Werken in de bediening in een restaurant
Hoe is het om in de bediening in een restaurant te werken? Met wie werk je samen, en wanneer moet je werken? In dit artikel staan de pluspunten en minpunten van in de bediening werken.
Wat houdt het in
Natuurlijk is het in elk restaurant verschillend wat je moet doen. Maar over het algemeen zijn er een aantal klusjes die vrijwel overal gedaan moeten worden. Hieronder valt bijvoorbeeld het eten uitserveren. Eten uitserveren is een vrij gemakkelijke opdracht. Het wordt pas moeilijk wanneer je met drie borden moet leren lopen. Wat het eten uitserveren moeilijker maakt, is het feit dat alles natuurlijk warm of misschien wel heet bij de mensen op tafel moet komen. Dus zodra het eten uit de pan komt moet het gelijk uitgeserveerd worden. Dit gebeurt nadat de kok op een belletje heeft gedrukt. Zo weet de bediening dat er eten meegaat, en kan snel naar de uitgiftebar gaan. Deze uitgiftebar is ook in elk restaurant anders. Bij sommige restaurants zal de uitgiftebar in de keuken zijn, en moet je nog door een deur heen met de borden, en in sommige restaurants zal er een uitgiftebar zijn die in het restaurant zelf zit. Bij de uitgiftebar neem je zoveel mogelijk te gelijk mee. Je weet meestal zelf door de bonnetjes die je gemaakt hebt waar het eten heen moet. Is dit niet het geval, dan zullen de koks zeggen voor welke tafel het is. Elke tafel heeft een eigen nummer. Dit zorgt er voor dat in de kassa alles duidelijk is, en dat iedereen weet over welke tafel het gaat als er een tafelnummer genoemd wordt. Een andere taak is het verzorgen van het drinken voor de mensen. In een aantal restaurants zullen ze een vast persoon hebben die het drinken klaarmaakt achter de bar. Maar in veel gevallen zul je dat zelf moeten doen. Veel drankjes hebben een ander glas en een andere hoeveelheid. Je maakt het drinken klaar, en zet het op een dienblad. Hierna ga je met het dienblad naar de juiste tafel toe. Het lopen met een dienblad zal zeker een paar keer met weinig gewicht geoefend moeten worden. Er zijn verschillende manieren om een dienblad op een hand te houden. Het lopen zal uiteindelijk zeker met een hand moeten gebeuren, omdat dit er veel netter uit ziet. Gastvriendelijkheid is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het werk. Als je in de bediening werkt, ben je daar om mensen een leuke tijd te bezorgen. Blijf dan ook altijd vriendelijk, ook als je je dag niet hebt. En hoe vriendelijker jij bent, hoe meer fooi je krijgt! En als laatste moet je ook nog poetsen en opruimen. Je ruimt de tafels af voor de mensen en zorgt dat alles weer schoon is. Maar ook de bar, koffieautomaat, dienbladen, biertap en glazen. Alles moet gepoetst zijn en weer glanzen als je klaar bent met werken.
Verdient het goed?
In de bediening verdien je niet verkeerd. Omdat je veel in het weekend en s’avonds werkt, wordt je goed betaald. Horeca heeft hier voor een eigen regel. Normaal is de regel dat als je in het weekend of in de avonduren werkt, dat je dubbel betaalt krijgt. Maar omdat de horeca eigenlijk alleen in deze uren valt, zit deze toeslag al bij je loon in. Verder krijg je in principe ook de fooien. Er zijn restaurants waarbij de baas de fooi houdt. Toch is het eigenlijk de bedoeling dat het werkende personeel van die avond de fooi krijgt. Dit kan oplopen tot aardige bedragen. Stel dat er 60 mensen komen eten. Deze geven allemaal een euro fooi. Je werkt met vijf mensen personeel die avond. Dan krijg je allemaal twaalf euro extra! En afhankelijk van wat je baas betaalt en hoe oud je bent, kan dit betekenen dat je voor twee uur extra betaald wordt.
Met hoeveel mensen werk je samen
Met hoeveel mensen je samenwerkt, wisselt natuurlijk ook sterk. Maar er is wel een vast minimum. Er moet iemand zijn die de afwas doet. Er is zeker één kok. Er kan ook een tweede kok aanwezig zijn. Dan heb je bijvoorbeeld een kok die zorgt voor de koude gerechten en een die zorgt voor de warme gerechten. Koks zijn er altijd voldoende aanwezig om voor iedereen het eten klaar te krijgen. Dit kunnen er dus ook vijf zijn. De hoeveelheid koks is totaal afhankelijk van de grote van het restaurant. Dan heb je nog de bediening. Ook hiervan zijn er zoveel aanwezig als nodig is om het restaurant draaiende te houden. Meestal is er voor 20 tot 30 mensen een persoon bediening aanwezig. Maar dit is ook afhankelijk van de voorkeur van de baas.
Voor- en nadelen
Voordelen
- Je werkt met mensen die een avondje willen genieten, en dus meestal vriendelijk zijn.
- Je werkt in de avonduren, dit is gemakkelijk te combineren met school.
- Het verdient goed.
- Je kunt veel verschillende dingen doen.
Nadelen
- Als iedereen uitgaat, moet jij werken.
- Het is bijna altijd druk.
- Als je een feestje o.i.d. hebt moet je al snel vrij vragen, omdat dat vaak in jouw werkuren valt.
- Vaak is er in de zomer overdag niet echt veel werk voor je.
- Met feestdagen moet je ook werken.