Thee zetten en recepten
Thee, één van de meest gedronken dranken in Nederland. Maar hoe zet je nu een goed en lekker bakkie thee. Zet je dit in een pot of in een glas en hoeveel thee is er per kopje nodig. Welke theesoort moet hoelang trekken? Dit worden de gouden regels van het theezettten genoemd. Tevens is thee ook in diverse verschillende variatie´s te drinken.
Theerecepten
Goede thee zetten
Voor het verkrijgen van een goede en lekkere kop thee dienen de gouden regels van het theezetten in acht genomen te worden.
Voorverwarmen
Begin met het koken van vers koud leidingwater, laat het water zachtjes doorkoken. Schenk een beetje van het kokende water in de theepot om deze voor te verwarmen. De begintemperatuur van de thee zal sterk dalen als de theepot niet wordt voorverwarmd
Dosering
Schenk het water dat gebruikt is voor het voorverwarmen uit de theepot. Doe het gekookte water erin en gebruik voor een volle theepot, (met een inhoud van ongeveer 8 kopjes thee), twee theezakjes. Bij gebruik van losse thee een dosering aanhouden van 1 theelepel losse thee per kopje en bij het zetten van een pot thee 1 theelepel thee extra toevoegen. Volgens de Engelsen is het “one for each cup and one for the pot”
Het trekken
Tijdens het trekken van de thee moet deze op temperatuur blijven. Zet de thee daarvoor op een theelichtje of onder een theemuts. Gewone thee moet ongeveer 3 tot 5 minuten trekken.
De zakjes na de trektijd enkele keren op en neer halen alvorens ze uit de theepot te halen. Losse theeblaadjes met een lepel in de pot omroeren. Zet niet teveel thee, want als ze te lang staat wordt ze te sterk en bitter
- Darjeeling en Orange pekoe is een trektijd van 7-8 minuten ideaal
- Groene thee nooit langer dan 3 minuten laten trekken, er komt dan teveel tannine vrij, waardoor de thee bitter wordt. Aangeraden wordt het gekookte water voor groene thee iets te laten afkoelen voordat het de theepot in gaat
Perzische thee
- 3 zakjes (elk 4 gram) Englisch Tea Blend, of 12 gram losse English Leaf Tea
- 80 gram kristalsuiker
- partjes perzik
- schijfjes sinaasappel
- rum, of indien alcoholvrij gewenst rum aroma
Bereiding
- Kook water volgens de gouden regels en laat deze 3 tot 5 minuten doorkoken
- Gebruik 3 theezakjes op 1 liter water
- Schenk het kokende water op de thee
- Laat 5 minuten trekken
- Verwijder de zakjes of losse thee
- De suiker al roerende toevoegen en blijven roeren tot het is opgelost
- Af laten koelen tot kamertemperatuur
- Zet hoge theeglazen klaar gevuld met partjes perzik, schijfje sinaasappel, scheutje rum en enkele ijsblokjes
- Hierover de thee schenken
Russische thee
- 3 theezakjes (elk 4 gram) English Tea Blend of 12 gram losse English Leaf Tea
- 4 eetlepels honing
- 5 kruidnagelen
- 1/3 kaneelstokje
- sap van 1 citroen en van 2 sinaasappels
Bereiding
- In de theepot de honing, kruidnagelen en kaneelstokje in een bodempje kokend water goed heet laten worden
- Na 7 minuten de thee toevoegen en bijvullen met kokend water
- Vijf minuten laten trekken
- Al roerende het sap van de citroen en sinaasappel toevoegen
- De thee door een zeef in glazen schenken
- De drank dient heet opdronken te worden
Thee voor heldere gedachte
Deze thee is niet alleen nuttig voor de studie, maar ook om hersenschimmen te verdrijven. Zet met de onderstaande ingrediënten thee volgens de gouden regels van het theezetten.
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel citroenmelisse
- ½ theelepel basilicum
- geraspte schil van ½ citroen
- geraspte schil van ½ grapefruit
Thee voor de spijsvertering
Thee geschikt voor de spijsvertering in het algemeen. Ook weer de thee zetten volgens de gouden regels, gebruik onderstaande ingrediënten.
- 2 theelepels kamillebloesem
- 1 theelepel muntblaadjes
- 1 theelepel lichtgekneusde venkelzaadjes
Brandende Theepunch (4 tot 6 pers.)
- 500 gram suiker
- 1 fles rum
- sap van 4 sinaasappelen
- sap van 4 citroenen
- ½ liter sterke, zwarte thee
Bereiding
- Suiker in een koperen ketel of een pan doen
- Rum erover gieten en aansteken
- Net zo lang laten branden tot de suiker gekaramelliseerd is
- In een andere pan de vruchtensappen en thee verwarmen
- Alles in de punchketel doen en goed omroeren
- Punchglazen vullen en direct serveren
Kerst chocolade mint thee (6 pers.)
- 6 zakjes pepermunt thee
- 1,2 liter melk
- 6 eetlepels chocolademelkpoeder
Bereiding
- Theezakjes in een pan plaatsen
- Melk erover gieten en verhitten tot net onder het kookpunt
- Theezakjes uit de pan halen
- In iedere kop een lepel chocolademelkpoeder doen
- Het melk-pepermunt mengsel erover gieten
- Serveren met een vers blaadje munt
Kruiden ijsthee (6 pers.)
- 6 zakjes thee
- 125 gram suiker
- 250 ml water
- 1 liter water
- 1 kaneelstokje
- 6 hele kruidnagels
- 3 kardemompitten (alleen indien gewenst)
- sap van 1 citroen
- sap van 2 sinaasappels
- ijsblokjes
- ijswater of spa rood
- schijfjes citroen of sinaasappel als garnering
Bereiding
- Breng 250 ml water aan de kook en voeg de suiker en kruiden toe
- Laat 5 minuten op zacht vuur trekken
- Breng de liter water aan de kook en giet dit over de theezakjes
- Laat 5 minuten trekken
- Meng de thee met het suiker-kruiden mengsel en laat het afkoelen
- Voeg citroen- en sinaasappelsap toe
- Voeg ijswater of spa rood toe tot het voldoende verdund is
- In glazen wat ijsblokjes doen en hier over de afgekoelde thee schenken
Lees verder