Weeva – Woon- en eethuis voor allen in Groningen

Weeva – Woon- en eethuis voor allen in Groningen Het is een begrip in Groningen en ver daarbuiten, Weeva, het Woon- en Eethuis voor Allen in het centrum van de Groninger hoofdstad. In 2011 heropende het als restaurant met gezonde kost, klaargemaakt met streekproducten en dat voor een redelijke prijs. Aan het Zuiderdiep in Stad is het prima slapen en eten. Een van de klassiekers op het menu is de Sorbet Weeva met verse vruchten, siroop en sorbetijs en slagroom. Weeva ademt geschiedenis en is eigentijds.

Weeva: Woon- en Eethuis voor Allen

Woon- en Eethuis voor Allen Weeva is een begrip sinds 1871. Het werd opgericht als gaarkeuken voor het arme deel van de Groninger bevolking. De Groninger Volksgaarkeuken werd op 4 oktober 1871 geopend. In die tijd wordt het volgende over de gaarkeuken gezegd: “deze voor de VOLKSVOEDING belangrijke inrichting, ten doel hebbende voor zeer billijke prijzen deugdzaam en krachtig voedsel te verstrekken." In 1929 werd het beleid omgegooid en werd het eethuis opengesteld voor iedereen: Woon- en eethuis voor allen. Het gaarkeukenimago werd ingeruild voor een eetgelegenheid waar tegen een schappelijke prijs goed te eten was.

Begrip in Stad en Ommelanden

Het etablissement werd een begrip in stad en ommelanden en het hotel met eethuis was succesvol. Met het stijgen van de welvaart en het grotere aanbod aan eethuizen in de stad, verdween de klandizie voor Weeva. Eters kozen vaker voor de Spaanse, Italiaanse of Mexicaanse keukens, die bij Weeva om de hoek te vinden zijn en het restaurant van stamppotten en degelijke Hollandse kost Weeva sloot in 2002 de deuren. De verdiensten waren te gering om de tent open te kunnen houden.

Belaatbaar

In 2011, met het crisismonster op de loer, is er weer een markt voor het concept Weeva. Weeva is terug van weggeweest en biedt weer gezonde voeding voor een betaalbare prijs. Het eten wordt “met zorg en liefde bereid door vakkundig personeel in een nostalgische sfeer,” laat de website weten. In oktober 2011 opende Weeva opnieuw de deuren. Een Groningse horecaondernemer zag er wel weer brood in.

Allure van een Parijse brasserie

De Volkskrant verwoordde in 2012 de sfeer van Weeva aldus: “Weeva heeft de allure van een Parijse brasserie met Hollandse jaren 50 trekjes. Houten vloer, lambrisering met spiegels, caféstoelen. Aan het plafond hangen houten armaturen met glazen lampenkapjes, voor de kachel ligt zowaar een Perzisch tapijtje.” Het eten wordt geserveerd in royale porties, het staat snel op tafel, de bediening is keurig en vriendelijk en de rekening valt alleszins mee.

Sorbet Weeva

Weeva presenteert daghappen voor een tientje en er staan regelmatig stamppotten op het menu. Streekproducten vinden hun weg naar de keuken en worden in diverse gerechten verwerkt. Weeva staat zich er op voor. Dé klassieker, volgens de kaart, is de Weeva-sorbet. Het is een toren vers ijs met fruit en cassissiroop in een hoog glas. Over het restaurant zegt Weeva tegenwoordig: Waar Elkeen Eet van ’t Allerbest.

Hotel Martini

Tegen Weeva aan en vanuit het restaurant te bereiken ligt Hotel Martini. Een bezoekje aan het restaurant is fantastisch te combineren met een overnachting in het hotel in hartje stad. Het hotel staat bol van de geschiedenis met glas-in-loodvensters, lambrizering en geschiedenis van Weeva aan de muur. Binnendoor kom je in het restaurant, waar gezandstraalde ruiten de tafeltjes van elkaar scheiden. Zelfs het raam met Nieuwsblad van het Noorden staat in het restaurant, het dagblad dat zijn geschiedenis heeft in een belendend pand aan het Gedempte Zuiderdiep.

Speciale Weeva evenementen

 • Valentijnsmenu
 • Grote Stamppotbuffet
Bron: Cover boek WeevaBron: Cover boek Weeva

Restaurant Weeva

 • Gedempte Zuiderdiep 8-10
 • 9711 HG Groningen
 • Telefoon 050 588 65 55
 • Website www.weeva.nl
 • E-mail restaurant@weeva.nl

Boek

Beno Hofman schreef in 2011 naar aanleiding van de heropening een boek over de geschiedenis van de WEEVA.
W.E.E.V.A., 140 jaar Woon- en eethuis voor allen

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het serveren van martiniHet serveren van martiniHeb je een feestje en houden je gasten meer van een martini dan van wijn? Hier heb je enkele tips om je martini koud te…
Martini James Bond Stijl“Vodka martini. Shaken, not stirred” is een alom bekende uitspraak van de beste geheim agent van Engeland: James Bond. D…
De lekkerste cocktail recepten!Met deze makkelijke recepten kan je nu zelf heerlijke cocktails maken met Martini, Bacardi, Eristoff en Bombay! Voor ied…
Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk…

Restaurant Sapporo: sushi, grill en wok, AlmereRestaurants die de combinatie sushi, grill en wok bieden zijn er legio. Toch zijn er flinke verschillen in kwaliteit, ge…
Vijf redenen om niet in de Rue de Boucher in Brussel te etenVijf redenen om niet in de Rue de Boucher in Brussel te etenDe door Johan Verminnen bezongen Rue de Boucher, of Beenhouwersstraat te Brussel is bekend en de laatste tijd ook vooral…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cover boek
 • Volkskrant.nl
 • Martinihotel.nl
 • Weeva.nl
 • Benohofman.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Cover boek Weeva
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-05-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.