De lekkerste warme chocolade: hoe maak je die?

De lekkerste warme chocolade: hoe maak je die? Dé winterdrank bij uitstek: een mok romige, volle, dampend warme chocolade. In een tijd waarin we steeds meer tot fijnproevers worden in Nederland, voltrekt zich een kleine revolutie op het gebied van de beste warme chocolademelk. Sterker nog, een nieuwe Nederlandse vinding heeft nu zelfs een licentie opgeleverd in Rusland! Warme, geurige chocolade. Een opkikker in de winter, maar eigenlijk altijd een ware traktatie. In de geschiedenis werd chocolade eerst bekend als een gezondheidsbevorderend drankje, met opwekkende eigenschappen. Anno nu gaat het vooral om de smaak, de geur.. noem het een chocoladebelevenis. Alleen: de ene chocolademelk is bij lange de andere niet. Moet je de goede oude cacaopoeder hebben voor de beste chocolademelk? Instant chocoladepoeder, zoals Nesquick? Of zijn de nieuwste vindingen zoals 'hot choc spoons' dé producten voor de ultieme chocolademelk?

Chocolade van cacaopoeder

Een van de beste manieren om een echt heerlijke chocolademelk te maken, is de goede oude cacaopoeder. Echter, het vereist een beetje oefenen én de persoonlijke smaak speelt een grote rol. Net iets te veel cacaopoeder en de melk is te zwaar en donker, of net iets te weinig en dan heb je een kindermelk-bakje. Ook het afmeten van de juiste hoeveelheid suiker is aan de maker van de chocolademelk zelf. Je mengt de ingredienten immers zelfstandig: melk, suiker en cacaopoeder. Maar terwijl dat wat meer oefening kan vergen voor het beste resultaat, geeft dit je ook de kans om de beste chocolademelk te maken die er zo ongeveer is. Let wel: volg de aanwijzing op de verpakking. Een chocolademelk die bereid is op basis van een 'papje' van een klein beetje cacaopoeder en melk, loopt minder gevaar klontjes te bevatten dan een chocolademelk waarbij je alle droge bestanddelen (cacao en suiker) plompverloren in de melk gooit. Warme chocolademelk uit cacaopoeder staat of valt bij de bereidheid goed te mengen en goed te roeren.

Tip

Voor de liefhebber: de suiker vervangen door vanillesuiker, mokkastroop of hazelnootsiroop.

Chocolade van instant chocoladepoeder

Het is een van de makkelijkste manieren om chocolademelk te bereiden: een instant chocoladepoeder zoals Nesquick in een beker warme of koude melk, roeren en je bent klaar. Bovendien hoef je je het hoofd niet te breken over de verhouding tussen suiker en cacaopoeder. Dat is enerzijds gemakkelijk, anderzijds, eerlijk is eerlijk: instant chocoladepoeder is eigenlijk net zo iets als instant soep. Vooral de minder ontwikkelde (kinder)smaak doe je er een plezier mee. Wie echter eenmaal een echte volle, romige, uitgekiend samengestelde chocolademelk heeft geproefd, kan van een instantdrankje vaak niet meer zo enthousiast worden...

Internationaal: chocolademelk in Portugal

De zuidelijke Europese landen, met name Spanje en Portugal, hebben de ware chocolademelkcultuur. Chocolateria's staan zelfs vermeld in de reisgidsen, als bezienswaardigheid. In Portugese dorpen en steden is in de gespecialiseerde chocoladewinkel niet alleen chocolade van topkwaliteit te koop, maar ook chocolademelk om je vingers bij af te likken. Het gehalte aan chocolade is zo hoog, dat je wanneer je even wacht met drinken, je lepeltje rechtop in de kop of beker kunt zetten!

Chocolademelk van een 'spoon'

Wie in een goed grand café een kop warme chocolade bestelt, kan tegenwoordig verrast worden met de nieuwste uitvinding. Namelijk, chocolade gemaakt uit een zogenaamde hotchocspoon. Je krijgt een royaal glas warme, volle melk én een soort bonbon op een stokje. Dit is de hotchocspoon. Voor een luie zondagmiddag is het ideale tijdverdrijf om tijdens een goed gesprek, de chocolade op de hotchocspoon langzaam te laten smelten, en af en toe uit de melk te tillen om te kijken hoe ver het watertandend lekkere proces al is... Hierbij geldt wel: goed roeren, zodat de chocolade zich goed mengt met de melk. En sommige mensen vinden het residu op de bodem een traktatie op zich, anderen kunnen zich dit extra zoete laatste slokje beter besparen.

Chocolate Company: de (korte) geschiedenis van de hotchocspoon

In 2004 werd de Chocolate Company opgericht door Toussaint Claessens en Mirjam Schroeder uit Limburg. De basis van elk chocoladeproduct komt uit de eigen fabriek in Kerkrade. Voor een overheerlijke chocolademelk gebruikt Chocolate Company niet de bonbon, maar de hotchocspoon. Dit is een massief blok kwalliteitschocolade op een lepel. Daarmee maak je echte, romige chocolademelk. Opvallend is dat deze verkrijgbaar is in het ongelooflijke aantal van 65 smaken! Als dat de chocoholic niet blij maakt... Het is geen wonder dat deze vondst van Chocolate Company inmiddels al heel wat keren is nagemaakt.

Chocolate Company bestormt Rusland

De kwaliteit van Nederlandse chocoladeproducten bleef niet onopgemerkt in het buitenland. Moskou krijgt nu een eigen Chocolate Company fabriek. Ook Rusland is een chocoladeland, en wel al sinds de Tsarentijd. Ook de roemruchte ‘nieuwe rijken’ weten wel weg met de meest verfijnde chocoladedranken! Mirjam Schroeder, founding director van Chocolate Company, gelooft in een grootse toekomst voor chocolademelk. Schroeder. “Een steeds groter wordende groep Russen kiest voor producten van hoge kwaliteit. Wij hebben onze zorgvuldig opgebouwde know-how voor de komende 7 jaar in licentie aan een Russische partner verkocht. Onze hotchocspoons, giant chocbars, chocspread en hotchocdip worden straks volgens onze recepturen geproduceerd in Moskou en vermarkt door heel Rusland, Kazachstan en Oekraïne.”

Internationaal: chocolademelk in Rusland

Russische chocolade was ooit een exclusief en uiterst prijzig product. Zozeer zelfs dat alleen Tsaren van het Russische imperium het konden bekostigen! Na het Tsarentijdperk kwam chocolade binnen een breder bereik en werd het product betaalbaarder. Dat maakte de Russen in een mum van tijd tot grote liefhebbers: tijdens de Sovjettijd aten Russen jaarlijks al niet minder dan 8 kilo per persoon!
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warme chocolade drankenWarme chocoladedranken. Chocolade in drankjes is altijd lekker. Maar als het weer verandert, de ijzers weer uit het vet…
Drie recepten voor chocoladedrankenEen lekkere traktatie voor een koude winteravond of na een lekkere maaltijd. Geniet van je zelfgemaakte: chocolade-eierp…
De lekkerste warme chocolademelkDe dagen worden korter, het weer is guur, nat en koud, je bent verkouden, kortom het is weer najaar. En dat is maar goed…

Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?De meeste mensen drinken wel eens alcoholisch drankje. Alcohol tref je aan in bier, wijn en sterke drank. Pure alcohol i…
Zelf likeur makenZelf likeur makenEen lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • Persbericht Chocolate Company
  • Kroon op het Werk
  • Beeldmateriaal: Chocolate Company
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.