Wat is het verschil tussen Coca-Cola en Pepsi-Cola?

Wat is het verschil tussen Coca-Cola en Pepsi-Cola? Coca-Cola en Pepsi-Cola zijn twee grote concurrenten van elkaar. Zij hebben wereldwijd een groot aandeel in de frisdrankindustrie. Deze twee merken hebben veel overeenkomsten met elkaar. Beide frisdranken zijn ontstaan vanuit medische doeleinden. Tevens lijken de smaken van deze producten op elkaar. Er zijn echter verschillen merkbaar wanneer je er goed op let. De hoeveelheid suiker in ieder van deze producten is bijvoorbeeld anders. Hiernaast bevatten ze een andere hoeveelheid cafeïne. Dit laatste verschil is echter slechts te meten en hierdoor niet te proeven.

Het verschil tussen Coca-Cola en Pepsi-Cola


De oorsprong van cola

Cola is ooit ontstaan tijdens de ontwikkeling van een medicament. Het siroop-achtige substantie was namelijk van origine bestemd als onderdeel van een drankje om mensen van allerlei kwalen te genezen. De geschiedenis van Coca-Cola en Pepsi verschilt hierin.

Bron: Thetaxhaven, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Thetaxhaven, Flickr (CC BY-2.0)

Hoe is Coca-Cola ontstaan?

In eerste instantie was het drankje bedoeld als hoestdrank. Een farmaceut uit Atlanta is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eerste Coca-Cola. Hij staat bekend als John S. Pemberton. Ene Frank M. Robinson heeft de naam 'Coca-Cola' bedacht. De heer Pemberton had in 1888 het grootste gedeelte van zijn onderneming aan Asa G. Candler (een zakenman uit Atlanta) verkocht. De eerste exemplaren werden voor slechts 5 dollarcent aan de man gebracht. Gemiddeld werden er negen drankjes Coca-Cola per dag verkocht. In 1899 werd het drankje geautomatiseerd in flessen gestopt. Vanaf 1993 begon men computeranimaties te gebruiken als reclame. Hierbij hadden ijsberen de hoofdrol. De reclamecampagne staat bekend als "Always Coca-Cola".

Bron: Gunnar Forbrig, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Gunnar Forbrig, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoe is Pepsi-Cola ontstaan?

Pepsi-Cola is net als Coca-Cola door een apotheker ontwikkeld. Dit gebeurde in de periode 1890 tot en met 1899. Het doel van het drankje was om maagpijn te verminderen. Dit drankje was namelijk bedoeld voor patiënten die te maken hebben met dyspepsie. Personen met dyspepsie hebben een verstoring in hun spijsverteringssysteem. Dit verschilt met de oorspronkelijke medische doeleinden van Coca-Cola. Het eerste drankje werd 'Brad's Drink' genoemd. Vanaf 28 augustus 1898 wordt het drankje Pepsi-Cola genoemd.

Welke ingrediënten bevinden zich in cola?

Suiker of andere zoetstoffen zijn een belangrijk bestandsdeel van cola. Zonder deze smaakstoffen zou cola haast niet te herkennen zijn. Het zou dan namelijk niet smaakvol meer zijn en de lekkere smaak verliezen. Hiernaast bevat het frisdrank citrus oliën. Deze zijn afkomstig van sinaasappels, citroenen of limoenen. Tevens bestaat het product voor een deel uit vanille, kaneel en een zure smaakstof. Ten slotte zit cafeïne in het frisdrankje en bevat het een karamelkleurstof. De verschillende ingrediënten worden op de juiste manier gedoseerd zodat geen van de ingrediënten de overhand kunnen hebben. Coca-Cola bevat iets meer zout dan Pepsi-Cola. Het bevat namelijk 33 mg zout per 240 milliliter, terwijl Pepsi zo'n 20 mg zout bevat.

Cafeïne

De stof cafeïne is in verschillende drankjes te vinden. Het zit onder andere in thee, koffie en energiedrankjes. De stof is bitter van smaak en heeft een stimulerende werking. Verhoudingsgewijs bevat Cola weinig cafeïne. Het drankje bevat gemiddeld namelijk slechts 8 mg cafeïne. Sommige varianten die minder suiker bevatten bestaat uit zo'n 15 mg cafeïne. Dit is minder dan de hoeveelheid die in thee zit. Pepsi Cola bevat meer cafeïne dan Coca-Cola. Het is hierdoor aangeraden om Pepsi Cola te drinken wanneer je meer energie nodig hebt. Anderzijds is het afgeraden om voor Pepsi te kiezen wanneer je vervolgens van plan bent om te gaan slapen.

Bevatten Coca-Cola en Pepsi-Cola ook verschillende ingrediënten?

De producten hebben ieder nét een andere samenstelling waardoor zij hun eigen unieke smaak hebben. Pepsi-Cola bestaat uit water, suiker, diverse oliën, vanille, kolanoten en pepsine.

Wat zijn de verschillen in smaak?

Pepsi smaakt lichtelijk naar citrus terwijl Coca-Cola meer een rozijnachtige smaak heeft. Tevens zit er meer suiker in Pepsi. Hierdoor is dit drankje een stuk zoeter. In Coca-Cola zit meer prik. Dit heeft eveneens effect op de smaakbeleving van diegene die het drankje nuttigt. De smaak is bij Coca-Cola langer merkbaar. Pepsi-Cola geeft daarentegen juist aan het begin een sterkere smaak.

Overeenkomsten

Beide merken zijn zeer zuur van aard. Ze hebben namelijk allebei een pH die lager is dan 3. Door de smaakstoffen erin zitten is dit echter niet op te merken. De meeste producten van deze twee colamerken bevatten een grote hoeveelheid suiker. Er bestaan echter 'light' varianten die minder suiker bevatten. Hiernaast bestaan er producten die helemaal geen suiker bevatten.

Pepsi Light

Pepsi Light bevat veel minder calorieën dan het origineel. In het drankje zit een stof genaamd 'aspartaam'. Dit is een zoetstof die ervoor zorgt dat het drankje een zoete smaak heeft. Dit kan hierdoor zonder het gebruik van suiker. Er bestaan echter vermoedens dat een verhoogde hoeveelheid van deze stof ongezond is.

Pepsi Zero Sugar

Pepsi MAX wordt sinds de herfst van 2016 'Pepsi Zero Sugar' genoemd. Tussen 2007 en 2009 stond het bekend als 'Diet Pepsi MAX'. Het frisdrankje wordt zo genoemd omdat het geen calorieën bevat. Het frisdrank heeft net als Pepsi Light aspartaam als ingrediënt.

Coca-Cola Light

Coca-Cola Light heeft men in 1982 geïntroduceerd. Het drankje bevat eveneens geen suiker. Het bevat in totaal zo'n 5 kilojoules aan energie. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie (en calorieën) die Pepsi Light bevat.

Coca-Cola Zero

Na Coca-Cola Light heeft men de 'Zero' variant ontwikkeld. Het bevat aspartaam zoals de overige Light-producten. Het merk heeft met dit product de hoeveelheid calorieën tot nul gereduceerd. Dit product is hierbij de tegenhanger van Pepsi Zero Sugar.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Coca Cola Life: Nieuw, groen, gezond en nog net zo lekker?Sinds januari 2015 is er een nieuwe Coca Cola smaak te koop: Coca Cola Life. Met het groene label, wordt de consument zo…
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…
Coca-Cola, een mysterieus drankje met bijwerkingen?Er gaan wilde verhalen de ronde over Coca-Cola. Elke verroeste schroef zou je ermee los kunnen krijgen, het zou werken a…

Goedkope champagne? Probeer eens mousserende wijn!Goedkope champagne? Probeer eens mousserende wijn!Wanneer je iets te vieren hebt, horen daar bubbels bij! Maar is het het echt nodig om veel geld uit te geven aan een fle…
Rivella frisdrank met weinig calorieënRivella frisdrank met weinig calorieënRivella, de frisdrank met een Zwitserse oorsprong en een Fries imago, veroverde in de jaren 60 Nederland. Zwitsers drink…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pic P Ter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.worldofcoca-cola.com/about-us/coca-cola-history/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepsi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsie
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cola
 • https://www.theguardian.com/news/2013/nov/27/caffeine-compared-coke-coffee-aspirin-chocolate-tea
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola_light
 • http://www.meesterbrein.com/view.php/de-ongezonde-effecten-van-cola.html
 • http://orthobakker.nl/zuurgraad-van-producten/
 • http://nl.m.wikihow.com/Het-verschil-proeven-tussen-Coke-en-Pepsi
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pepsi_Zero_Sugar
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola_Zero
 • Afbeelding bron 1: Thetaxhaven, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Gunnar Forbrig, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.