10 tips voor kruidenthee: goedkoop en creatief thee zetten
Kruidenthee kun je eenvoudig zelf maken. Een kruidenmix samenstellen is goedkoper dan voorverpakte theemixen kopen. Daarnaast kun je een kruidenmix precies naar eigen smaak inrichten. Sommige mensen willen gebruik maken van de geneeskrachtige werken van kruiden en bladeren. Dan is het samenstellen van je eigen kruidenmix een uitkomst. Je kunt zoete thee maken zonder suiker en je kunt heerlijke mixen uitvinden. Ontdek wat jouw lievelingssmaak is!Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- 1. Laurier
- 2. Kaneel, gember en zoethout
- 3. Gember in zwarte thee
- 4. Saliethee
- 5. Thee van wilde kruiden
- 6. Thee zoeten met steviablad
- 7. Kruidenthee in een Nespresso-apparaat
- 8. Munt
- 9. Lavendel
- 10. Kamille
1. Laurier
Wanneer je zelf kruidenthee maken gaat, is in eerste instantie houdt het bij eenvoud een verstandig motto. Een thee hoeft niet van verschillende kruiden gemaakt te worden. Eén kruid is ook goed. Een kruid waar je prima een thee mee kan maken is laurierblad. Je krijgt een lekkere, subtiel smakende thee van 3 of 4 bladeren laurier. Verder heeft laurier als werking dat je makkelijker van rookverslaving kunt afkomen; van laurier word je een beetje rustig. Ook is laurier goed voor de spijsvertering en tegen flatulentie. Diabetespatiënten hebben eveneens baat bij laurier.2. Kaneel, gember en zoethout
Een tweede tip is het maken van een theemix met verse gember, kaneel en zoethout. Deze drie kruiden geven op zich al een hele aangenaam smakende thee. De thee smaakt zoet op zich want zowel zoethout als kaneel hebben een zoete smaak. Gebruik een klein bolletje verse gember, een stukje kaneelstok van anderhalf tot twee centimeter en een eetlepel versnipperd zoethout. De kaneelstok moet je in een vijzel verpulveren. Je kunt de drie genoemde kruiden als basis zien. Want je kunt er heel goed kardemom, kruidnagel, steranijs of anijs aan toevoegen. Eén of twee kruidnageltjes maakt de thee verfrissend van smaak. Steranijs is ook al een zoet kruid; twee of drie stukken steranijs is al genoeg. Eventueel verpulver je steranijs samen met kaneel; door het verpulveren zal het meer smaak afgeven. Deze thee is gezond om allerlei redenen; wil je daarover meer weten klik dan op één van de kruiden in deze alinea. Je zou van een suikerverslaving af kunnen komen door steranijs, kaneel, zoethout en gember als thee te drinken. Een extra tip is dat je deze thee twee keer kunt overgieten met water. De tweede keer zal er iets meer kaneelsmaak aan zijn en de gembersmaak is minder scherp.3. Gember in zwarte thee
Gember is erg lekker als thee. Je kunt gember eenvoudigweg raspen. Sommige mensen schillen het niet eens. Maar als je wilt kun je het even schillen voor het te raspen. Je kunt de geraspte gember vervolgens in de theepot stoppen waar een zakje zwarte thee in hangt. Gember heeft als gezondheidsvoordeel dat het goed is tegen keelpijn.4. Saliethee
Salie is niet alleen een lekker kruid om gerechten mee op smaak te brengen; het is ook een kruid waarmee thee kan worden gezet. Saliethee wordt veel gedronken in Griekenland en Turkije. Het is een zacht smakende thee. Je gebruikt salie en verder niks. De meeste mensen gebruiken gedroogde salie. Over het algemeen geven gedroogde kruiden beter de smaak af aan water. Salie is een kruid met geneeskracht. Het werkt tegen een groot aantal ziekten; bijvoorbeeld tegen overmatig zweten en inwendige ontstekingen. Salie werkt preventief goed tegen de griep.Van biologische sinaasappels en biologische appels kun je de schil bewaren en drogen door het in een laag verwarmde oven of op de verwarming te zetten. Deze schillen zijn smaakgevers in een theemix.