Thee, onderdeel van een gezonde levensstijl

Het is een heerlijk drankje waar je echt van genieten kunt: thee. Maar behalve lekker is thee ook heel gezond, want thee bevat allerlei stoffen (waaronder anti-oxidanten), die helpen het lichaam gezond te houden. Het drankje kan dus inderdaad onderdeel zijn van een gezonde(re) levensstijl. Voor sommigen is thee echter geen drankje, maar een geloofsovertuiging.

Bakermat van de theecultuur

De legende

Bakermat van de theecultuur is China en de geschiedenis van thee begint bij keizer Shen-Nung in 2737 voor Christus. De keizer had de gewoonte 's middags te wandelen in zijn prachtig aangelegde tuin. Daarbij zorgde men er wel voor dat Zijne Keizerlijke Hoogheid op tijd van zijn natje en droogje werd voorzien. Op zekere dag raakte Shen-Nung vermoeid en deed een dutje onder een wilde struik. Volgens de legende dwarrelden er enkele blaadjes in zijn glas en de pan kokend-heet water. Een heerlijke geur verspreidde zich. Toen Shen Nung later het water met de blaadjes erin proefde, werd hij zo lyrisch dat hij het drankje de naam 'Cha' gaf. En zo is de eerste thee ontstaan, het drankje waarvan later de hele wereld kon meegenieten.

De echte theecultuur

Later werd de struik waaruit de blaadjes vielen die in het glas van de keizer terecht kwamen de Camelia Sinensis (theestruik) genoemd. Eerst in de periode van 618 tot 907 kun je spreken van een echte Chinese theecultuur. Hierbij ging het drinken van thee een vast onderdeel uitmaken van het dagelijks leven en werd door de Chinesen tot ware kunst verheven.

Introductie van thee in Europa

In de 17de eeuw brachten de handelaren in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) de thee naar Europa en werd theedrinken ook in grote delen van Europa onderdeel van de cultuur. Oorspronkelijk kwam thee alleen uit China, maar aan het einde van de 19de eeuw richtte Sir Thomas Lipton de firma Lipton op. Hij kocht in 1890 zijn eerste theeplantages op Ceylon, in India. Omdat Nederland niet achter wilde blijven, legden de Nederlanders uitgestrekte theeplantages aan op Java. De Engelsen gingen weer een stapje verder en schreven een wedstrijd uit, waarbij 'theeschepen' (snelle driemasters) vanuit Azië als eerste probeerden te finishen op de Theems. Soms lukte dat zelfs in 100 dagen!

Aanvankelijk uitsluitend voor de rijken

Tot die tijd was thee alleen beschikbaar geweest voor de rijken. Dat kwam door de torenhoge prijs die moest worden betaald voor het kostbare importproduct. De beroemde tea-parties werden in Engeland dan ook eerst alleen georganiseerd door steenrijke dames. Omdat er daarbij behalve thee eveneens enorme hoeveelheden lekkere hapjes werden geserveerd, pasten de dames zelfs hun kleding aan. Wanneer de ladies thee gingen drinken bij hun vriendinnen dan droegen ze speciale elegante kleding met een wijdere taille, zodat er genoeg ruimte was voor de scones met room en jam, voor de sandwiches, de fruitcakes en eventueel voor een port of sherry aan het eind van de middag.

Drankje voor iedereen

Thomas Lipton echter maakte dit drankje betaalbaar voor iedereen. Geleidelijk aan breidde Sir Thomas het aantal plantages uit en inmiddels bezit Lipton duizenden hectaren theeplantages in Oost-Afrika. Je kunt dus stellen dat Lipton al meer dan honderd jaar ervaring heeft met het verbouwen en 'blenden' (mixen en op smaak brengen) van thee. Dankzij hun eigen theeplantages kan Lipton de missie van Sir Thomas voortzetten, namelijk het continue zoeken naar nieuwe en nog betere manieren voor de beste theebeleving. Een theebeleving die in Engeland een tikje anders is dan elders. Engeland drinkt de thee een stuk sterker dan in Nederland. Thee bevat looizuur en theïne. De Engelsen doen graag citroen of een scheutje melk in hun thee. Dit scheutje melk verzacht de negatieve effecten van het looizuur op de maag. Melk in Darjeeling-thee is echter 'not done', omdat niets de subtiele smaak daarvan mag verstoren. Darjeeling is een belangrijke thee, die afkomstig is van de Himalaya uit India. Darjeelingtheeën zijn bijzonder fijn, geurig en krachtig en worden beschouwd als de champagne onder de theeën. Zowel de Chinese Dong Yang Dong Bai en de Indiase Darjeeling zijn bijzonder geschikt voor bij een copieuze lunch.

Theeproductie

De Camelia Sinensis is een tropische plant. Het geplukte theeblad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Daar gaat eerst een zorgvuldig proces aan vooraf. Zo bestaat de productie van zwarte thee uit 4 verschillende fasen: het verflensen, het rollen, het fermenteren en het drogen. Hierbij is de fermentatie van de theeblaadjes een cruciale fase, omdat dan de kleur, de smaak en het mondgevoel van een karakteristieke en hoogwaardige zwarte thee wordt gecreeerd. In noordoost India groeit de volle, versterkende Assam thee uit het Assamgebied, dat met tweeduizend theetuinen het grootste zwarte theegebied ter wereld is. Assam en Broken Orange Pekoe Fannings zijn 's ochtends uitstekende keuzes en een heerlijke combinatie met een broodje vlees of pittige kaas.

In tegenstelling tot zwarte thee kent Groene thee maar 3 fasen. Na het plukken worden de theeblaadjes gestoomd. Hierdoor blijven alle gezonde stoffen behouden. Vervolgens worden ze gerold en gedroogd. De frisse groene kleur van de thee blijft hierbij behouden. Groene thee bevat stoffen die kanker tegengaan. Overigens schijnt groene thee ook een zekere bescherming tegen hart en vaatziekten te bieden. Witte thee is een speciale theesoort, waarbij alleen de delicate en jonge uitlopers van de theeplant worden gebruikt. De jongste, soepelste en meest aromatische bladeren zijn ook de beste exemplaren, die thee van de hoogste kwaliteit opleveren.

De kunst van het mixen

Het geheim van goede thee ligt in een zorgvuldig bewaard mixproces. Door het mixen krijgt thee zijn subtiele schakering en smaak. Een theezakje kan wel 30 verschillende theesoorten bevatten. Daarom is geen enkele thee hetzelfde. Een team van zeer deskundige theeproevers (die getraind zijn in alles wat met thee te maken heeft), zorgt ervoor dat alle thee aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoet.

Verzameling theeweetjes

Naast water is thee het meest gedronken drankje ter wereld. Thee levert niet alleen een positieve bijdrage aan de gezondheid, het verfrist ook de geest en heeft een kalmerende functie. De blaadjes van de Camelia Sinensis worden gebruikt voor de productie van zowel zwarte, groene als witte thee. Net zoals groene thee bevat ook zwarte thee anti-oxidanten. Een kop thee bevat 30 mg cafeine, terwijl een kop koffie gemiddeld 75 mg cafeine bevat. Vooral groene thee zit boordevol anti-oxidanten, die beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen de gezonde cellen in het lichaam beschadigen. Het verschil tussen thee en een infusie is het al dan niet aanwezig zijn van theeblaadjes. Infusions bevatten alleen kruiden en fruit. Er zit geen thee in en is daarom ook cafeinevrij. Zonder toevoeging van suiker is thee calorievrij. Thee is een natuurlijke prestatieverhoger, het verfrist de geest, het draagt bij aan een gezond gebit, het bevordert de hydratatie van het lichaam, het houdt de huid gezond, het ondersteunt het immuunsysteem, het draagt bij aan een gezond hart en de theegeur helpt je te ontspannen. De bleekgroene Lung Ching of een milde kruidenthee (zoals lindenbloemthee) helpen om zonder moeite in slaap te vallen.

Gouden theeregels

Voor een ultiem lekker kopje thee gelden volgende 'gouden' regels:
1. gebruik altijd vers, koud water en laat het ongeveer vier minuten doorkoken;
2. verwarm de theepot voor met een scheutje kokend water. Zo koelt de thee minder snel af;
3. schep voor een volle pot twee schepjes thee (acht gram) in de pot en schenk het kokende water op de thee;
4. laat de thee 5 minuten trekken op een theelichtje of met een theemuts over de pot;
5. roer de thee na het trekken eerst even door, verwijder de theeblaadjes en schenk maar uit.

Rainforest Alliance

Lipton werkt samen met Rainforest Alliance, die de theeplantages van Lipton heeft gecertificeerd. Hierdoor wordt een aantal zaken gewaarborgd:
  • Bescherming van de biodiversiteit in en om de plantages;
  • Duurzaam beheer van de plangages;
  • Goede leefomstandigheden en een eerlijk loon voor de theeplukkers en hun gezinnen.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee - afkomstig uit ChinaThee - afkomstig uit ChinaThee werd in China al duizenden jaren voor onze tijdrekening gebruikt. Chinese thee: 'Cha' werd in eerste instantie gene…
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Leuke weetjes - TheeOp water na is thee het populairste drankje ter wereld. Toch valt er over thee veel meer te vertellen dan wat we over he…

Alcoholpercentage's en toegestane promillage'sHet is inmiddels wel algemeen bekend dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat het lichaam ruime tijd nodig heeft vo…
Een van de meest geliefde dranken: koffieEen van de bekendste koffiebranders en -leveranciers is Alex Meijer, die zich in 1839 in Amsterdam vestigde. Destijds ba…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 30-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.