World of Food: culinair experiment oude parkeergarage

World of Food: culinair experiment oude parkeergarage Eind mei 2015 opende World of Food, een multicultureel experiment in Amsterdam Zuidoost waar vijfentwintig koks een markthal zijn begonnen in een oude parkeergarage. In deze voormalige parkeergarage kunnen mensen proeven van kleurrijke en authentieke gerechten van over de hele wereld. Over de startende ondernemers is een reality serie gemaakt die vanaf zondag 17 mei 2015 te zien was bij de NTR. Anno 2019 bestaat World of Food uit 32 restaurants met een heel divers aanbod.

World of Food

In Amsterdam Zuidoost beginnen eind mei 2015 vijfentwintig koks met uiteenlopende achtergronden aan een culinair experiment in een oude parkeergarage. Eén restaurant van bijna 3500 m² met meerdere keukens waar gerechten uit diverse culturen worden bereid.

De bedoeling is om de verschillende tradities en culturen bij elkaar te brengen en tevens de plaatselijke economie te stimuleren.
In de voormalige Bijlmer werden altijd al exotische gerechten door de inwoners klaargemaakt en vanaf mei 2015 opent World of Food in de verbouwde garage Develstein en kan iedereen genieten van de heerlijke gerechten. In de markthal kunnen mensen op terrasjes proeven van traditionele gerechten van de Antillen, uit Indonesië, Egypte, Soedan, Armenië enzovoort. Het zijn familierecepten die de koks van huis uit hebben leren bereiden. Het verschijnsel Foodhall komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waarna het werd opgepakt in Madrid en Barcelona en vervolgens in Nederland navolging kreeg.

Bron: ElbaMalta, PixabayBron: ElbaMalta, Pixabay

Van oude parkeergarage tot Foodhall

In Amsterdam Zuidoost stonden al jaren de nodige parkeergarages leeg, af en toe maakten kerkgenootschappen gebruik van de garages, maar een goede bestemming werd niet gevonden. Stadsdeel Amsterdam Zuidoost bedacht in 2005 het plan om de oude parkeergarage om te bouwen tot een Foodhall, een multicultureel project waarvoor startende ondernemers zich in konden schrijven. Toch duurde het jaren voordat het project echt van de grond kwam, want er moest worden gezocht naar partners en naar investeerders. Uiteindelijk kwam het stadsdeel in contact met projectontwikkelaar Lingotto en kon de inschrijving in 2013 van start gaan.

Culinair experiment in Amsterdam

Bij die inschrijving meldden zich meteen zestig liefhebbers die allemaal goed konden koken. Uiteindelijk zijn daar vijfentwintig koks van over gebleven. Er moet niet alleen worden gekookt, elke kok is ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen toko in de markthal. Wel is het de bedoeling dat de schoonmaak en de beveiliging van het pand gezamenlijk worden georganiseerd.
In de voormalige parkeergarage komen terrasjes met duizend zitplekken, waar mensen voor ongeveer 10 euro een traditionele maaltijd in ongedwongen sfeer kunnen gebruiken. Geen luxe restaurant maar een sfeervolle overdekte markt zodat de bezoekers zich echt thuis kunnen voelen en waar de drankjes betaalbaar zijn. Voor veel van de aspirant-eigenaren was koken tot voor kort een uit de hand gelopen hobby. Voor de Foodhall hebben ze hun baan opgegeven om hun droom waar te kunnen maken. De ondernemers komen allemaal uit Zuidoost met ieder zijn eigen verhaal en achtergrond.

Bron: Eisenmenger, PixabayBron: Eisenmenger, Pixabay

Het project World of Food

De gedachte achter World of Food is veel meer dan alleen eten en ondernemen, het project wil ook de toenemende werkloosheid in Amsterdam Zuidoost drastisch terugdringen. De markthal zorgt voor banen, want ook McDonalds opent een grote vestiging in de markthal. Dat laatste is goed voor negentig arbeidsplaatsen. Een patatje zult u niet kunnen eten bij de vijfentwintig ondernemers, maar wel heerlijke gerechten die ter plekke worden klaargemaakt.

World of Food in de Bijlmer

Met World of Food is een creatieve bestemming gevonden voor een oude parkeergarage waarmee Amsterdam Zuidoost opnieuw op de kaart wordt gezet, naast de al bestaande trendy cafés en winkeltjes van de voormalige Bijlmer. Niet alleen de buurt zelf zal kunnen profiteren van het culinaire project, het is uiteindelijk de bedoeling dat heel Nederland mee kan proeven en genieten van alle kleurrijke en lekkere gerechten uit World of Food.

Koken voor de wereld

Documentairemaker Ruud van Egmond heeft over de Foodhall en zijn ondernemers een reality serie gemaakt. Hoe een en ander tot stand is gekomen was te bekijken vanaf zondag 17 mei 2015 waar men in zes afleveringen mee kon kijken met de startende ondernemers. De nieuwe NTR-serie heette "Koken voor de wereld", waar in elke aflevering een andere ondernemer werd gevolgd.

World of Food anno 2020

In World of Food zwaaien 32 koks de scepter. De restaurants bieden een ruime keuze, voor iedereen is er wel wat wils, lekker eten tegen schappelijke prijzen en er kan gratis worden geparkeerd.

Openingstijden World of Food

Maandag: 12.00 - 21.00 uur
Dinsdag: 12.00 - 21.00 uur
Woensdag: 12.00 - 21.00 uur
Donderdag: 12.00 - 21.00 uur
Vrijdag: 12.00 - 22.00 uur
Zaterdag: 13.00 - 22.00 uur
Zondag: 13.00 - 21.00 uur

N.B.: Dit zijn de algemene openingstijden, per restaurant kan dit verschillen. Door de coronacrisis van 2020 hebben de restaurants aangepaste openingstijden, u moet van tevoren reserveren.

Adresgegevens World of Food
Develstein 100
1102 AK Amsterdam Zuidoost
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roercenter (winkelcentrum)Roercenter (winkelcentrum)Het Roercenter is een overdekt winkelcentrum gelegen in Roermond. Het centre telt 24 winkels en een inpandige parkeergar…
Het nieuwe project van Google: Project LoonHet nieuwe project van Google: Project LoonEr wordt wel eens gezegd dat iedereen tegenwoordig op het internet zit. Dit blijkt echter niet de waarheid te zijn. Twee…
Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…
Wat is het raw food dieet?Heb je al wel eens gehoord van het raw food dieet? Het wint langzaam aan populariteit, niet alleen als een dieet om af t…

Biologisch restaurant kiezen met EKO-keurmerk HorecaAls je kiest voor biologisch eten, wil je het liefst ook gezond uit eten in een biologisch restaurant en slapen in een b…
Goedkoop uit eten in UtrechtGoedkoop uit eten in UtrechtDe afgelopen jaren zijn er in sneltreinvaart restaurants en eetcafés geopend in Utrecht, die zich richten op de vele stu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.ntr.nl/Koken-voor-de-wereld/162/tekst/Informatie/149#content
  • Koken in een parkeergarage: ncrv-gids nr. 20
  • http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/4014855/2015/05/11/De-foodhal-van-Zuidoost-wordt-alles-behalve-hip.dhtml
  • Afbeelding bron 1: ElbaMalta, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eisenmenger, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 24-05-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.