Thermosfles voor bewaren van warme en koude dranken

Thermosfles voor bewaren van warme en koude dranken Een thermosfles heeft als belangrijkste eigenschap het warm of koud houden van dranken. Om die eigenschap waar te kunnen maken beschikt een thermosfles over een buitenfles en een binnenfles. Daar tussen bevindt zich een luchtledige ruimte. Door die luchtledige ruimte wordt tegengegaan dat de warmte of koude van de binnenfles wordt doorgeleid naar de buitenfles. Ook draagt de spiegeling van de binnenfles er aan bij dat de temperatuur zoveel mogelijk gelijk blijft hetzij warm, hetzij koud.

Lang bewaren mogelijk door binnenwand en buitenwand

Het principe van een thermosfles komt ook voor bij andere voorwerpen zoals bij een thermoskan, thermosbeker en thermosbakje. Ook die modellen hebben een binnenwand en een buitenwand waardoor de inhoud lang op temperatuur blijft. Door de goede isolatie is het mogelijk dat de temperatuur gedurende enkele uren ongeveer gelijk blijft. Fabrikanten geven aan dat in bepaalde thermosflessen of thermoskannen de dranken wel tot vierentwintig uur warm of koud bewaard kunnen worden.

Materiaal van thermosfles

Het materiaal van een thermosfles kan voor de buitenfles bestaan uit kunststof en de binnenfles kan van glas vervaardigd zijn. Een binnenfles van glas heeft het voordeel dat glas geen geur of smaak opneemt. Ook komt de combinatie van een buitenfles van kunststof en een binnenfles van metaal veel voor. Maar er zijn ook thermosflessen waarbij zowel de buitenfles als de binnenfles van metaal zijn gemaakt. De afsluitdop is in dat geval echter van kunststof zoals dat ook bij andere thermosflessen het geval is.

Warme en koude dranken uit en thuis

Een thermosfles kan in allerlei situaties dienst doen om warme en koude dranken te bewaren zowel in huis al buitenshuis. In huis zal vaak gekozen worden voor het model thermoskan omdat die huiselijker overkomt. Om mee te nemen is een thermosfles iets praktischer of kunnen thermosbekers of thermosbakjes goed van pas komen.

Vooraf koffie en thee zetten

Een of meerdere thermoskannen zijn reuze makkelijk als veel bezoek wordt verwacht. Vooraf gezette koffie en thee kan in de kannen worden bewaard en blijft ook voor de laatste gasten warm tenzij ze wel heel erg lang in een file hebben gestaan. De gastheer of gastvrouw hoeft, bij vooraf gezette koffie en thee, zich niet af te zonderen naar de keuken terwijl het bezoek al aanwezig is.

Mee met lange autorit

In allerlei situaties is het meenemen van een thermosfles of thermoskan met koffie of thee ook erg praktisch. Stoppen onderweg om koffie of thee te drinken tijdens een lange autorit kan bij elke parkeerplaats. Er hoeft dan niet perse een wegrestaurant aanwezig te zijn.

Mee naar het werk

Wie arbeid verricht op een plek waar geen mogelijkheden zijn om een vers bakkie te krijgen zal graag af en toe naar de thermoskan grijpen. En in de zomer is het juist prettig om gekoelde dranken mee te nemen. Vergeet dan niet een losse drinkbeker mee te nemen want uit de kan drinken gaat erg onhandig. Bij het gebruik van een thermosfles is het meenemen van een drinkbeker niet nodig omdat thermosflessen meestal voorzien zijn van een drinkbeker die op de bovenkant van de fles kan worden gedraaid en daardoor altijd bij de hand is. Ook bestaan er thermosflessen waarvan het bovenstuk en de sluiting zodanig is gemaakt dat zo uit de fles gedronken kan worden en er geen aparte drinkbeker nodig is. Dat is mogelijk door een draaisysteem waarbij een drinkopening ontstaat die daarna weer gesloten kan worden.

Treinreis

Evenals bij een lange autorit is het meenemen van koffie of thee ook praktisch bij een lange treinreis. Met uitzondering van internationale treinen is in de meeste treinen immers geen drank verkrijgbaar. Het kunnen ook de eerste besparingen zijn op een vakantiereis.

Voor kind of baby

Een thermosbeker meegeven aan een kind dat op school overblijft is ook een goede manier om het kind iets warms of in de zomer iets koud te laten drinken. En om warm water mee te nemen om onderweg babyvoeding te maken is een thermosfles ook zeer geschikt.

Soorten thermosflessen en thermoskannen

Thermosflessen en zeker ook thermoskannen zijn in allerlei maten en kleuren en uitstraling verkrijgbaar.

Maten

Thermoskannen hebben dikwijls een inhoud van een liter maar er zijn ook kannen van anderhalve liter of nog meer. Maar wie alleen op stap gaat zal geen behoefte hebben aan een kan koffie met een grote inhoud en zal kiezen voor een thermosfles. Thermosflessen hebben dikwijls een inhoud van een halve liter. Daarnaast zijn handige thermosbekers verkrijgbaar met een inhoud van minder dan een halve liter. In dat geval hoeft uiteraard ook geen losse drinkbeker te worden meegenomen wat met een thermoskan wel het geval is.

Kleuren en uitstraling

Er bestaat een ruime keuze aan kleuren hoewel zilvergrijs dikwijls een voorkeur heeft. Maar ook zwart, rood en zelfs paars en oranje zijn verkrijgbaar. Voor de liefhebbers zijn thermosbekers verkrijgbaar met een aparte uitstraling of een mooi design.

Voor theedrinkers

Natuurlijk kan thee worden gezet en in een thermosfles of thermoskan worden bewaard. Maar dat geeft risico op te sterk worden en daardoor minder smakelijk te zijn. Beter is om warm water mee te nemen en ter plekke met een theezakje tot de juiste smaak te komen. Voor theedrinkers bestaan er ook thermosbekers met een geïntegreerd haakje waar een theezakje aan kan worden opgehangen. Het haakje bevindt zich aan de onderkant van de afsluitdop. In dat geval kan heet water worden meegenomen en ter plekke thee naar voorkeurssterkte worden getrokken.

Andere producten dan drankjes

Sommige thermosflessen hebben een brede opening waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld ijs of dikke soep of zelfs fruit mee te nemen. Om rechtstreeks bijvoorbeeld dikke soep te kunnen eten kan beter een thermosbakje met een extra brede opening worden aangeschaft. Zelfs warme maaltijden kunnen op die manier genuttigd worden.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf yoghurt makenYoghurt is heerlijk als ontbijt en nagerecht, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerech…
10 Gouden tips voor het zetten van goede koffie10 Gouden tips voor het zetten van goede koffieKoffie wordt bijna over de hele wereld gedronken. Het is een onmisbare dronk in het dagelijkse consumeren. De meningen o…
Het samenstellen van een goed lunchpakketHet is belangrijk om ook tijdens de lunch op het werk of school te denken aan de voedingswaarde van de inhoud. U leest h…
Wat te doen tegen koude handen of voeten?Wat te doen tegen koude handen of voeten?In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen…

Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenKoffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenEr zijn veel verschillende varianten koffiebonen die gebruikt kunnen worden om koffie te bereiden. Binnen het geslacht v…
De geschiedenis van FantaDe geschiedenis van FantaWe hebben allemaal weleens Fanta gedronken. Het is het op één na oudste drankje van The Coca-Cola Company, wordt wereldw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kompass72, Pixabay
  • http://www.blokker.nl/
  • https://www.koelbox-expert.nl/thermosfles
  • https://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Drink-en-thermosbekers/Thermosfles-rvs-en-glas
  • http://www.blokker.nl/nl/blknl/koken-en-tafelen/thermoskan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermosfles
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.