Baileys Irish Cream
Baileys Irish Cream, vaak afgekort tot het simpele Baileys, is een likeur op basis van Ierse whisky en room. Baileys wordt gemaakt door Gilbey's of Ireland. Het merk is momenteel in handen van Diageo. Het heeft een opgegeven alcoholgehalte van 17% alcohol. Het kan worden vergeleken met andere roomlikeuren zoals Amarula, Carolans en Sangster's.
Geschiedenis en oorsprong
International Distillers & Vintners, waarvan Gilbey's of Ireland een divisie is, zocht naar iets om te introduceren op de internationale markt, dit werd Baileys Irish Cream. Het proces om een product te vinden begon in 1971 en in 1974 werd Baileys Irish Cream geïntroduceerd als de eerste Ierse romige drank op de markt. De Baileys naam, en het R.A. Bailey onderschrift, waren fictief, geïnspireerd door het Bailey's Hotel in Londen. Baileys wordt geproduceerd in Dublin en onder contract in Newtownabbey.
Vervaardiging
De alcohol en room, met wat Ierse whisky uit verschillende distilleerderij, worden gehomogeniseerd om een emulsie te vormen met behulp van een emulgator bevattende, geraffineerde, plantaardige olie. Dit proces voorkomt scheiding van de alcohol en room tijdens opslag. De hoeveelheid andere bestanddelen is niet bekend, maar bevatten onder andere kruiden en suiker.
Volgens de fabrikant zijn er geen conserveringsmiddelen nodig omdat het alcoholgehalte de room conserveert. De room gebruikt in de drank is afkomstig van Glanbia, een Iers zuivelbedrijf. Glanbia's Virginia faciliteit in County Cavan produceert een breed scala aan vet bevattende melkpoeders en verse room. Het is de voornaamste room leverancier aan Baileys Irish Cream Likeuren voor meer dan dertig jaar.
Opslag en houdbaarheid
De fabrikant beweert dat Baileys Irish Cream een houdbaarheid van 30 maanden heeft en garandeert zijn smaak voor twee jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt - geopend of ongeopend, bewaard in een koelkast of niet, wanneer opgeborgen buiten direct zonlicht bij temperaturen tussen 0 en 25°C.
Voedingswaarden
De voedingswaarde voor Baileys Irish Cream per 100 milliliter is als volgt:
Vet | 14 gram |
Koolhydraten | 24 gram |
Eiwit | 3 gram |
Energie (Kcal) | 323 Kcal |
Energie (Kj) | 1345 Kj |
Schiften
Zoals het geval is met melk, zal ook room schiften wanneer het in contact komt met een zwak zuur. Melk en room bevatten caseïne, dat stolt bij menging met zwakke zuren zoals citroen, tonic of sporen van wijn. Hoewel dit resultaat ongewenst is in de meeste gevallen, zijn er ook cocktails die dit stollen juist specifiek aanmoedigen.
Smaakvarianten
In 2003, lanceerde Bailey & Co Baileys Glide, vergelijkbaar met de gewone Baileys maar met een meer vanille smaak en minder sterk (4% alc). Het werd stopgezet in 2006 na slechte verkoopcijfers.
In 2005, lanceerde Baileys mint chocolade en crème karamel varianten van de Irish Cream met een alcoholgehalte van 17%. Ze werden oorspronkelijk uitgebracht in Britse luchthavens en werden vervolgens verkocht op de massamarkt van het VK, de VS, Australië en Canada in 2006. In 2008, bracht Baileys, na het succes van de vorige smaak varianten, een koffie variant van de Irish Cream uit met een alcoholgehalte van 17%. De nieuwste toevoegingen aan de Baileys smaak familie zijn Biscotti en Hazelnoot, die in 2011 werden gelanceerd. Het bedrijf is momenteel een nieuwe smaak aan het testen, Baileys Gold, op verschillende Europese luchthavens. Vanaf 2010 heeft Baileys ook een eigen lijn van non-alcoholische koffiemelk.
Prijzen
Internationale ratings wedstrijden voor alcoholische dranken, waaronder het San Francisco World Spirits Competition, het Beverage Testing Institute, en anderen, hebben Baileys' aanbod geëvalueerd. In het algemeen, heeft Baileys goed gepresteerd, met de klassieke Irish Cream als favoriet. Deze variant won dan ook de hoogste onderscheidingen. Proof66's lijst van de Top 20 Professioneel Beoordeelde Wereld Likeuren heeft de Irish Cream ook opgenomen.