Goedkope champagne? Probeer eens mousserende wijn!
Wanneer je iets te vieren hebt, horen daar bubbels bij! Maar is het het echt nodig om veel geld uit te geven aan een fles champagne? Kenners adviseren dat je beter geen goedkope champagne kan kopen, deze zouden zijn gemaakt van druiven met een slechte kwaliteit, de kneusjes. Een ander niet onbelangrijk detail is dat wanneer wijn niet uit de Champagnestreek komt het geen champagne genoemd mag worden. Deze regel is heel strikt. Zo kan het zijn dat je een fles mousserende bubbelwijn hebt die dezelfde soort druiven bevat en die op dezelfde manier is geproduceerd als een echte champagne, maar niet de naam champagne mag hebben. Alleen omdat deze niet in de Champagnestreek is gemaakt. Een mousserende wijn is daarom niet per definitie minder goed of minder lekker dan champagne. Daarbij heb je al een lekkere mousserende bubbelwijn die niet meer dan tien euro kost.
Wat een lekkere champagne of mousserende wijn is bepaal je natuurlijk zelf. Over smaak valt niet te twisten! Om te weten welke champagne bij jou in de smaak zou kunnen vallen is het belangrijk om te weten wat brut (zero), sec, demi-sec en doux betekent. Deze termen geven namelijk aan hoeveel suiker er in de champagne verwerkt zit en daarmee ook of de champagne zoet is of juist droog.
Verschillende soorten champagne
- Brut zero: in deze champagne zit bijna geen suiker, het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 0 en de 6 gram suiker per liter
- Brut: de minst zoete variant met toegevoegde suiker, er mag niet meer dan vijftien gram suiker per fles in zitten. Dit is vaak een combinatie van pinot meunier, chardonnay en de pinot noir. Meer dan 80 procent van de verkochte champagnes is een Brut
- Sec: gemiddeld zoet, de hoeveelheid suiker ligt tussen de zeventien en vijfendertig gram per fles
- Demi-sec: zoet, gemiddeld zit er tussen de vijfendertig en vijftig gram suiker in een fles. Lekker bij voorgerechten of desserts
- Doux: de meest zoete variant maar deze wordt bijna niet meer verkocht. Er kan meer dan vijftig gram suiker in een fles zitten!
- Rosé-champagne: rosé-champagne wordt gemaakt door rode wijn aan de champagne toe te voegen, deze is vaak wat duurder dan brut
Waar wordt champagne van gemaakt
Champagne wordt gemaakt van een combinatie van vastgestelde druivenrassen. De drie soorten druiven die het meest gebruikt worden zijn chardonnay (witte druiven), pinot noir en pinot meunier (blauwe druiven). Champagne wordt dus gemaakt van blauwe en witte druiven. De andere drie minder gebruikte druivenrassen zijn de pinot blanc, arbane en petit meslier.
Zoals je nu weet mag champagne mag pas officieel champagne genoemd worden als deze in de Champagnestreek gemaakt is. Andere varianten, de mousserende wijnen genoemd zijn cava of prosecco. De cava komt uit Spanje en de prosecco uit Italië. Prosecco is meestal de zoetste van de twee. Een andere mousserende wijn uit Italië, is de franciacorta. Deze is bijvoorbeeld gemaakt van twee soorten druiven die ook worden gebruikt in de champagne uit de Champagnestreek, de chardonnay en pinot nero.
Welke champagnebubbels kopen?
De mousserende wijnen zoals hieronder genoemd zijn dus eigenlijk geen echte champagnes, maar doen het prima als lekker feestdrankje op het gemiddelde feestje. Houd in je achterhoofd dat je bij champagne vooral betaalt voor de naam. Het is niet voor niks dat op veel bruiloften vaak een mousserende wijn wordt geschonken in plaats van champagne. Het zijn meestal alleen de kenners die het verschil proeven tussen een echte champagne en een mousserende wijn.
Sta jij ook zo lang voor het drankenschap en loop je uiteindelijk de deur uit met een fles die er leuk uit ziet? Om er vervolgens achter te komen dat een leuke fles niet altijd betekent dat de inhoud ook lekker smaakt? Niet nodig! Er zijn verschillende betaalbare lekkere alternatieven voor champagne. Onderstaande mousserende wijnen
met bubbels kosten niet meer dan tien euro.
Mouserende wijnen die het proberen waard zijn
- No House Wine Vonkelwijn brut, frisse wijn, groene appel, citrus fruit en bloemen. Gemaakt van sauvignon blanc en chenin blanc druiven, Jumbo, 9,99 euro
- Copa Sabia, brut, fris van smaak en aroma's van wit fruit. HEMA, 7,50 euro
- Prosecco Colle del Principe, brut, fris van smaak, peren- en appelfruit, online te koop 8,50 euro
- J.P. Chenet Ice Edition, Frankrijk, demi-sec, half droog, fruitig, abrikoos, ananas en mango. Makro, 5,99 euro
- Grynbaum Brut, Crémant d’Alsace, Frankrijk, brut, wit fruit, fris van smaak, beetje zoet. Aldi, 6,79 euro
- Anna Perenna, Asolo Prosecco Superiore, Italië, wit fruit, lente fris, 9,49 euro
- Codorníu Selección Raventós, brut, cava, verfrissend, geen zurige afdronk. Albert Heijn, 8,99 euro
- Hugo Prosejito l'Originale, Italië, witte en blauwe druiven, licht fris. 9,95 euro
(Prijzen 2017)
Champagnebubbeltips
Heb je geen tijd om de champagne in de koelkast op de juiste temperatuur te laten komen? Doe drie volle eetlepels zout bij het water en ijs in de koeler. In ongeveer tien minuten is de champagne goed gekoeld. Zet de fles niet in de de deur van de koelkast, als je de deur van de koelkast opent zal ongemerkt de fles toch geschud worden.
Hoe maak je een champagnefles open
Laten knallen en spuiten is niet de bedoeling. Ook al kan de verleiding groot zijn Als je het doet zoals het hoort is het misschien wat minder spectaculair maar het is wel de beste manier om optimaal te genieten van de champagne of mousserende wijn. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de champagne gekoeld is tot ongeveer 7 graden en dat de fles niet geschud is. Verwijder de folie die over de kurk zit. Over de kurk zit ijzerdraad, deze kan je gemakkelijk verwijderen door de lus die hier aan zit zes slagen te draaien. Terwijl je dit doet hou je met je duim de kurk op zijn plaats. Doordat de fles niet geschud is en op de juiste temperatuur is zal er niet veel druk op kurk staan. Houd nu de fles in een hoek van 45 graden en wrik voorzichtig aan de kurk. Misschien hoor je een zacht sis geluid, maar spuiten zal de fles niet. Nu kan je de champagneglazen inschenken. Houdt ook het glas in een hoek van 45 graden, dat zorgt er voor dat champagne minder schuimt. De champagne is nu klaar om gedronken te worden. Proost!
Cocktails met mousserende wijn
Wil je de bubbels extra feestelijk maken? Dat kan! Met bubbels kan je ook heerlijke feestelijke cocktails maken. De recepten hieronder zijn gemakkelijk te maken en bevatten prosecco, een mousserende wijn, als basis.
Perenprosecco
Benodigdheden: 1 bak perensorbetijs (375 g) / fles prosecco, à 0,75 liter, 4 cocktailglazen, mixer, rietjes.
Bereiding: Koel de cocktailglazen ongeveer 10 minuten van te voren in de vriezer. Zet tegelijkertijd het ijs buiten de koelkast, zo kan het ijs wat zachter worden en is het straks beter te mixen. Wanneer het ijs zacht genoeg is mix je met een mixer op de laagste stand de prosecco door het ijs. Doe het ijs hiervoor in een ruime mengkom en giet de prosecco er beetje bij beetje bij. Wanneer alles goed gemengd is kun je de cocktailglazen vullen. Serveren met een rietje.
Kir Framboise
Benodigdheden: 4 tl frambozensiroop (te koop bij de AH), 8 frambozen (doosje 250 g, uit de diepvries, te koop bij de AH), ontdooid. Fles prosecco, à 0.75 liter, gekoeld, 4 champagneglazen.
Bereiding: schenk in elk champagneglas 1 tl frambozensiroop en doe er 2 frambozen bovenop, vul het glas aan met de prosecco en klaar!
Blackvelvet
Benodigdheden: 2 flesjes donkerbruin bier, mousserende wijn, à 0.75 liter, 4 bierglazen.
Bereiding: vul het bierglas voor de helft met het donkerbruine bier en vul aan met de mousserende wijn. Een echte mannencocktail die ook nog eens zeer makkelijk te maken is!