Aperitieven, waar moet ik aan denken?
Het woord aperitief komt van het Latijnse 'aperire', wat 'openen' betekent. Dat een aperitief eetlustwekkend is, mogen we als een legende beschouwen. Ieder aperitief bevat alcohol. En alcohol is nu eenmaal geen eetlustopwekker. Vermijd zeker zoete smaken, omdat ze de eetlust volledig afremmen en de smaak verzwakken.
De functie van aperitieven moet elders worden gezocht. Het gebruik verwijst veeleer naar aspecten van vriendschap, gezelligheid, genegenheid, het samen genieten. Een aperitief dient als beginpunt, om de 'affectie' tussen de gasten te openen: en soms louter als tijdvulling tussen het aankomen en het aan tafel gaan. Het aperitief moet echter wel je smaakpapillen wakker schudden en de gastronomische aandacht trekken.
Tot de klassieke aperitieven behoren de Champagne, de Crémant de Bourgogne en andere mousserende wijnen, bij voorkeur brut. Champagne is een mengeling van Chardonnay en Pinot-druiven, afkomstig uit de welomgrensde Champagnestreek. De fases van de opeenvolgende persingen zijn traditioneel bepaald en worden strikt gecontroleerd. De eerste persing van 4.000 kilo druiven, mag 2.050 liter hoogwaardige druivenmost opleveren, de cuvée. Deze levert de fijnste champagnes. De cuvée is kleurloos, zuiver en heeft een goede zuurtegraad. De tweede en de daarna volgende persingen leveren een veel minder fijne, vaak te zure champagne op. Zes maanden later wordt de champagne gebotteld en wordt het tweede gistingsproces, op fles, op gang gezet. Een jaar lang worden de schuin geplaatste flessen gedraaid, vervolgens wordt het gistingsbezinksel verwijderd en de fles herkurkt. Mooie champagne heeft een zuiver parfum, een levendige, koelfrisse smaak en lang blijvende kleine belletjes. De zachte champagnes zijn ongeëvenaard als aperitief, maar ook niet te versmaden als afsluiter van een feestmaaltijd. Champagne komt brut, demi-sec en sec in de handel. De brut wordt het meest gebruikt als aperitief, terwijl de demi-sec en sec gebruikt worden als dessertwijnen.
Crémant de Bourgogne is een aangenaam sprankelende mousserende wijn (gemaakt volgens dezelfde vinificatiemethoden als de champagne) uit de Bourgogne. Crémants met een kwaliteitsniveau overtreffen vaak hun broertje uit de Champagnestreek, als ze het resultaat zijn van tweede ofvolgende persingen. Naast de Crémant de Bourgogne kan ook een mousserende wijn van goede kwaliteit gebruikt worden.
Een zeer goed aperitief is de eerste wijn, witte wijn, die aan tafel zal gedronken worden. Er is een grote keuze aan droge witte wijnen. Over het algemeen zijn de champagnes en de droge witte wijnen gemakkelijker te combineren met de wijnsoorten die bij een maaltijd worden geserveerd.
Vermijd zoveel mogelijk smaakmakers bij mousserende wijn en andere wijn. Als de wijn niet goed: genoeg is om zo te worden gedronken, moet hij helemaal niet worden gedronken!
Met cocktaildranken, die vaak ook als aperitief worden aangeboden, moet je oppassen! Ze mogen niet te zoet zijn, want dan remmen ze de eet lust. Dien enkel cocktails op die je op voorhand getest en goed bevonden hebt. Improvisatie van het ogenblik geeft meestal niet de verwachte resultaten. Houd je eveneens aan de opgegeven maten en verhoudingen.
Andere aanbevelenswaardige aperitieven zijn droge sherry (Xères-Jerez) en Pineau de Charente. Port daarentegen raden wij aan als een dessertwijn. Denk er ook aan, dat je het aperitief altijd goed koel opdient. Als laatste in de rij komen de kant en klare in de handel verkochte kruidenwijnen, zoals martini en campari. Hoewel ze traditioneel bij ons zijn ingeburgerd, zijn ze als aperitief toch minder aanbevelenswaardig.
Ook sommige biersoorten komen in aanmerking om als aperitief te worden gedronken, zoals het ambachtelijk bereide frambozenbier. Vergeet ook de alcoholvrije bieren niet. Bier, als aperitief schenk je in wijnachtige hoeveelheden, opdat de maag geen gevoel van vulling zou krijgen.
De gouden regel blijft: vermijd gealcoholiseerde dranken van meer dan 24 graden. Zij verzwakken sterk de 'gastronomische' papil.
Naast de alcoholhoudende aperitieven kan je een alcoholvrij aperitief schenken.
Je hebt in de handel de zogenaamde 'kinderchampagne', een sprankelende drank, zonder alcohol, in verschillende smaken. Verder zijn er vers geperste vruchtensappen en/of groentesappen. Je kan ze ook kant en klaar aankopen. Geef de voorkeur aan de ongezoete. Je kan natuurlijk ook een alcoholvrije cocktail maken als aperitief. Een zeer voor de hand liggend aperitief, waaraan zelden gedacht wordt, is licht parelend water. De gasbeladenheid doet naar voedsel verlangen en stimuleert de maagafscheiding. Het is een drank die uitstekend het dorstgevoel wegneemt.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails met champagne makenChampagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd besta…