan
- Kleine kookpan
- 2 kleine schotels voor de vis
- 2 bakjes voor saus
- Houten lepel voor het roeren in de wokpan
- Bord en bestek
Bereidingswijze
- Snijd het ontbijtspek in zeer dunne flinters. Snijd de peterselie in kleine blaadjes en snijd de citroen in schijfjes.
- Was de broccoli en snijd het in circa 12 broccoli roosjes. Verhit water in de kookpan en kook de broccoli roosjes circa 15 minuten, totdat de roosje vrij zacht zijn.
- Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak hierin de in smalle reepjes gesneden ontbijtspek, schep de krokante flinters vervolgens uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier.
- Verhit een klein beetje water in de kleine kookpan en strooi al roerend de vissaus uit het mixpakje in de pan. Vervolgens een tweetal minuten op zacht vuur al roerend de saus laten binden. Mocht het iets te dik worden moet er een beetje water worden toegevoegd en nog even blijven roeren, totdat de gewenste dikte van de saus is bereikt. U haalt de saus vervolgens van de kookpit af en om de saus warm te houden, kunt u deze het beste even afdekken met een deksel.
- Voeg de resterende olie toe in de wokpan en bak de kabeljauwfilets aan weerszijden bruin.
- Leg 2 filets op elke schotel, strooi er een beetje zout en peper overheen. Vervolgens strooit u de flinters ontbijtspek over de kabeljauwfilets heen.
- Garneer de kabeljauwfilets met toefjes peterselie en schijfjes citroen.
- Verdeel de broccoli roosjes over de twee borden naast de opgebakken aardappelen, aardappelpuree of rijst.
- Verdeel de vissaus over de sausbakjes en serveer ze samen met de visschalen, borden en sausbakjes.
Eet smakelijk!