Het McDonald’s-ontbijt

Het McDonald’s-ontbijt Geloof het of niet, je kunt al sinds 1998 ontbijten bij de McDonald’s. Toch is het pas sinds 2013 storm gaan lopen met het ontbijten buiten de deur in Nederland. Hier heeft McDonald’s sterk op ingespeeld door het menu te verbreden. Maar waar kun je eigenlijk allemaal uit kiezen, en hoe heeft het McDonald’s-ontbijt gescoord in de ontbijttest uit 2013 van het programma Kassa van VARA?

Geschiedenis van McDonald’s in Nederland

In 1971 werd het eerste McDonald’s-filiaal in Nederland geopend. Dit is niet alleen het eerste restaurant in Nederland, maar ook in Europa. In dit restaurant werd de McKroket al aangeboden. In 1986 kwam daar het Happy Meal voor kinderen bij en in 1987 kwam de eerste McDrive in Nederland. Al in 1998 is het mogelijk om te ontbijten bij McDonald’s, toch heeft het pas sinds 2013 een vluchtsprong genomen. In 2011 is McDonald’s 40 jaar in Nederland en zijn er 230 restaurants met zo’n 3 miljoen klanten per week.

Hoe laat wordt het ontbijt geserveerd?

Het McDonald’s-ontbijt wordt t/m 11:00 geserveerd. Het is alleen niet in alle restaurants verkrijgbaar. Op de website van McDonald's kun je vinden of jouw dichtstbijzijnde restaurant het ontbijt aanbiedt. Als het ontbijt in jouw McDonald’s wordt aangeboden geldt het ook voor zondag.

McDonald’s is in andere landen bezig met het testen van ruimere openingstijden. Aan de hand van onderzoek blijkt namelijk dat de consument de hele dag wil kunnen ontbijten. McDonald’s gaf aan dat het lastig is om dit voor alle filialen door te voeren omdat de ruimte in de keukens beperkt is. Wel zijn er in de VS sinds oktober 2015 restaurants met een zogenaamd “All Day Breakfast”. Australië bevindt zicht nog in de testfase. Of het wordt doorgevoerd in Nederland is in januari 2016 nog onduidelijk.

Waaruit bestaat het McDonald’s-ontbijt?

Bij het McDonald’s-ontbijt kun je kiezen tussen de volgende onderdelen:
 • Scrambled eggs met bacon en een kaiserbroodje
 • Pancakes met stroop/Nutella
 • McMuffin met bacon en ei
 • Kaiserbroodje kaas
 • Kaiserbroodje ham-kaas
 • Croissant met boter en jam/Nutella
 • Yoghurt met krokante muesli
 • Vers fruit

Je kunt producten los kopen, maar ook een combinatie tussen een ontbijtproduct en een drankje voor 2,95 euro. Losse producten kosten veelal 1,95 euro. Het is dus duurder dan bijvoorbeeld de IKEA, waar een ontbijt slechts 1 euro kost. Maar het aanbod is verschillend en je krijgt bij de McDonald’s de ochtendkrant er gratis bij. Volgens de algemeen directeur van McDonald’s Nederland Jo Sempels is dat laatste al een euro waard en volgens hem besteden consumenten gemiddeld 3,5 euro per ontbijt buitenhuis, hier zitten ze dus nog onder.
Bovenstaande prijzen gelden voor januari 2016

Een beoordeling ‘slecht’ in het programma Kassa van de VARA

Op 9 februari 2013 was er een uitzending “Ontbijten voor een prikkie: waar doe je dat?” van het programma Kassa van VARA. Hierin werden samen met topkok Pierre Wind verschillende ontbijtjes buiten de deur getest. Het McDonald’s-ontbijt wat toentertijd getest werd kostte 4,5 euro en kon in die tijd als het volledige McDonald’s-ontbijt gezien worden. Het was het duurste ontbijt van alle geteste ontbijtjes. Pierre Wind was niet erg te spreken over het ontbijt bij McDonald’s. De croissant was volgens hem helemaal uitgedroogd en redelijk hard. Daarnaast viel de croissant snel uit elkaar. De ontbijtburger was niet slecht, maar erg klef en volgens Pierre Wind moest je er van houden. De koffie werd goed beoordeeld. De prijs (4,5 euro) vond hij echter veel te hoog voor wat hij kreeg.

De ontbijtoorlog van McDonald’s

McDonald’s biedt al sinds 1998 ontbijtjes aan, maar sinds 2013 hebben buitenhuis ontbijtjes aan terrein gewonnen en McDonald’s zag dit onder andere slagen bij de IKEA en het HEMA-ontbijt. Hierop werd een ontbijtoorlog gelanceerd en Jo Sempels zei in 2014 nog: “We gaan het grootschalig aanpakken”. Er volgden pannenkoeken met stroop en muffins op het menu. Er staan ook vers fruit, yoghurt en kaiserbroodjes op het menu.

Lees verder

© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Het belang van het ontbijtHet belang van het ontbijtEen stevig ontbijt (zoals een Engels ontbijt), een normaal ontbijt of juist op de calorieën letten? Of kan ik het ontbij…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je probeert af te vallen kan het…
Biologisch restaurant kiezen met EKO-keurmerk HorecaAls je kiest voor biologisch eten, wil je het liefst ook gezond uit eten in een biologisch restaurant en slapen in een b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Evan Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.mcdonalds.nl/producten/ontbijt
 • http://www.marketingonline.nl/nieuws/nu-ook-s-avonds-ontbijten-bij-mcdonalds
 • http://www.mcdonalds.nl/restaurant
 • http://www.telegraaf.nl/uitwinkelen/22508256/__McDonald_s_onketent_ontbijtoorlog__.html
 • https://www.youtube.com/watch?v=_BNa3Ks4GAk
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.