Kerstpunch en andere verwarmende dranken
Natuurlijk hoort kerstpunch bij de kerstdagen. Maar het is ook heel lekker op dagen dat het gewoon guur is, de wind om het huis jaagt en de koude in het lijf alleen verjaagd kan worden door lekkere dingen. Hoe maak je kerstpunch? En drink je kerstpunch alleen met de kerst of kan het ook op andere dagen?
Kerstpunch
Ingrediënten voor 8 personen
- 8 dl rode wijn
- 4 eetlepels suiker
- 1 kaneelstokje
- 3 dl kokend water
- 0,5 tot 1 dl cognac
- 0,5 – 1 dl sherry
- 2 dl Cointreau
- 2 sinaasappels zonder pitten en partjes
- 2 appels zonder klokhuis en in partjes
Bereiding
- Doe de wijn samen met de suiker en het kaneelstokje in een grote pan en roer goed
- Verwarm de wijn op een heel laag vuur
- Blijf roeren tot hij aan de kook zit
- Laat niet koken, want dan verdwijnt de smaak en de alcohol
- Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel
- Doe de wijn weer terug in de pan (zonder kaneelstokje) en doe er het water, de cognac, de sherry en de sinaasappellikeur bij
- Voeg de partjes sinaasappel en appel toe
- Verwarm dan weer heel langzaam op een heel laag vuur
- Laat niet koken
- Haal de pan van het vuur
- Schenk de punch in een grote kom die wel vuurvast is
- Laat mensen zelf een glas volschenken (pas op dat ook deze glazen vuurvast moeten zijn) of doe dat voor ze
- Heet serveren en drinken
Hongaarse koffie
Alcoholische dranken en koffie zijn een goede combinatie. Deze Hongaarse koffie verwarmt lichaam en ziel.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 dl cognac
- suiker naar smaak
- verse, sterke koffie
- 2 dl verse volle stijfgeslagen room
- 4 eetlepels geraspte chocolade
Bereiding
- Doe de cognac in een voorverwarmd glas dat tegen de hitte bestand is
- Voeg er suiker naar smaak aan toe
- Schenk dan de koffie er bij en roer even goed
- Doe er dan de geraspte chocolade bij en roer weer goed
- Zodra suiker en chocolade zijn opgelost, de room met een lepel over de koffie uitschenken (de lepel moet net de koffie raken en de room moet over de bolle kant uitgeschonken)
- Blijf de room over de koffie gieten tot alle room op is en er echt een laag boven op de koffie ligt
- Steek een kaneelstokje in de koffie
- Drinken moet door de room heen, dus niet gaan roeren
Appel toddy
Heerlijke drank voor de herfst en de winter.
Ingrediënten voor 4 personen
1 dl whisky, rum of cognac
3 dl cider of appelsap
paar schijfjes citroen
Bereiding
- Verwarm de whisky (of de rum of de cognac) en het appelsap of de cider
- Laat het niet koken
- Schenk het drankje dan in een whiskyglas en hang een schijfje citroen op de rand