Bubble Tea - thee met balletjes
Na de koffietenten op elke hoek van de straat volgen de theebars: de theeverkopers gaan de strijd aan met de koffieketens. Thee is hip aan het worden en in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw bezig aan een spectaculaire opmars in Nederland: thee in als zijn variëteiten, van high tea tot verse muntthee, van smaakjes tot gewoon. Vanuit Azië verovert Bubble Tea de wereld, thee met balletjes. Het wordt gedronken in bubbel tea-bars.
Bubble tea - thee met balletjes
Bubble Tea is een Aziatische drankje. Het komt uit Taiwan en wordt op basis van thee gemaakt. Het begint in 1980 in Taiwan en het fenomeen van de kleurige bubble tea is sindsdien aan een opmars bezig. Het drankje is in vele kleuren en smaken verkrijgbaar en de verrassing zit onderin de beker: daar vind je de tapioca balletjes, pareltjes, die via een groot drinkriet naar boven kunnen worden gezogen en die een lekker mondgevoel geven.
Bubble Tea is er in twee soorten:
- Thee met fruitsmaak;
- Melk thee.
Namen
Bubble Tea is onder heel veel namen bekend:
- pearl milk tea (PMT);
- boba milk tea;
- boba tea;
- tapioca tea;
- boba nai cha;
- pearl tea;
- milk tea;
- bubble drink;
- zhen zhu nai cha;
- tapioca pearl drink;
- momi;
- momi milk tea;
- QQ;
- "the drink with the fat straw.
Bubble tea-bars
De bubble tea-bars zien er fris en fruitig uit en hebben grappige namen, zoals de
Yoyo Fresh Teabar in Rotterdam. Deze zaak is de eerste echte bubble tea-bar in Nederland. Hij opende in 2012. Het moest een tegenhanger voor de vele koffiezaakjes worden en die opzet is geslaagd. De eigenaar opent in 2013 zijn derde Yoyo-bar. De bubble tea-bars zijn ondermeer te vinden in:
- Rotterdam;
- Amsterdam;
- Den Haag.
Taiwan
Wat de cappuccino is in Europa is de bubble-tea in Taiwan. Vandaar sloeg het succes over naar de rest van Azië en inmiddels heeft de rage Europa bereikt.
Pareltjes van tapioca
In bubble-tea zitten bubbeltjes, pareltjes. De originele pareltjes zijn van tapioca, die worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere in drankjes zoals bubble tea. De parels zijn ongekookt ondoorzichtig en hard. Als ze eenmaal gekookt zijn, dan worden ze doorzichtig en
chewy. Ze smaken helemaal nergens naar, het gaat puur om de textuur en het grappige uiterlijk. De parels zijn bij tokos te koop.
Drinken en kauwen
De bolletjes die voor bubble tea worden gebruikt doen denken aan winegums. Dat maakt bubble tea zo leuk en lekker: het drankje is drinken en kauwen tegelijk. De balletjes zijn in vele variaties te krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld gevuld zijn met vruchtensiroop.
Zoete kaviaar
In de mond ploppen de bolletjes open en dat geeft de sensatie van een soort zoete kaviaar.
Fruitige en romige smaken
Bubble tea is er in heel veel smaken. De fruitige en romige zijn de meest populaire.
Bron: Lounisais, Pixabay
- aardbei;
- appel;
- passievrucht;
- limoen;
- watermeloen;
- druif;
- lychee;
- banaan;
- avocado;
- kokos;
- kiwi.
Meer smaken
Niet fruitige smaken zijn:
- koffie;
- chocola;
- lavendel thee;
- roos thee;
- mokka;
- black milk tea.
Alternatief voor koffie en ijsco
Er zijn wel 250 verschillende smaken en variaties. Het is het hippe alternatief voor een
kopje koffie, frisdrankje of
ijsje.
Lees verder