Welke theesoorten bestaan er zoal?
Thee komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten vandaan en is daar bij toeval ontdekt. Om het drankje te kunnen bereiden dien je eerst water aan de kook te brengen en dien je het vervolgens voorzichtig te mengen met theebladeren. Hierdoor krijgt het water een unieke smaak die afhankelijk is van de theesoort die je als ingrediënt gebruikt hebt. Veel theesoorten worden geoxideerd. Dit is een belangrijk proces waarbij ervoor gezorgd wordt dat theebladeren hun smaak krijgen en de mogelijkheid krijgen om een kleur af te geven.
Theesoorten
Waar bestaat thee uit?
Thee is een drankje dat oorspronkelijk uit China vandaan komt en grotendeels uit heet water bestaat. Het drankje is vermoedelijk bij toeval ontstaan toen een theeblad zich een keer met water mengde. Het water moet tot minstens 70 graden worden verwarmd zodat de stoffen zich voldoende met het water kunnen mengen. Meestal wacht men echter totdat het water geheel op 100 graden kookt. Vervolgens is het belangrijk om de thee die overblijft goed warm te houden.
Hoe hou ik mijn thee warm?
Regelmatig wordt er gebruikgemaakt van een theepot. Een theepot zorgt ervoor dat je thee langdurig warm kan houden. De meeste theepotten zijn groot genoeg voor meerdere personen. Hiernaast kan er gebruikgemaakt worden van een thermoskan.
Kalk
Veelgebruikte waterkokers kunnen last krijgen van kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat vanwege de vele mineralen die zich in het drinkwater bevinden. De kalk is op te merken aan het troebele laagje dat tijdens het inschenken ontstaat. Dit gaat ten koste van de theesmaak. Om deze reden is het gebruik van mineraal-arm water belangrijk om kalkaanslag zoveel mogelijk te voorkomen.
Het oxideren van theebladeren
Om de thee een kleur en aroma te kunnen geven worden theeblaadjes vaak geoxideerd. Dit is een proces waarbij ervoor gezorgd wordt dat de theeblaadjes voor een langere periode met zuurstof in contact komt. Deze theeblaadjes worden op een temperatuur van 25 graden Celsius geoxideerd met een vochtigheidsgraad van maar liefst 95 procent. Na tientallen minuten tot wel enkele uren wordt het proces gestopt en worden de theebladeren verhit en gedroogd.
Van links naar rechts: groene thee, gele thee, Oolongthee en zwarte thee. /
Bron: Haneburger, Wikimedia Commons (Publiek domein)Er bestaan tientallen theesoorten
Groene thee
Groene thee bestaat uit niet-geoxideerde theeblaadjes die gestoomd zijn. Deze bladeren komen van de theeplant 'Camellia sinensis'. De Camellia sinensis kan ongeveer 17 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië vandaan. De thee heeft een subtiele en hartige smaak. Naast groene thee wordt er in deze regio ook witte thee, zwarte thee en Oolongthee gemaakt.
Oolongthee
Oolongthee komt oorspronkelijk uit China vandaan. De smaaksensatie lijkt een mix te zijn tussen groene en zwarte thee. Dit komt omdat Oolongthee maar voor een gedeelte is geoxideerd (namelijk tussen de 10 en 75 procent).
Gele thee
Gele thee is een thee die een combinatie lijkt tussen Oolongthee en groene thee. Het smaakt het meest naar groene thee. De kleur kan echter meer oranje-achtig zijn ten opzichte van deze theesoorten.
Witte thee
Deze theesoort heeft een zeer lichte smaak. Het is bijvoorbeeld veel minder sterk dan groene of zwarte thee. Witte thee heeft de unieke eigenschap dat je het voor een lange periode in kunt laten trekken zonder dat de thee een andere smaak krijgt. Deze theesoort bevat fluoride en is hierdoor gezond voor het gebit (mits er geen suiker wordt toegevoegd). Theeplanten hebben namelijk de mogelijkheid om fluoride uit de grond op te nemen. De fluoride komt vervolgens in de theeblaadjes terecht. Hiernaast bevat witte thee veel vitamine C.
Zwarte thee
Zwarte thee is een verzamelnaam voor meerdere theesoorten, zoals Engelse melange (een mengeling van theesoorten), Earl Grey en Assamthee. Deze theesoort is geheel geoxideerd en heeft hierdoor een sterke smaak. Zwarte thee is een product dat veelvoudig in onder andere supermarkten voorkomt.
Earl Grey
Earl Grey is een bekende theesmaak die in Nederland regelmatig gedronken wordt. De smaak van Earl Grey komt vooral van de bergamotcitrusvrucht vandaan.
Assamthee
Deze thee is afkomstig uit de Indiase staat Assam. Deze soort beslaat ongeveer de helft van de Indiase thee-export en wordt vaak tijdens een typische English breakfast gedronken. Omdat Assamthee vaak gemengd wordt met andere soorten maar verkocht wordt als pure Assamthee, wordt de thee eerst gekeurd door de 'Tea board of India'.
Ceylonthee
Ceylonthee komt oorspronkelijk uit Sri Lanka vandaan. Dit Aziatisch land stond vroeger bekend als 'Ceylon' en dit is de reden dat deze thee zo genoemd wordt. Ceylonthee heeft een frisse smaak en bevat een lichte citroensmaak.
Engelse melange
Engelse melange is eigenlijk een mix van meerdere theesoorten waardoor er meerdere smaken in terug te vinden zijn. Meestal zit hier Assam- en Ceylonthee in verwerkt.
Hoeveelheid cafeïne
De hoeveelheid cafeïne verschilt per theesoort aanzienlijk. Cafeïne wordt bij thee ook wel 'theïne' genoemd. De onderstaande schema laat de hoeveelheid cafeïne per kopje thee zien (236 ml).
Theesoort | Mg caffeïne per 236 ml |
Groene thee | 25 |
Witte thee | 28 |
Gele thee | 33 |
Zwarte thee | 42 |