Restaurant Sapporo: sushi, grill en wok, Almere

Restaurants die de combinatie sushi, grill en wok bieden zijn er legio. Toch zijn er flinke verschillen in kwaliteit, gezelligheid en bediening. Mond-op-mond-reclame is waardevol. Daarom een review van dit restaurant, dat door veel klanten geroemd werd. Ook ondergetekende smulde er en werd er supervriendelijk bediend.

Huisvesting en sfeer

Sapporo bevindt zich in Almere in het centrum op de centrale Grote Markt. De aankleding van het restaurant in geheel in warme roodtinten, die het geheel een warme uitstraling geven. Ondanks dat het twee grote ruimtes zijn met behoorlijk wat tafeltjes doet het knus en gezellig aan. Dat is fijn dineren. Zou er een interieurdeskundige aan het werk geweest zijn?

Sociaal: ruimte delen met restaurant Tante Truust

Sapporo deelt de restaurantruimte met collega restaurant Tante Truus. En omdat Tante Truus geopend is tot 17.00 uur en Sapporo start om 16.30 uur, past dat prima. Een mooie samenwerking, dat scheelt weer wat vierkante meters dus kosten. Tante Truus? Ja, inmiddels bij steeds meer mensen bekend, want enige keren op tv geweest: personeel met een verstandelijke handicap. En dat is ook weer sociaal!

Werkwijze: all you can eat en verspillingsbeleid

Zoals in veel sushi-restaurants bestel je ook hier in rondes. Per ronde kies je per persoon maximaal vijf gerechtjes, minder mag dus ook. Ook veel voorkomend is een zogenaamd verspillingsbeleid. Bestel je meer dan je kan eten, dan betaal je voor restanten 1 euro voor sushi, 2 euro voor overige gerechten. Klanten die voor de eerste keer op deze manier eten bestellen, kijken misschien wat vreemd op. Maar in combinatie met het all-you-can-eat principe kan het eigenlijk niet mis gaan. Zo lang je ogen maar niet groter zijn dan je maag. Dat blijkt niet al te lastig. Na een eerste volle 5-gerechten-ronde gaan we weliswaar in de tweede ronde nog voor vijf nieuwe gerechten, maar voor die ronde nemen we al wat meer tijd. De derde ronde wordt er een van wat minder gerechtjes. Het wijst eigenlijk de weg vanzelf. Een laatste gerechtje wat maar half is genuttigd, wordt zonder morren mee teruggenomen. Blijkbaar geldt de verspillingsregel enkel voor niet-aangeraakte gerechten, ofwel komt hier de vriendelijke bediening om de hoek kijken (zie hierna voor meer info over de bediening). In totaal mag je twee uur besteden aan het all-you-can-eat concept met maximaal 6 rondes. Maar direct na onze binnenkomst wordt uitgelegd dat we daar best wat langer over mogen doen, het is toch rustig vanavond. Een fijne binnenkomer.

Bediening

We zien een man/vrouw of vijf jonge bediening rondlopen. We worden uiterst vriendelijk naar onze plek gebracht, er wordt enkele keren gevraagd of de plek naar onze zin is (hadden een raamtafeltje gevraagd). We worden, zoals gebruikelijk in een dergelijk restaurant, door verschillende personeelsleden geholpen. Stuk voor stuk oprecht vriendelijk. Zoals ook onze ervaring komt er in de loop van de rondes soms toch iets bij een verkeerd tafeltje terecht. "Hier is uw kroepoek". Huh? Niet besteld hoor. Ondanks het nummertjes-systeem is dat blijkbaar in de praktijk niet helemaal te voorkomen. Maar dat is dan ook het enige dat soms even uit de pas loopt, en is niet storend verder.

Dat de bediening echt gemotiveerd is, blijkt wel als een tafeltje verderop iemand jarig blijkt te zijn. IJs-met-vuurwerk wordt geserveerd, en vier man bediening komt spontaan om de tafel staan, luidkeels zingend 'Er is er een jarig hoera hoera'. We kijken het aan en het valt ons op dat ze er echt plezier in (lijken te) hebben. Als we het later even navragen of ze dat nou echt leuk vinden dan is het verbaasde antwoord: "Ja hoor, natuurlijk!".

De menukaart is uitgebreid, zelfs wat uitgebreider als dat we gewend zijn. Aan keuze dus geen gebrek. We tellen:
 • 21 sushi nigiri
 • 20 sushi maki
 • 13 side dishes: o.a. salades, groentes, soep, bami en rijst
 • 17 grilled
 • 18 fried dishes
 • 11 wok dishes

Favorieten

Wij vonden eigenlijk alles wel lekker, maar speciaal noemen we: heerlijk frisse zure komkommer, geflambeerde tonijn sushi, smakelijke ossehaas en de crispy salmon maki.

Toetjes

De nagerechten vallen buiten het concept, en worden apart afgerekend. Het fijne is dat er keuze is uit een stuk of acht toetjes die redelijk klein van stuk zijn. Dat is niet erg, want de prijs is daar ook naar: zo tussen 2,50 en 4 euro. Eindelijk een restaurant waar je niet opziet tegen het wegwerken van een mega-toet bananasplit of anderszins. Waarvan je met moeite een derde deel wegwerkt en de rest naar de rand probeert te schuiven tot een redelijk compacte massa onder het motto 'ik heb best het meeste nog opgegeten hoor'. Om een reactie als "Was het niet naar uw zin?" te voorkomen. Dat is bij Sapporo dus niet aan de orde, gelukkig. We nemen een cold coffee, warme koffie met ijs, en dat is lekker voor na.

Herkomst van de naam

Sapporo is de hoofdstad van de Japanse prefectuur Hokkaido en van de subprefectuur Ishikari. Een prefectuur is een bestuurlijk onderdeel in Japan, te vergelijken met een provincie. Jaarlijks vindt hier in februari het door miljoenen bezochte sneeuwfestival plaats, bekend dankzij de enorme gebouwen die van ijs en sneeuw worden opgetrokken.

Prijzen

Op moment van schrijven is de prijs voor maandag t/m woensdag enkele euro's lager dan voor donderdag t/m zondag. Kinderen van 4 t/m 10 jaar gaan voor globaal de helft van de prijs. Zie de website voor de exacte prijzen, openingstijden e.d.

Take away

Daar doet Sapporo ook aan: take away en dan thuis smullen. Ook hier keuze, en wel uit:
 • 8 mixes: combinaties van gerechten
 • 3 sushi boxes: grotere hoeveelheden in combinatie
 • make your own box: losse gerechten

Groepen ook welkom

Sapporo beschikt over een behoorlijk oppervlak dus kan heel wat klanten ontvangen. Maar ook groepen zijn hier welkom. Speciale groepsarrangementen zijn mogelijk, een aparte zaal voor grotere groepen is beschikbaar.

Zelfde eigenaar

Restaurant Sapporo is eigendom van dezelfde eigenaar als Restaurant Kimono op Belfort 16-18 en als Restaurant Sake op de Brouwerstraat 15, ook te Almere.

Conclusie

Wij kwamen bij restaurant Sapporo terecht door positieve reviews op Iens.nl: de bekende site met 'onafhankelijke restaurant informatie'. Deze kunnen we van harte onderschrijven: Sapporo is een aanrader en we zullen zeker nog eens terugkomen.
© 2013 - 2023 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënnieuws uitgelichtSushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënHet eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sus…
Restaurants in New YorkRestaurants in New YorkNew York City is de plaats waar je moet zijn als je van gastronomische genoegens houdt. New York betekend heel veel voor…
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…

Ristorante San Giorgio: gerechten uit alle streken in ItaliërecensieRistorante San Giorgio: gerechten uit alle streken in ItaliëRistorante San Giorgio is gevestigd in een fantastisch mooi historisch pand in het hartje van de stad Amersfoort. In het…
Weeva Woon- en eethuis voor allen in GroningenWeeva Woon- en eethuis voor allen in GroningenHet is een begrip in Groningen en ver daarbuiten, Weeva, het Woon- en Eethuis voor Allen in het centrum van de Groninger…
Bronnen en referenties
 • http://www.sapporo-almere.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sapporo
Drie (120 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.