Technieken & methoden voor het maken van cocktails

Technieken & methoden voor het maken van cocktails U kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mix of een combinatie van likeuren en dranken die bij toeval een speciale cocktail vormt. Cocktail zijn wat dat betreft 'allround'. Bij cocktails gaat het niet alleen om de smaak, maar ook om hoe het er uitziet. Met kunstige stukjes vers fruit op de rand en kleurrijke likeuren kunt u het zo mooi maken als u wilt. In dit artikel komen de methoden en technieken voor het maken van cocktails aan bod.

Nodige accessoires voor een cocktailbar

CocktailshakerBlikopenerBarlepelFlessenopenerMengglas
MesSnijplankRoerstaafjesServettenRietjes
OnderzettersSchenktuitenMaatglazen (jiggers)KelnermesKeukenmachine
IJslepelIJszeef (strainer)IJsemmerGlazendoekenLepel met roerstaafje

Methoden en technieken

Hieronder staan verschillende methoden voor het mixen van cocktails.

Roeren

Roeren gebeurd door de ingrediënten met ijs in een mengglas te roeren en dan in een gekoeld cocktailglas te zeven. De beste techniek is het maken van korte, ronde bewegingen. Dranken die eenvoudig te mengen zijn, zoals sterke drank, likeur en vermout worden op deze manier geroerd.

Mixen van cocktails

Bij het mixen van een coctail is de keukenmachine noodzakelijk. Het is belangrijk om als eerst fruit toe te voegen en het liefst kleine stukjes fruit in plaats van hele stukken (betere cocktailtextuur). Daarna moeten de (fris)dranken worden toegevoegd en als laatste het ijs. Door deze volgorde toe te passen kan het fruit zich goed met de alcoholische ingrediënten mengen. Om te voorkomen dat er stukjes ijs en fruit uit het mengsel moeten worden gezeefd is het verstandig om de keukenmachine minimaal 20 seconden te laten draaien.

Schudden van cocktails

Een cocktail wordt geschut door deze met de hand in een cocktailshaker te schudden. Om te beginnen moet 3/4 van het glazen deel worden gevuld met ijs, waarna de ingrediënten volgen. Hierna moet de inhoud in het metalen deel van de shaker worden overgeschonken waarna er flink geschut moet worden (10 á 15 sec.). Hierna wordt het glazen deel verwijderd en wordt de inhoud gefilterd door een zeefje in het cocktailglas.
Siropen, room en sappen zijn voorbeelden van ingrediënten die niet gemakkelijk mengen met alcoholische dranken, daarom is handiger deze te schudden met de shaker.

Mengen in het glas

Deze laatste techniek houdt in dat de ingedriënten worden gemengd in het glas waarin de cocktail geserveerd wordt. Hierbij drijven de ingrediënten op elkaar. Deze techniek wordt toegepast op bijvoorbeeld longdrinks, highballs en gemixte koolzuurhoudende cocktails.

Glaceren van cocktails

Het glaceren van cocktails houdt in dat de rand van het glas versierd wordt met suiker of zout.
Om te beginnen moet de rand van het glas worden ingewreven met een sinaasappel- of citroenschijfje. Daarna moet het glas omgekeerd in een bord met suiker of zout worden gehouden. Door het glas ligtjes te draaien blijft het suiker of zout beter aan de rand plakken. Maar zorg ervoor dat het glas niet te diep in wordt gedrukt, hierdoor blijven er (vaak) klontjes aan het glas zitten! Gebruik een schijfje sinaasappel voor suiker en een schijfje citroen voor zout. Veel succes met bovenstaande tips!
© 2010 - 2024 Tibor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestelijke cocktailsCocktails raken weer helemaal in de mode, zowel bij de jeugd als bij de volwassene generatie. Als gastheer of gastvrouw…
Drie verrukkelijke aardbeiencocktailsDrie verrukkelijke aardbeiencocktailsHaal de zomer in huis met deze drie heerlijke cocktails met aardbeien. Ze zijn makkelijk te bereiden en in een oogwenk k…
5 heerlijke cocktails met Advocaat5 heerlijke cocktails met AdvocaatIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Advocaat. De recepten zijn allemaal erg verschillend en…
5 heerlijke cocktails met Amaretto5 heerlijke cocktails met AmarettoZin in een lekkere cocktail? Deze cocktails zijn divers en zeer lekker met als hoofd smaakmakend ingrediënt Amaretto. De…

De lekkerste roomcocktailsDe lekkerste roomcocktailsEr zijn honderden verschillende cocktails, elk met z'n eigen kenmerk (kleur, geur, vormgeving etc.). Room is in sommige…
Chocolade in drankjesChocolade is een sfeerbepaler, een geestverruimer, een heerlijkheid. Wie heerlijke drankjes van chocolade maakt, kan zij…
Bronnen en referenties
  • Titel boek: Da's pas koken: Cocktails. Tekst en fotografie: R&R Publishing Pty. Ltd. Uitgeverij: 2002 Rebo international b.v., Lisse. 14de druk 2007.
Tibor (21 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.