Pan de Pascua met Cola de Mono, Chileense kerstcake
Pan de Pascua is een cake, die ieder jaar tijdens de kerstperiode opnieuw zijn intrede doet bij de Chileense gezinnen. Deze typische Chileense kerstcake wordt vaak vergezeld met het al even typische drankje Cola de Mono.
Pan de Pascua (Chileense kerstcake)
Pan de Pascua, ook wel kerstbrood genoemd, hoort bij een traditioneel kerstfeest in Chili. Het bereiden van deze cake is veel werk, maar uiterst lekker.
Ingrediënten
- 1 soeplepel droge gist
- 1 koffielepel suiker
- 1/2 tas lauw water
- 1/2 koffielepel zout
- 1 koffielepel geraspte citroenschil
- 1/2 tas suiker
- 50 ml anijs
- 2 soeplepels sterke drank
- 1 ei
- 200 gram geconfijt fruit
- 1/3 tas rozijnen
- 1/3 tas gepelde walnoten
- 2 soeplepels gesmolten boter
- 1/4 koffielepel kaneel
- snuifje gemalen kruidnagel
- snuifje nootmuskaat
- 50 gr zachte boter
- 2 en een halve tas bloem
Bereiding
Doe het lauwe water (38° - 46°C) in een tas. Sprenkel de droge gist en de suiker in het water. Laat dit mengsel gedurende 2 à 3 minuten rusten. Roer het daarna goed zodat alles oplost. Laat het mengsel nog eens 5 minuten rusten. Doe het gistmengsel in een grote kom. Voeg de sterke drank, het ei, het zout, de suiker, de kaneel, de anijs, de kruidnagel, de nootmuskaat en de citroenschil toe. Voeg nu een ½ tas bloem toe terwijl je heel goed mengt. Daarna voeg je beetje bij beetje nog 1 tas bloem toe.
Meng de boter in drie gelijke delen met het deeg. Vervolgens mag u de rest van de bloem beetje bij beetje bij het deeg toevoegen. Als het deeg niet meer aan je handen kleeft, mag je het deeg gedurende tien minuten kneden. Plaats het deeg in een beboterde kom. Plaats een keukendoek over de kom om deze af te sluiten. Laat het deeg op een warme plaats rusten gedurende 30 – 45 minuten.
Plaats het deeg op een met bloem bestrooide oppervlakte. Kneed de noten, de rozijnen en het gekonfijte fruit door het deeg.
Plaats het deeg vervolgens in een met bloem bestrooide bakvorm. Laat het deeg nog eens 30 minuten rusten. Bak het deeg in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Daarna mag u de oppervlakte (zonder de cake uit de oven te halen) kleuren met gesmolten boter. Vervolgens mag u het deeg nog eens 20 minuten bakken.
Serveer de Pan de Pascua in grote stukken. Heerlijk met een glaasje Cola de Mono!
Cola de Mono
Cola de Mono is een typische Chileense drank die vooral wordt gedronken gedurende de kerstdagen. Deze drank wordt meestal geserveerd met een stukje Pan de Pascua.
Ingrediënten
- 3 liters melk
- 4 tassen suiker
- geraspte schil van een sinaasappel
- 8 kruidnagels
- 1 snuifje muskaatnoot
- 1 koffielepel kaneel
- 4 koffielepels oploskoffie
- 1 koffielepel vanille essentie
- 1 liter Aquardiente
Bereiding
Laat de melk samen met de schil van de sinaasappel, de kruidnagels, de suiker, de muskaatnoot en de kaneel koken gedurende een half uur. Haal het kooksel van het vuur en doe er de koffie samen met de vanille bij, goed blijven roeren. Laat het mengsel afkoelen en zeef het geheel om alle stukjes kruidnagel en sinaasappelschil te verwijderen. Breng op smaak door het toevoegen van de Aguardiente. Bewaar de drank in de ijskast. Serveer ijskoud op koude dagen, liefst met een stukje Pan de Pascua voor de open haard.