Bitter of niet? Spruitjes en witlof in een ander jasje
Spruitjes en witlof zijn heerlijke groenten, die helaas niet door iedereen evenveel gewaardeerd worden. Beiden hebben een (licht) bittere smaak waardoor ze niet bij iedereen geliefd zijn. Bovendien worden beide groenten al snel geassocieerd met de oud-Hollandse keuken, en niet met populaire moderne gerechten. Toch passen zowel witlof als spruitjes prima in de hedendaagse keuken, mits ze eens niet gekookt worden, en door ze met andere ingrediënten te combineren. Laat daarom de standaard combinatie met aardappelen eens varen en geef deze groenten een modern jasje. Hieronder staan twee recepten die u daartoe kunnen inspireren. Eet smakelijk!
Recept 1: Wraps met spruiten en ham
Spruitjes roepen vaak vieze gezichten op. Jammer, want het zijn echte vitaminebommen die in de winter in ons land volop verkrijgbaar zijn. Spruitjes zijn ook allang niet meer zo bitter als vroeger en de beruchte spruitjeslucht is makkelijk te voorkomen door de groente niet te lang te koken. Korter koken zorgt bovendien ook voor behoud van meer voedingsstoffen, dus dat is dubbele winst. Maar wist u dat u spruitjes ook heel goed kunt roerbakken? Door het bakken worden de spruitjes gecarameliseerd, waardoor ze een zoetere smaak krijgen. Dit is prima te combineren met oosterse kruiden en gerechten. Daaruit blijkt ook meteen dat de Hollandse combinatie van spruiten met aardappelen echt niet de enige mogelijkheid is. Dat spruitjes ook heel goed zonder aardappelen kunnen, laat onderstaand recept zien. Hierin worden de spruitjes in wraps gewikkeld en krijgen zo een meer oosters tintje. Het is een gerecht dat snel klaar is en alles bevat voor een lekkere maaltijd. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen de wraps weg te laten en de spruitjes als bijgerecht te serveren bij een rijstgerecht.
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 wraps
- 1 kg spruiten
- 2 uien, gesnipperd
- 150 g hamblokjes
- 2 el mascarpone
- 2 tl kerrie
- peper en zout naar smaak
- olie om in te bakken
Bereiding:
- Maak de spruiten schoon en halveer ze. Was de spruiten in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Verhit een scheut olie in een wok op hoog vuur. Bak hierin de hamblokjes en de spruiten ongeveer 5 minuten.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak nog 3-5 minuten mee. De spruitjes moeten beetgaar zijn.
- Roer de mascarpone en de kerrie erdoor.
- Verhit de wraps één voor één ongeveer een minuut in een droge koekenpan.
- Vul elke wrap met het spruitjesmengsel, vouw de wraps dicht en serveer direct.
Lekker erbij
Een friszure salade smaakt hier goed bij.
Recept 2: Goed gevulde couscoussalade met witlof en cranberries
Witlof is een veelzijdige groente die het hele jaar door verkrijgbaar is. Omdat witlof in eigen land verbouwd wordt, is het een verantwoorde en vriendelijk geprijsde keus waar u bovendien alle kanten mee op kunt: rauw, roerbakken, koken, stoven; het kan allemaal. In de koelkast blijft de groente ongeveer een week goed en omdat u er zoveel mee kunt doen, is het een ideale groente om in huis te hebben. Helaas is niet iedereen dol op de licht bittere smaak van witlof. Deze kunt u verminderen door de groente kort te roerbakken, waardoor de witlof wat zoeter wordt. Maar u kunt er ook voor kiezen om de witlof te combineren met een zoete tegenhanger. In onderstaand recept voegen de cranberries en de peer een zoete noot toe aan de salade.
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g couscous
- 4 stronken witlof
- 150 g hamreepjes
- 1 grote courgette, in blokjes
- flinke hand cranberries
- flinke hand pijnboompitten
- 2 peren, in blokjes
- olie om in te bakken
Voor de dressing:
- 1 el mayonaise
- 1 el witte wijnazijn
- 3 el extra vierge olijfolie
- zout en peper
Bereiding:
- Doe de couscous in een grote kom en giet er zoveel kokend water op dat de couscous helemaal onder staat. Laat 5 minuten wellen.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok en bak hierin de courgette en de hamblokjes samen ongeveer 5 minuten tot de courgette beetgaar is. Laat een beetje afkoelen.
- Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten en laat deze ook afkoelen.
- Snijd de onderkant van de stronken witlof af en verwijder de harde kern. Snijd de stronken in stukjes.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep door de couscous.
- Voeg de witlof, ham, courgette, cranberries, pijnboompitten en peer toe aan de couscous. Schep alles goed om.
Lekker erbij
Grof boerenbrood