Borden en glazen uitserveren in de horeca
Je hebt je vast wel eens verbaasd hoe het kan dat medewerkers in de bediening zoveel borden of glazen met zich mee kunnen dragen. Er zijn dan ook handige technieken voor om met 3 of 4 borden te lopen of om glazen uit te serveren. Voor deze technieken is het van belang dat je armen en handen krachtig en ook enigszins flexibel zijn. Meestal is wat ervaring nodig om de technieken goed onder de knie te krijgen.
Borden uitserveren
Met 3 borden lopen
Wanneer je drie borden moet uitserveren en je bent rechtshandig doe je dat als volgt. Het eerste bord klem je tussen je duim, wijsvinger en ringvinger van je linkerhand. De overgebleven vingers wip je omhoog. Zo zorgen ze voor een steuntje voor het volgende bord die je ook op je linkerarm gaat dragen. Je draait je pols daarvoor een beetje naar je lichaam toe. Het tweede bord zet je vervolgens op de binnenkant van je arm en je ringvinger en pink. Het derde bord draag je in je rechterhand.
Met 4 borden lopen
Het uitserveren van vier borden gaat als volgt wanneer je rechtshandig bent: net zoals met drie borden klem je het eerste bord tussen je duim, wijsvinger en ringvinger van je linkerhand. Het tweede bord houd je vervolgens ook vast in je hand! Dit doe je door de rand van het tweede bord onder de rand van het eerste bord te schuiven. Je overige vingers zorgen voor ondersteuning voor het tweede bord. Het derde bord leg je vervolgens op de binnenkant van je arm, deze steunt op de andere twee borden die zich op je hand bevinden. Ook hier zorg je ervoor dat je pols een beetje naar binnen is gedraaid. Het vierde bord pak je dan natuurlijk in je rechterhand.
Borden uithalen
Borden uithalen zou je natuurlijk hetzelfde kunnen aanpakken als het uitserveren, maar er is ook een andere manier voor. Het eerste bord klem je tussen je duim, wijsvinger en ringvinger in je linkerhand. Het tweede bord zet je vervolgens op de binnenkant van je arm, terwijl het bord steunt op ringvinger en pink. Het bestek wat op het bord ligt leg je op het eerste bord, en hier verzamel je verder al het bestek. Handig is om een vork onder je duim te klemmen, zodat je alle messen onder de vork kunt leggen en er minder kans is dat het bestek valt. De andere borden stapel je allemaal op het tweede bord dat je hebt neergelegd, totdat het te zwaar wordt en je het niet meer kunt houden.
Glazen uitserveren
Lege wijnglazen
Lege wijnglazen serveer je als volgt (wanneer je rechtshandig bent). Spreid de vingers van je linkerhand. Pak wijnglazen en keer ze om, schuif de voet van elk glas tussen je vingers, zodat ze goed achter je vingers klemmen. Vervolgens schuif je tussen je vingers zoveel wijnglazen als je kan, het ligt er hierbij aan hoe groot je handen zijn. Eventueel kun je nog een wijnglas plaatsen bovenop de voet van de andere omgekeerde wijnglazen. Deze klem je dan vast met je duim.
Volle wijnglazen
Volle wijnglazen serveer je door de steel van het wijnglas vast te pakken, of eventueel de voet. Dit omdat er om het wijnglas zelf geen vingerafdrukken mogen komen.
Andere glazen
Wil je gewoon glazen voor frisdrank uitserveren? Daar zit natuurlijk niet een hele wetenschap achter, maar er zijn wel twee dingen waar je dan om moet denken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat wanneer je het glas neerzet, je het glas aan de onderkant vast hebt. Dit omdat je met je vingers het bovenste gedeelte van het glas niet mag aanraken, omdat hier de gasten uit drinken. Het is dus voor de hygiëne. Het tweede punt waar je aan moet denken is alleen van toepassing als je glazen met een logo serveert. Zorg er dan voor dat het logo naar de gast is gericht.
Opmerking
De bovengenoemde manieren kunnen natuurlijk per horecabedrijf verschillen. Ook kan het zo zijn dat borden lopen voor jou makkelijker is op een andere manier, bijvoorbeeld door alleen met je duim en wijsvinger een eerste bord vast te klemmen. Dit zijn toch veelgebruikte manieren. Het lijkt allemaal misschien heel moeilijk, maar ook hiervoor geldt dat oefening kunst baart! Succes!