Borden en glazen uitserveren in de horeca

Borden en glazen uitserveren in de horeca Je hebt je vast wel eens verbaasd hoe het kan dat medewerkers in de bediening zoveel borden of glazen met zich mee kunnen dragen. Er zijn dan ook handige technieken voor om met 3 of 4 borden te lopen of om glazen uit te serveren. Voor deze technieken is het van belang dat je armen en handen krachtig en ook enigszins flexibel zijn. Meestal is wat ervaring nodig om de technieken goed onder de knie te krijgen.

Borden uitserveren

Met 3 borden lopen

Wanneer je drie borden moet uitserveren en je bent rechtshandig doe je dat als volgt. Het eerste bord klem je tussen je duim, wijsvinger en ringvinger van je linkerhand. De overgebleven vingers wip je omhoog. Zo zorgen ze voor een steuntje voor het volgende bord die je ook op je linkerarm gaat dragen. Je draait je pols daarvoor een beetje naar je lichaam toe. Het tweede bord zet je vervolgens op de binnenkant van je arm en je ringvinger en pink. Het derde bord draag je in je rechterhand.

Bron: Homegets.com, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Homegets.com, Flickr (CC BY-2.0)
Met 4 borden lopen
Het uitserveren van vier borden gaat als volgt wanneer je rechtshandig bent: net zoals met drie borden klem je het eerste bord tussen je duim, wijsvinger en ringvinger van je linkerhand. Het tweede bord houd je vervolgens ook vast in je hand! Dit doe je door de rand van het tweede bord onder de rand van het eerste bord te schuiven. Je overige vingers zorgen voor ondersteuning voor het tweede bord. Het derde bord leg je vervolgens op de binnenkant van je arm, deze steunt op de andere twee borden die zich op je hand bevinden. Ook hier zorg je ervoor dat je pols een beetje naar binnen is gedraaid. Het vierde bord pak je dan natuurlijk in je rechterhand.

Borden uithalen

Borden uithalen zou je natuurlijk hetzelfde kunnen aanpakken als het uitserveren, maar er is ook een andere manier voor. Het eerste bord klem je tussen je duim, wijsvinger en ringvinger in je linkerhand. Het tweede bord zet je vervolgens op de binnenkant van je arm, terwijl het bord steunt op ringvinger en pink. Het bestek wat op het bord ligt leg je op het eerste bord, en hier verzamel je verder al het bestek. Handig is om een vork onder je duim te klemmen, zodat je alle messen onder de vork kunt leggen en er minder kans is dat het bestek valt. De andere borden stapel je allemaal op het tweede bord dat je hebt neergelegd, totdat het te zwaar wordt en je het niet meer kunt houden.

Glazen uitserveren

Lege wijnglazen

Lege wijnglazen serveer je als volgt (wanneer je rechtshandig bent). Spreid de vingers van je linkerhand. Pak wijnglazen en keer ze om, schuif de voet van elk glas tussen je vingers, zodat ze goed achter je vingers klemmen. Vervolgens schuif je tussen je vingers zoveel wijnglazen als je kan, het ligt er hierbij aan hoe groot je handen zijn. Eventueel kun je nog een wijnglas plaatsen bovenop de voet van de andere omgekeerde wijnglazen. Deze klem je dan vast met je duim.

Volle wijnglazen

Volle wijnglazen serveer je door de steel van het wijnglas vast te pakken, of eventueel de voet. Dit omdat er om het wijnglas zelf geen vingerafdrukken mogen komen.

Andere glazen

Wil je gewoon glazen voor frisdrank uitserveren? Daar zit natuurlijk niet een hele wetenschap achter, maar er zijn wel twee dingen waar je dan om moet denken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat wanneer je het glas neerzet, je het glas aan de onderkant vast hebt. Dit omdat je met je vingers het bovenste gedeelte van het glas niet mag aanraken, omdat hier de gasten uit drinken. Het is dus voor de hygiëne. Het tweede punt waar je aan moet denken is alleen van toepassing als je glazen met een logo serveert. Zorg er dan voor dat het logo naar de gast is gericht.

Opmerking

De bovengenoemde manieren kunnen natuurlijk per horecabedrijf verschillen. Ook kan het zo zijn dat borden lopen voor jou makkelijker is op een andere manier, bijvoorbeeld door alleen met je duim en wijsvinger een eerste bord vast te klemmen. Dit zijn toch veelgebruikte manieren. Het lijkt allemaal misschien heel moeilijk, maar ook hiervoor geldt dat oefening kunst baart! Succes!
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de bediening in een restaurantWerken in de bediening in een restaurantHoe is het om in de bediening in een restaurant te werken? Met wie werk je samen, en wanneer moet je werken? In dit arti…
Perfect serveren van drankenPerfect serveren van drankenIn strenge, maar hoog gewaardeerde cafés gelden er vaak bepaalde regels voor het serveren van dranken. Hierbij kan worde…
Het serveren van martiniHet serveren van martiniHeb je een feestje en houden je gasten meer van een martini dan van wijn? Hier heb je enkele tips om je martini koud te…
Het populairste vakantiewerk op een rijHet populairste vakantiewerk op een rijVeel jongeren zoeken in de vakantie naar een vakantiebaantje. Vakantiewerk is erg populair omdat jongeren in de vakantie…

Fooien in de horecaFooien in de horecaWanneer men in een hotel, restaurant of café iets heeft besteld, kan het zijn dat er fooi over de rekening wordt gegeven…
Een introductie in werken achter de barAls je graag als barman of barvrouw wilt werken, is het handig om eerst wat informatie te bekijken over wat het werk eig…
Bronnen en referenties
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.