Moerstaal, 23-04-2015
Rauwe melk kan men drinken mits deze afkomstig is van een hygiënisch werkend bedrijf.
Zou melk niet goed zijn dan is dat het ook niet voor kalfjes. Melk is in principe een steriel product op wat huidbacteriën van de koe na. Als het bedrijf niet hygiënisch te werk gaat en melk bijv. vervuild raakt dan kan dit heel schadelijk zijn. Andere tip is om alleen melk te kopen die net is afgemolken of die koud is. Als de weg naar huis lang is en de temperatuur hoog dan dien je een koeltas mee te nemen. Rauwe melk blijft gerust een weekje goed mits goed gekoeld. Zorg wel dat je de fles of jerrycan met heet water en wat zeep ontsmet, daarna goed uitspoelen en meteen de dop erop. Zet de lege fles weer in de koelkast. Als tussen wassen en vullen meer dan een dag zit gelieve de fles vlak voor het vullen weer goed uit te spoelen.
Dat rauwe melk om andere oorzaken ongezond zou zijn kan liggen aan het ontbreken van een gen welke vertering van melk op volwassen leeftijd helpt. Ook kan meespelen dat de koeien niet gezond zijn of slecht te eten krijgen. Een koe hoort voornamelijk gras of hooi te eten en beslist geen granen! Het vlees van zo'n koe is in laatste geval ook niet gezond. Vandaar het fabeltje dat roodvlees niet gezond zou zijn. Onze voorouders aten soms niet anders. Het is de industrie die de beesten ziek maakt en dus de mensen ook.
Reactie infoteur, 24-04-2015
Hallo Moerstaal,
Deze reactie werd heel goed geformuleerd, zo zou het moeten gebeuren, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn altijd uitzonderingen. Verse melk is 3 dagen houdbaar.
Om de bewaartijd te verlengen en de mogelijke ziektekiemen te doden moet men ze zeker en vast laten koken. Daarom heeft melk van de supermarkt een thermische behandeling ondergaan. En dat kan van rauwe melk niet worden gezegd. Daarom moet men altijd rauwe melk laten koken voor gebruik. Want anders kan je ziek worden van melk drinken!
Groetjes,
Enza_9o-.
Tilburgse, 01-08-2014
Bedankt voor de artikelen, maar ik vindt wel dat ze een beetje tegenstrijdig zijn.
In een ander artikel wordt er aangegeven dat op moment je melk kookt alle belangrijke en goede stoffen kwijtraakt.
Dus beter rauw melk kan kopen dan de standaard supermarktmelk.
Is dit niet tegenstrijdig met dit artikel?
Hoop dat ik een antwoord krijg
Mvg
Reactie infoteur, 04-08-2014
Hallo Tilburgse,
Wat bedoel je met tegenstrijdige artikelen? Ik heb toch maar een artikel over melk geschreven! Dat ander artikel met de bewering dat alle goede stoffen zijn verdwenen na het koken van melk, dat zal zeker niet van mij zijn, en dat is ook niet waar. Dus, rauwe melk moet worden gekookt voor gebruik. Gesteriliseerde melk in tetra pak, kan je overal kopen, vette, halfvette en magere. Te veel melk drinken is zeker niet gezond en zeker niet met tegenzin. Je mag alleen maar melk drinken als je er zin in heb, dan is dat een teken dat je lichaam er behoefte aan heeft. Dit moet iedereen voor zichzelf uitmaken? En toch, als alle deskundigen en onderzoekers nog steeds meningsverschillen hebben over de gezondheid van melk, hoe kunnen de consumenten dit dan weten? Tenslotte: wie geen melk kan verdragen moet ze zeker niet drinken! Zorg voor jezelf!
Groetjes,
Enza_9o-.