
Fooi wordt meestal in een fooienpot gedaan. /
Bron: Stevepb, Pixabay Meestal wordt de fooi in een fooienpot gedaan, en wordt dit op een later tijdstip verdeeld over het gehele personeel. Zo wordt gezorgd dat ook het keukenpersoneel, dat niet voor de gasten in beeld is, ook meedeelt met de fooien. Als werknemer heb je wel de keus je fooi zelf te houden of niet mee te doen aan de fooienpot. Een fooienpot wordt echter niet altijd aangeschaft, en soms houdt de eigenaar de fooi om personeelsuitjes mee te financieren, of soms houdt hij of zij het zelf. Officieel mag dit niet, maar vaak is het lastig hierop te controleren. Veel fooien worden namelijk via de pin betaald. In de horeca cao zijn geen vaststellingen gedaan over verdeling van fooi. Maar de Hoge Raad heeft wel uitspraken hierover gedaan in zogeheten jurisprudentie. Hierin stond vastgesteld fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren (FNV, 2020).