Waarom moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik?
Omdat rauwe melk bacteriologisch een delicaat product is dat erg snel verzuurt, is het zeker aanbevolen om rauwe melk eerst te koken voor het gebruik. In België - net zoals in onze omliggende landen - kopen meerdere mensen rauwe melk. Zij kopen ze het liefst rechtstreeks van de boerderij, met de gedachte 'hoe verser hoe beter!' Maar dit is niet altijd waarheid... Want om bacteriën te vernietigen moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik.Kan rauwe melk schadelijk zijn voor onze gezondheid?
Het is zo dat men, om de bewaartijd van melk te verlengen en tezelfdertijd mogelijke ziekteverwekkers te doden, deze zeker moet laten koken voor gebruik. Daarom is de melk die men in de supermarkt koopt een thermische behandeling ondergaan, zoals pasteurisatie en sterilisatie.Dit kan van rauwe melk niet worden gezegd. Daarom is het van groot belang om rauwe melk te koken - vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.
Hoe kan men weten dat de melk gekookt is?
Normaal gezien moet op de verpakking van melk zijn aangegeven of dit rauwe of gekookte melk is. Het is ook aangeraden bij aankoop van rauwe melk op te letten of de verkoper deze op een propere plaats aanbiedt. Wanneer de boer ze buiten verkoopt, moet de melk het best in de schaduw staan.De verdeelautomaat mag geenszins in contact komen met de omgeving, zoals handen van consumenten en dergelijke. Ook moet het melkreservoir duidelijk de temperatuur weergeven. Deze moet tussen 0° en 4° C bedragen.
Hoelang kan rauwe melk worden bewaard?
Rauwe melk kan - vers van de koe - nog drie volle dagen worden bewaard. De verkoper is verplicht de uiterste houdbaarheidsdatum te kunnen vermelden. Men kan op veel plekken een goed gereinigde fles - probleemloos en gerust - voor weinig geld laten vullen. De fles mag bij het vullen niet met het tapkraantje in contact komen, om besmetting met bacteriën te voorkomen. Zo blijft de leuze: 'Melk is goed voor elk!' van toepassing.Is deze leuze momenteel nog steeds geloofwaardig?
Dit is momenteel voor vele onderzoekers een zeer moeilijke en delicate vraag waarover zij zich niet uiten. Volgens deskundigen is het drinken van melk niet zo gezond als men ooit heeft gedacht. Omdat melk ook veel goede eigenschappen bezit, kan men deze echter moeilijk helemaal uit het menu schrappen.Onderzoekers vermelden tevens, dat melk niet goed door iedereen kan worden verdragen. Omdat melk ook lactose bevat en 10% van de bevolking dit niet kan verdragen. Van te veel melk kunnen mensen soms ziek worden.
Ziekten zoals
- buikkrampen
- misselijkheid
- diarree
- hartaandoeningen
- kanker
Wat zijn de conclusies van deze verschillende meningen?
De conclusies van vele onderzoekers zijn zeer uiteenlopend. Zij komen moeilijk tot eenzelfde oplossing, wat zeer verwarrend werkt voor de consumenten. Wegens deze verwardheid weten we niet of melk nu gezond is of niet... Het is moeilijk uit te vissen omdat melk ook veel goede eigenschappen bezit, zoals:- calcium
- eiwitten
- vitamines, o.a.: A, D, E, K, B2 en B12
Dit alles heeft een mens immers nodig.