Biologisch restaurant kiezen met EKO-keurmerk Horeca

Als je kiest voor biologisch eten, wil je het liefst ook gezond uit eten in een biologisch restaurant en slapen in een biologisch hotel. Heb je kinderen en zoek je naar kinderopvang, dan is biologische voeding een belangrijk criterium voor de keuze van een kinderdagverblijf of BSO. Om deze keuze makkelijker te maken, heeft Stichting EKO-keurmerk het EKO-keurmerk Horeca in het leven geroepen. Wat betekent dit keurmerk precies en welke restaurants, cateraars en keukens hebben het EKO-keurmerk Horeca?

Gegarandeerd biologisch eten

Alle restaurants, cateraars en keukens die biologische ingrediënten gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor een EKO-keurmerk Horeca. Ze ontvangen het keurmerk op basis van het percentage biologische producten dat zij inkopen. Zo kun je gemakkelijk zien of een biologisch restaurant, eco hotel of duurzaam kinderdagverblijf volledig of slechts gedeeltelijk biologisch is. Op basis van het percentage biologische producten zijn er vier verschillende certificaten:
  • Brons als 15-50% van de producten biologisch is
  • Zilver als 50-80% van de inkoop uit biologische producten bestaat
  • Goud 80-100% als het aandeel biologische producten uit dit percentage bestaat
  • Goud 100% als enkel biologische producten worden gebruikt
Bron: Stichting EKO-keurmerk

Hoe kun je zien dat biologische horeca het EKO-keurmerk Horeca heeft?

De biologische restaurants, cateraars en keukens hebben een sticker met het zwart-witte keurmerk in de vorm van een bord met daarnaast een mes en vork op het raam en/of op hun website. Als zij gasten ontvangen, hangen zij het certificaat ook zichtbaar op. Het kan ook zijn dat ze erover schrijven in een (eigen) folder, brochure of magazine of in de krant.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Wie voert de controle uit?

De inspecteurs en certificeerders van Stichting EKO-keurmerk zelf of die van certificerings-, keurings- en controle-instanties die de stichting inhuurt, controleren of de horecagelegenheden aan de eisen voor het EKO-keurmerk Horeca voldoen.

Hoe vaak wordt de controle uitgevoerd?

De bedrijven met het EKO-keurmerk Horeca worden jaarlijks gecontroleerd.

Welke restaurants, cateraars en keukens hebben het EKO-keurmerk Horeca?

Er zijn in totaal 19 biologische restaurants, duurzame horecagelegenheden, biologische kinderopvangcentra, eco hotels, biologische cateraars en ecologische opleidingscentra en conferentie- en congrescentra in Nederland die het EKO-keurmerk Horeca voeren (in juli 2015). Sommige horecabedrijven zijn zowel restaurant als cateraar. Ze staan daarom vermeld bij zowel biologische restaurants als biologische catering.

Biologische restaurants

Steeds meer restaurants gebruiken biologische ingrediënten in hun gerechten, zoals biologisch vlees en biologische groenten. Er zijn ook steeds meer restaurants die zich biologisch noemen. Tien daarvan hebben het EKO-keurmerk Horeca (in juli 2015):
 • BioToko-in Zutphen serveert in haar eethuis Indonesische gerechten met 100% biologisch vlees en 90% andere biologische ingrediënten.
 • Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen heeft op haar menukaart diverse lunch- en dinergerechten staan die voor 50-80% biologische ingrediënten bevatten. Het restaurant heeft een biologische wijnkaart en een speciaal EKO-menu.
 • Broodje Bewust in Leeuwarden is een biologische broodjeszaak waar je broodjes kunt eten die voor 80-100% biologisch zijn.
 • De Veldkeuken in Amelisweerd serveert 100% biologische koffie, thee, taart, broodjes, salades, quiches, soep, borrelhapjes, drankjes, bier en wijn. Ook kun je er volledig biologisch dineren.
 • De Veldkeuken Werk aan het Spoel in Culemborg maakt een lunch, borrel of diner voor je klaar die voor 80-100% uit biologische ingrediënten bestaat.
 • Restaurant Logica in Leiden: hier eet je volledig biologische broodjes, taart en salades en drink je 100% biologische koffie, thee, wijn, bier en vers sap. Ook het diner bestaat volledig uit biologische producten. Voor kinderen wordt het diner overigens op maat gemaakt.
 • Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
  Restaurant Buitensporig! in Tiel streeft naar 100% biologische maaltijden en drankjes. Als er geen biologische ingrediënten voorhanden zijn, gaan ze zoveel mogelijk op zoek naar alternatieven. Dan wordt de viswijzer gevolgd of gezocht naar Fair Trade producten of onbespoten en onbehandelde streekproducten voor de lunches, diners, maandgerechten en dagschotels. In de praktijk komt het aandeel biologische producten neer op 90%.
 • Restaurant De Hooge Heerlijckheid in Amerongen bereidt 100% biologische (driegangen) diners en dagschotels.
 • Restaurant ProefPuurplaza in Enschede is de 100% biologische horecagelegenheid van Ekoplaza. Hier wordt dagelijks biologische koffie en thee en een biologische lunch en daghap geserveerd en daarnaast ook een volledig biologisch (driegangen) diner aangeboden.
 • Spirit, het zelfbedieningsrestaurant in De Groene Passage in Rotterdam, serveert een ontbijt, lunch en diner met 100% biologische ingrediënten.

Duurzame horecagelegenheden

Musea hebben vaak een of meerdere horecagelegenheden die eveneens in aanmerking kunnen komen voor het EKO-keurmerk Horeca als zij biologische producten inkopen. De horecagelegenheden die dit keurmerk voeren, zijn (in juli 2015):
 • Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem serveert in haar acht museumrestaurants lunches en/of diners met 60% biologische ingrediënten. Zo worden in de cafetaria biologische frites gebakken. Op (zon)dagen dat het druk is en ook op feestdagen en in de schoolvakanties is er een terras met biologische versnaperingen uit mobiele uitgiftepunten.
 • Molen de Gouden Engel in Koedijk serveert 80-100% biologische koffie, thee, gebak, lunches en pannenkoeken in de molenschuur.

Eco hotels

Er zijn meerdere hotels in Nederland die biologische producten gebruiken, maar slechts één hotel heeft het EKO-keurmerk Horeca (in juli 2015). Het Court Garden Hotel Den Haag gebruikt voor haar warme en koude ontbijtbuffet 100% biologische producten. In de lounge serveert zij biologische hapjes, sapjes en wijnen.

Biologische kinderdagopvang

Er zijn meerdere kinderdagverblijven die biologische producten inkopen, maar in juli 2015 zijn één kinderdagverblijf en twee BSO's in Nederland ook daadwerkelijk gecertificeerd. Deze kinderdagopvangcentra hebben zelfs het certificaat Goud. Dat betekent dat alle voeding die de kinderen krijgen, van sap tot brood en tussendoortjes, gegarandeerd biologisch is. Ouders die voor biologisch kiezen, kunnen hun kind wat voeding betreft dus met een gerust hart naar deze kinderopvanglocaties brengen.
 • Kinderdagverblijf en BSO Koala in Assen geeft de kinderen 100% biologische voeding.
 • BSO Struin in Nijmegen en omgeving vangt kinderen op in de natuur. De kinderen krijgen 100% biologische groente, fruit en crackers. Is een kind jarig, dan wordt er voor een biologische traktatie gezorgd. Waar mogelijk wordt met de kinderen ook wild fruit geplukt, zoals bramen en bessen.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

Biologische conferentie- en congrescentra

Centra waar congressen en conferenties plaatsvinden en bedrijfsopleidingen worden gegeven kunnen ook biologisch gecertificeerd worden als het gaat om de lunches, hapjes, borrels en diners die ze aan hun gasten serveren. In Nederland heeft één conferentiecentrum en één congrescentrum het EKO-keurmerk Horeca.
 • Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven biedt haar gasten een ontbijt- en lunchbuffet, tussendoortje en diner met 80-100% biologische ingrediënten.
 • Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist heeft een biologische keuken waar de koks 80-100% van het eten met biologische ingrediënten bereiden.

Biologische catering

Inspelend op de biologische trend verwerken cateringbedrijven steeds meer biologische ingrediënten in hun producten. In Nederland is één biologisch cateringbedrijf gecertificeerd en hebben drie restaurants die ook catering verzorgen eveneens het EKO-keurmerk Horeca:
 • BiokayToday biedt mobiele catering services voor beurzen, evenementen, partijen en congressen. Zij gebruiken minimaal 80% biologische ingrediënten.
 • BioToko-in Zutphen verzorgt Indonesische catering met 100% biologisch vlees en 90% andere biologische ingrediënten.
 • Restaurant Buitensporig! in Tiel verzorgt catering en partyservice met 80-100% biologische producten.
 • Broodje Bewust in Leeuwarden verzorgt catering op locatie voor grote en kleine gelegenheden of festiviteiten met 80-100% biologische producten.

Biologische opleidingscentra

Ook opleidingscentra kunnen het EKO-keurmerk Horeca verkrijgen als ze biologische producten inkopen. In Nederland is één opleidingscentrum biologisch gecertificeerd: de Groene Kookacademie in Breda. Het opleidingsinstituut organiseert workshops, cursussen en opleidingen biologisch koken en werkt met 100% biologische ingrediënten, bij voorkeur van biologisch-dynamische kwaliteit.
© 2015 - 2024 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologische hotspots: EindhovenBiologische hotspots: EindhovenWie geregeld in Eindhoven is zal zeker weten dat er genoeg mogelijkheden zijn om van een biologisch en culinair hoogstan…
Biologische hotspots: Den HaagBiologische hotspots: Den HaagJe bent een dagje uit in Den Haag, of je woont in deze prachtige stad. Na een lange dag heb je zin om heerlijk biologisc…
Vegetarische restaurantsVegetarisch en biologisch uitgaan eten is in opmars, gezonder eten wordt steeds belangrijker. Gezond eten is niet alleen…
Biologische hotspots: UtrechtBiologische hotspots: UtrechtDe multiculturele stad Utrecht zorgt voor een kleurrijk pallet, wat je ook terug vindt in de ruime keuze aan biologische…
World of Food: culinair experiment oude parkeergarageWorld of Food: culinair experiment oude parkeergarageEind mei 2015 opende World of Food, een multicultureel experiment in Amsterdam Zuidoost waar vijfentwintig koks een mark…
Bronnen en referenties
 • http://www.eko-keurmerk.nl/horeca/consument/eko-restaurants-en-cateraars, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.eko-keurmerk.nl/horeca/consument, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.veldkeuken.nl/index.php?sc=48, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.veldkeuken.nl/index.php?sc=23, bezocht op 28 juli 2015
 • https://www.facebook.com/pages/ProefPuurPlaza/463155860478067, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.biotokozutphen.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.dehoogeheerlijckheid.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.biokaytoday.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://samaya.nl/culinair, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.degroenepassage.nl/spirit.php, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.hotelcourtgarden.nl/nl/faciliteiten.html, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.hotelcourtgarden.nl/nl/eco.html, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.buitensporigeten.nl/over-buitensporig, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.openluchtmuseum.nl/actueel/nieuws/duurzaam-eten-in-het-nederlands-openluchtmuseum/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.openluchtmuseum.nl/praktische-info/eten-en-drinken/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.molen-degoudenengel.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.groenekookacademie.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.antropia.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.struin.nl/?p=865, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.sjuut.nl/, bezocht op 28 juli 2015
 • http://www.broodje-bewust.nl/over-broodje-bewust/wie-zijn-wij, bezocht op 28 juli 2015
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.