Vijf redenen om niet in de Rue de Boucher in Brussel te eten
De door Johan Verminnen bezongen Rue de Boucher, of Beenhouwersstraat te Brussel is bekend en de laatste tijd ook vooral berucht voor de vele restaurants, die diverse, vooral visschotels aan een lage prijs beloven. In die artikel zal je te weten komen, waarom je in Brussel de Rue de Boucher best mijdt, als je van een goed restaurant houdt en waarom je je er niet mag binnen laten lokken, door opdringerige, soms agressieve uitbaters. De Beenhouwersstraat, of Rue de Boucher biedt op het eerste zicht goede prijzen voor lekker eten, maar niets is minder waar.
Hier volgt dus een opsomming van vijf redenen waarom je de befaamde Rue de Boucher best overslaat, als je op zoek bent naar een goede maaltijd in Brussel.
1) Actief klanten ronselen
Je zal merken dat er voor zowat elk restaurant in de Rue de Boucher een "patron" of uitbater staat, die je binnen wil lokken. Deze mannen zijn vrij opdringerig en overtuigend. Allen beloven je een goede prijs voor een goede maaltijd. De prijzen lijken veelbelovend. Dikwijls is het 10 euro voor een schotel met een drankje. Zo is het mogelijk dat een onachtzame toerist zich culinair laat oplichten.
De straat staat ook bekend als actie terrein voor zakkenrollers, dus best je tas, portefeuille en andere waardevolle voorwerpen in de gaten houden. Ook is dit actief klanten ronselen, zoals deze uitbaters doen, eigenlijk in strijd met de Belgische wet.
2) Onvoldoende porties en kwaliteit
Je laat je verleiden voor een schotel aan een goedkope prijs te eten en stapt het restaurant in. Het eerste wat je dan te horen krijgt, is dat als je er een extra optie bij wil, je er extra voor zal moeten betalen. Een voorbeeld: je zou graag een pizza met een glas wijn hebben voor 10 euro. Dan blijkt deze enkel voor de goedkoopste met kaas en tomaat te gelden. Wil je iets op de pizza, betaal je 2 euro extra, dus 12 euro voor het totaal. Voor datzelfde geld kan je ook vlees, vis of mosselen nemen. Maar elke keer is er wel een reden, waarom je meer zal moeten betalen, dan je oorspronkelijk dacht. Zo zal je bijvoorbeeld moeten betalen voor de saus op je vlees. En extra drank kan ook duur zijn.
Stel dat je akkoord gaat met de extra optie, dan zit je ruim een half uur met een glas wijn te wachten op je bestelling. Ondertussen zie je je buren hun piepklein potje met half gekookte mosselen verorberen, waarbij een schoteltje met juist geteld 5 frietjes geserveerd wordt. Ook de mensen over jou komen met honger van tafel. Dan krijg je je mini pizza, half verkoold, naar niets smakend, maar je bestelde garnalen liggen er ijskoud op. De andere garnering die je vroeg, ontbreekt gewoon. Maar ze vragen je niet of alles oké is.
Als je dan afrekent, besef je dat je eigenlijk teveel betaalt voor wat ze je voorgeschoteld hebben. Soms kan de prijs wel serieus oplopen en over het algemeen gaan er weinig mensen tevreden naar buiten. De porties zijn minuscuul en het eten is dikwijls van een lage kwaliteit. Nergens is er een volledige prijskaart te vinden. Deze hangt buiten ook niet uit en ook dit is in strijd met de Belgische wet.
3) Hygiëne
Veel tafels liggen er nog vuil bij, als je binnen komt. Je glas lijkt niet goed afgewassen en je bestek heeft al wat beleefd. Dus erg nauw met de hygiëne nemen ze het niet. Als je weet dat er in België strenge regels zijn op voedselveiligheid, dan snap je niet hoe deze zaken nog mogen bestaan.
Het voedsel zelf is zeker ook niet volgens de regels klaargemaakt. Zo kan je je de vraag stellen, hoe je een warme, overkookte vis op je bord kan krijgen, met koude saus, die eigenlijk warm moest zijn, of hoe die koude garnalen op een warme pizza kunnen liggen; Er zit ook weinig smaak in het eten, dus je proeft afzonderlijke componenten niet.
Veel eten is overkookt, dus het beste is er uit. De sla is ook niet vers op de borden en sommige zaken ogen al gewoon vies.
4) Ongezellige atmosfeer
Het restaurant mag mooi ogen, maar de vraag is of een luide televisie met reclame en series uit het buitenland, net is wat je op de achtergrond wil, als je gaat eten.
Een goede service is er niet. Je krijgt een kleine portie, die slecht klaargemaakt is en als je er nog over durft te klagen, wordt je agressief aangepakt. Ze laten je niet buiten voor je betaald hebt en verzoeken je nooit meer terug te komen, alsof je daar dan nog zin in hebt.
Het eten blijft dus dikwijls lang op zich wachten. Het personeel spreekt zelden of nooit Nederlands, of Frans, wat men van de Belgische hoofdstad ook nog kan verwachten. Men kan er erg onbeleefd, tot zelfs agressief uit de hoek komen tegenover klanten die hun mond open doen.
5) Te Duur
De prijs is dus dikwijls best hoger dan je in oorsprong verwachtte, als je het restaurant wordt binnen gelokt. Er komen supplementen bij, die je eest niet verwachtte. De porties zijn gewoon erg klein, dus je komt meestal met honger van tafel, tenzij je erg weinig kan eten. Eigenlijk krijg je een kinderportie, die voor veel kinderen ook nog te klein zou zijn.
Dus je krijgt een te kleine portie, maar je betaald eigenlijk de prijs van een kinderportie, dus kan je je er aanvankelijk nog bij neerleggen, tot je echt van je eten gaat proeven. De stel je vast dat er zeker geen professionele kok aan het werk was en uiteindelijk voel je je opgelicht en betaal je enkel, omdat de uitbater je bedreigt en je bang begint te worden voor de consequenties, als je het niet doet. De grote meerderheid van de klanten betaalt gewoon uit plichtsbewustheid.
Conclusie
Er zijn in Brussel veel etablissementen waar je goed kan eten voor weinig geld, maar je vindt ze niet in de Rue de Boucher, of Beenhouwersstraat. De enige uitzondering op de regel is "Chez Leon", dat ook prijziger is dan de omliggende restaurants, maar waar wel eten geserveerd wordt, dat zijn prijs waard is.
Gezien er duidelijk inbreuken zijn op de Belgische wetgeving en regels, kan men zich dus vragen stellen bij deze zaken en er best weg blijven. Best is gewoon niet door die straat wandelen, als men Brussel bezoekt.