Waarom moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik?

Waarom moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik? Omdat rauwe melk bacteriologisch een delicaat product is dat erg snel verzuurt, is het zeker aanbevolen om rauwe melk eerst te koken voor het gebruik. In België - net zoals in onze omliggende landen - kopen meerdere mensen rauwe melk. Zij kopen ze het liefst rechtstreeks van de boerderij, met de gedachte 'hoe verser hoe beter!' Maar dit is niet altijd waarheid... Want om bacteriën te vernietigen moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik.

Kan rauwe melk schadelijk zijn voor onze gezondheid?

Het is zo dat men, om de bewaartijd van melk te verlengen en tezelfdertijd mogelijke ziekteverwekkers te doden, deze zeker moet laten koken voor gebruik. Daarom is de melk die men in de supermarkt koopt een thermische behandeling ondergaan, zoals pasteurisatie en sterilisatie.

Dit kan van rauwe melk niet worden gezegd. Daarom is het van groot belang om rauwe melk te koken - vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Hoe kan men weten dat de melk gekookt is?

Normaal gezien moet op de verpakking van melk zijn aangegeven of dit rauwe of gekookte melk is. Het is ook aangeraden bij aankoop van rauwe melk op te letten of de verkoper deze op een propere plaats aanbiedt. Wanneer de boer ze buiten verkoopt, moet de melk het best in de schaduw staan.

De verdeelautomaat mag geenszins in contact komen met de omgeving, zoals handen van consumenten en dergelijke. Ook moet het melkreservoir duidelijk de temperatuur weergeven. Deze moet tussen 0° en 4° C bedragen.

Hoelang kan rauwe melk worden bewaard?

Rauwe melk kan - vers van de koe - nog drie volle dagen worden bewaard. De verkoper is verplicht de uiterste houdbaarheidsdatum te kunnen vermelden. Men kan op veel plekken een goed gereinigde fles - probleemloos en gerust - voor weinig geld laten vullen. De fles mag bij het vullen niet met het tapkraantje in contact komen, om besmetting met bacteriën te voorkomen. Zo blijft de leuze: 'Melk is goed voor elk!' van toepassing.

Is deze leuze momenteel nog steeds geloofwaardig?

Dit is momenteel voor vele onderzoekers een zeer moeilijke en delicate vraag waarover zij zich niet uiten. Volgens deskundigen is het drinken van melk niet zo gezond als men ooit heeft gedacht. Omdat melk ook veel goede eigenschappen bezit, kan men deze echter moeilijk helemaal uit het menu schrappen.

Onderzoekers vermelden tevens, dat melk niet goed door iedereen kan worden verdragen. Omdat melk ook lactose bevat en 10% van de bevolking dit niet kan verdragen. Van te veel melk kunnen mensen soms ziek worden.

Ziekten zoals
  • buikkrampen
  • misselijkheid
  • diarree
  • hartaandoeningen
  • kanker

Wat zijn de conclusies van deze verschillende meningen?

De conclusies van vele onderzoekers zijn zeer uiteenlopend. Zij komen moeilijk tot eenzelfde oplossing, wat zeer verwarrend werkt voor de consumenten. Wegens deze verwardheid weten we niet of melk nu gezond is of niet... Het is moeilijk uit te vissen omdat melk ook veel goede eigenschappen bezit, zoals:
  • calcium
  • eiwitten
  • vitamines, o.a.: A, D, E, K, B2 en B12

Dit alles heeft een mens immers nodig.
© 2010 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde melk, rauwe melkGezonde melk, rauwe melkAl eeuwen lang drinken Nederlanders melk. De afgelopen decennia heeft de rauwe melk echter plaats gemaakt voor de bewerk…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…
Rauwe melk: een gezond alternatiefRauwe melk: een gezond alternatiefVeel mensen vinden dat een glas melk bij de dagelijkse voeding hoort. Toch is melk verantwoordelijk voor voedselallergie…
Het Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanh…

Energiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes met een hoge dosis cafeïne en taurine, ze geven de consument méér dan vleugels zo blijkt nu. Ze zijn noc…
Zelf ijsthee maken: de 3 techniekenZelf ijsthee maken: de 3 techniekenIJsthee maken kan op 3 verschillende manieren. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze technieken zijn en wat de voor- e…
Bronnen en referenties
  • Test gezondheid
Reacties

Moerstaal, 23-04-2015
Rauwe melk kan men drinken mits deze afkomstig is van een hygiënisch werkend bedrijf.
Zou melk niet goed zijn dan is dat het ook niet voor kalfjes. Melk is in principe een steriel product op wat huidbacteriën van de koe na. Als het bedrijf niet hygiënisch te werk gaat en melk bijv. vervuild raakt dan kan dit heel schadelijk zijn. Andere tip is om alleen melk te kopen die net is afgemolken of die koud is. Als de weg naar huis lang is en de temperatuur hoog dan dien je een koeltas mee te nemen. Rauwe melk blijft gerust een weekje goed mits goed gekoeld. Zorg wel dat je de fles of jerrycan met heet water en wat zeep ontsmet, daarna goed uitspoelen en meteen de dop erop. Zet de lege fles weer in de koelkast. Als tussen wassen en vullen meer dan een dag zit gelieve de fles vlak voor het vullen weer goed uit te spoelen.

Dat rauwe melk om andere oorzaken ongezond zou zijn kan liggen aan het ontbreken van een gen welke vertering van melk op volwassen leeftijd helpt. Ook kan meespelen dat de koeien niet gezond zijn of slecht te eten krijgen. Een koe hoort voornamelijk gras of hooi te eten en beslist geen granen! Het vlees van zo'n koe is in laatste geval ook niet gezond. Vandaar het fabeltje dat roodvlees niet gezond zou zijn. Onze voorouders aten soms niet anders. Het is de industrie die de beesten ziek maakt en dus de mensen ook. Reactie infoteur, 24-04-2015
Hallo Moerstaal,

Deze reactie werd heel goed geformuleerd, zo zou het moeten gebeuren, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn altijd uitzonderingen. Verse melk is 3 dagen houdbaar.
Om de bewaartijd te verlengen en de mogelijke ziektekiemen te doden moet men ze zeker en vast laten koken. Daarom heeft melk van de supermarkt een thermische behandeling ondergaan. En dat kan van rauwe melk niet worden gezegd. Daarom moet men altijd rauwe melk laten koken voor gebruik. Want anders kan je ziek worden van melk drinken!

Groetjes,
Enza_9o-.

Tilburgse, 01-08-2014
Bedankt voor de artikelen, maar ik vindt wel dat ze een beetje tegenstrijdig zijn.
In een ander artikel wordt er aangegeven dat op moment je melk kookt alle belangrijke en goede stoffen kwijtraakt.
Dus beter rauw melk kan kopen dan de standaard supermarktmelk.
Is dit niet tegenstrijdig met dit artikel?
Hoop dat ik een antwoord krijg

Mvg Reactie infoteur, 04-08-2014
Hallo Tilburgse,

Wat bedoel je met tegenstrijdige artikelen? Ik heb toch maar een artikel over melk geschreven! Dat ander artikel met de bewering dat alle goede stoffen zijn verdwenen na het koken van melk, dat zal zeker niet van mij zijn, en dat is ook niet waar. Dus, rauwe melk moet worden gekookt voor gebruik. Gesteriliseerde melk in tetra pak, kan je overal kopen, vette, halfvette en magere. Te veel melk drinken is zeker niet gezond en zeker niet met tegenzin. Je mag alleen maar melk drinken als je er zin in heb, dan is dat een teken dat je lichaam er behoefte aan heeft. Dit moet iedereen voor zichzelf uitmaken? En toch, als alle deskundigen en onderzoekers nog steeds meningsverschillen hebben over de gezondheid van melk, hoe kunnen de consumenten dit dan weten? Tenslotte: wie geen melk kan verdragen moet ze zeker niet drinken! Zorg voor jezelf!

Groetjes,
Enza_9o-.

Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.