Martini James Bond Stijl
“Vodka martini. Shaken, not stirred” is een alom bekende uitspraak van de beste geheim agent van Engeland: James Bond. De wodka martini van Mr. Bond is anders dan de klassieke martini of de wodkatini en dus naar eigen recept van Ian Fleming, de schrijver van de boeken over 007. Ian Fleming heeft in de boeken zelfs nog een andere variant gebruikt op de martini die weinigen zullen kennen. En waarom moet de martini eigenlijk geschud, maar niet geroerd?
Geschiedenis van de martini
De martini is een van de meest bekende Amerikaanse cocktails. De oorsprong van de Martini is onduidelijk. De eer van het maken van de eerste martini zou kunnen toebehoren aan Martini di Arma di Taggia, een barman van het Kickerbocker hotel in New York die in 1911 een eerste variant maakte. Of wellicht is de cocktail voortgekomen uit een drankje uit 1862 die Martinez heette en er al erg op leek. Of misschien is de cocktail vernoemd naar de stad Martinez in Californië. In ieder geval, het is wel zeker dat de oorsprong Amerikaans is en dat de cocktail daar het meest geschonken wordt.
De klassieke martini
Een goede martini heeft voorbereiding nodig. De benodigdheden zijn:
- 1 cocktailglas
- 50 ml gin
- 2 druppels droge witte vermout
- partje citroen
- een cocktailprikker
- een olijf
De gin en het cocktailglas moeten eerst flink koud worden gemaakt in een koelkast. Daarna wordt de rand van het glas ingewreven met het partje citroen. Dan wordt de gin ingeschonken en worden de druppels vermout toegevoegd. De citroen kan worden uitgeperst boven het glas. Als laatst wordt de olijf op de cocktailprikker gedaan en geplaatst in het glas.
Wodka martini
Zoals uit de beschrijving naar voren komt van de klassieke martini wordt er nog weinig geschud of geroerd. Dat gebeurt ook pas wanneer je de Martini moet maken voor James Bond, die bekend staat als de wodka martini. De benodigdheden zijn:
- 1 cocktailglas
- 1 cocktailshaker
- 25 ml gin
- 25 ml wodka
- 2 druppels droge witte vermout
- ijsklontjes
- partje citroen
- een cocktailprikker
- een olijf
Wederom is het aanbevolen om de gin en het cocktailglas alvast koud te maken in een koelkast. Daarna wordt de rand van het glas ingewreven met het partje citroen. De gin, wodka en vermout gaan in de cocktailshaker en worden met de ijsklontjes flink geschud. Door de zeef wordt de martini ingeschonken in het glas. De citroen kan worden uitgeperst boven het glas en de olijf aan de cocktailprikker is de versiering. In sommige films van James Bond wordt de olijf aan de cocktailprikker vervangen door een schijf limoen.
Vesper Martini
James Bond is tevens uitvinder van de Vesper Martini, een variant op zijn eigen Wodka Martini. Deze komt voor in het boek Casino Royale (1953). Over het algemeen wordt er van uit gegaan dat dit de enige keer is dat James Bond deze martini besteld. De benodigdheden zijn:
- 1 cocktailglas
- 1 cocktailshaker
- 30 ml Gordon’s gin
- 10 ml wodka
- 5 ml Kina Lillet
- ijsklontjes
- een limoenschijf
Wederom is het aanbevolen om de gin en het cocktailglas eerst koud te maken in een koelkast. De gin, wodka en Kina Lillet gaan vervolgens in een cocktailshaker met de ijsklontjes en worden flink geschud. Door de zeef wordt de martini in het glas geschonken. De limoenschijf gaat als laatst in het glas voor de versiering. Kina Lillet is een vrij onbekende Franse dessertwijn en dient als vervanging van de vermout.
Waarom wel schudden en niet roeren?
In principe moet een cocktail die alleen bestaat uit transparante ingrediënten, zoals de martini, niet worden geschud. Het idee erachter is dat de textuur van de drank dan helder blijft. Schudden is een agressieve manier van roeren en kan ervoor zorgen dat de cocktail er beslagen uit kan zien. Echter, bij het toevoegen van ondoorzichtige vloeistoffen als citroensap is de helderheid van de vloeistof sowieso al in het geding. Daarom is voor de martini beide varianten mogelijk.
Het voordeel van schudden van de cocktail is viervoudig. Ten eerste gaat het maken van het drankje sneller. Roeren met ijsklontjes is een langzamere manier van het koelen van het drankje dan schudden met ijsklontjes. Ten tweede geeft schudden een sterkere nadruk op de jeneverbessmaak die in gin zit. Hierdoor verandert de smaak van de cocktail iets. Als derde zorgt schudden voor een betere hoeveelheid antioxidanten in de cocktail. Antioxidanten zijn beschermende stoffen die je lichaam nodig hebben. Als vierde en laatste had wodka vroeger soms een olieachtige smaak wanneer de wodka was gemaakt met behulp van aardappelen. Door het schudden werd de olie beter gemixt dan bij roeren en zo nam de olieachtige smaak af.
Wat betekenen deze voordelen voor 007? Waarschijnlijk maakt het aantal antioxidanten hem niet zo veel uit. De meest logische verklaring is dat Mr. Bond kiest voor een snel gemaakte cocktail waarbij hij smaak verkiest boven de helderheid van de vloeistof. Het schudden zou, zeker in 1953 bij de eerste boeken van Ian Fleming, een groot effect hebben gehad op het laten afnemen van de olieachtige smaak. Dit verklaart ook waarom James Bond ook in Casino Royale verklaart dat wodka gemaakt met behulp van granen in de cocktail beter smaken. Deze soort wodka is namelijk veel minder olieachtig.