Amaretto de likeur

Amaretto is een zoete, Italiaanse likeur met amandel smaak. Het is gemaakt van een basis van abrikozenpitten of amandelen, soms beide.

Oorsprong

Etymologie

De naam is een verkleinwoord van het Italiaanse "amaro", wat "bitter" betekent, verwijzend naar de kenmerkende smaak die amaretto krijgt door de mandorla amara, de bittere amandel of de steenvruchten pit. De bitterheid is echter niet onsmakelijk en de smaak wordt soms versterkt door zoetstoffen en soms zoete amandelen in het eindproduct. Daarom zou kunnen worden gezegd dat de naam van de likeur de smaak omschrijft als een "beetje bitter". Dat de naam amaro zoveel op amore (wat liefde betekent) lijkt is ervoor verantwoordelijk dat de likeur vaak geassocieerd wordt met romantiek. Amaretto moet niet worden verward met amaro, een andere familie van Italiaanse likeuren die, alhoewel ze ook gezoet zijn, een sterke bittere smaak van kruiden heeft.

Legende

Ondanks de bekende geschiedenis over de invoering en acceptatie van amandelen in de Italiaanse keuken, zijn meer recente verhalen de ronde gaan doen, verder gepopulariseerd door de twee grote merken. Hoewel soms van twijfelachtige betrouwbaarheid, hebben deze verhalen een sentimentele plaats in de Saronno cultuur.

In 1525, droeg een Saronno kerk de kunstenaar Bernardino Luini, een leerling van Leonardo da Vinci, op om hun heiligdom te schilderen met fresco's. Omdat de kerk was gewijd aan de Maagd Maria, moest Luini de Madonna afbeelden, maar had behoefte aan een model. Hij vond zijn inspiratie in een jonge weduwe en herbergier, die zijn model werd en (in de meeste versies) geliefde. Uit dankbaarheid en genegenheid, wenste de vrouw hem een cadeau te geven. Haar eenvoudige middelen lieten niet veel toe, dus doordrenkte ze abrikozenpitten in brandy en presenteerde het resulterende brouwsel aan een geraakte Luini.

Merken

Disaronno Originale

Disaronno Originale (28% alcohol) heeft een karakteristieke bitterzoete amandel smaak (hoewel het geen amandelen of noten bevat) en staat bekend om zijn opvallende verschijning. Disaronno is ongeveer sinds 1900 in productie. Er wordt geclaimd dat haar "originele" geheime formule voor amaretto ongewijzigd is sinds 1525, en claimt dat het Luini verhaal zijn eigen bijzondere geschiedenis is. De productie blijft in Saronno, maar het product wordt wereldwijd verkocht.

Het bedrijf omschrijft zijn amaretto als een infusie van "abrikozenpitolie" met "absolute alcohol, gebrande suiker, en de pure essentie van de zeventien geselecteerde kruiden en vruchten". De oranje likeur wordt gepresenteerd in een rechthoekige glazen karaf ontworpen door een ambachtsman uit Murano.

Het product had oorspronkelijk de naam "Amaretto di Saronno Originale" (Originele Amaretto van Saronno). Het veranderde later naar "Amaretto Disaronno", om het te transformeren van de oorsprong van het product in een meer te onderscheidende merknaam. Tot slot, veranderde het nogmaals naar "Disaronno Originale", het heeft zich sinds 2001 niet meer op de markt geadverteerd als een "amaretto".

Volgens de Disaronno website bevat hun amaretto geen amandelen, en is deze noten vrij. Daarom is het veilig voor mensen met notenallergiën of gerelateerde allergieën.

Lazzaroni Amaretto

Lazzaroni Amaretto (24% alcohol), geproduceerd door Paolo Lazzaroni & Figli SpA, presenteert zich ook als de eerste dergelijke likeur. Het is gebaseerd op een infusie van Amaretti di Saronno (bitterkoekjes)??, een proces dat een "delicate amandel / abrikoos smaak" verleent. Lazzaroni claimt het verhaal van het jonge paar gezegend door de bisschop als de oorsprong van hun generaties-bewaakt familierecept, dat het dateert op 1718, de amaretto is in productie sinds 1851.

Andere merken

Veel distillateurs produceren hun eigen merk van amaretto. Onder hen zijn Bols, Dekuyper, Hiram Walker, Luxardo, Paramount, en Phillips.

Gebruik

Amaretto kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan culinaire toepassingen.

Koken

Amaretto wordt toegevoegd aan desserts, waaronder ijs, die de smaak van de dessert verbetert met amandelen en de smaak van chocolade aanvult. Tiramisu, een populaire Italiaanse taart, is vaak op smaak gebracht met ofwel echte amaretto of alcoholvrij amaretto aroma.
 • Hartige recepten die vragen voor amaretto richten zich gewoonlijk op vlees, zoals kip.
 • Een paar shots van amaretto kunnen worden toegevoegd aan pannekoekbeslag voor een rijkere smaak.
 • Amaretto wordt vaak toegevoegd aan almondine saus voor vis en groenten.
 • Amaretto wordt vaak toegevoegd aan slagroom.

Dranken

Amaretto kan puur worden gedronken of on the rocks (met ijs). Het wordt vaak toegevoegd aan andere dranken om diverse populaire mixdrankjes maken. Het is ook een populaire keuze van likeur om toe te voegen aan de koffie in de ochtend.

De volgende cocktails gebruiken Amaretto likeur als primaire ingrediënt.
 • French Connection (Amaretto likeur, Cognac en ijsblokjes)
 • Godfather (Amaretto likeur, Schotse Whiskey en ijsblokjes)
 • Godmother (Amaretto likeur, Wodka en ijsblokjes)
 • Godchild (Amaretto likeur, Room en ijsblokjes)
 • Toasted Almond (Amaretto likeur, Kahlúa, Room en ijsblokjes)
 • Bocce Ball (Amaretto likeur, Sinaasappelsap, Sodawater en ijsblokjes)
 • Cuban Breeze (Amaretto likeur, Wodka, Ananassap en ijsblokjes)
 • Lounge Lizard (Amaretto likeur, Donkere Rum, Cola en ijsblokjes)
 • Amaretto Sour (Amaretto likeur, Sweet and Sour Mix)
© 2013 - 2024 Good-info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tiramisu, eenvoudig receptTiramisu, eenvoudig receptTiramisu is een Italiaans nagerecht met mascarpone, koffie en Amaretto. Tiramisu betekent zoveel als “opkikkertje”. In I…
5 cocktails die een kater doen verminderen5 cocktails die een kater doen verminderenHieronder vind je 5 cocktails die een kater doen verminderen. Dit komt door de combinatie van bepaalde ingrediënten en b…
Wat is tiramisu?Wat is tiramisu?Tiramisu is een dessert dat pas in 1980 voor het eerst in kookboeken stond. Het is een heerlijk dessert dat niet moeilij…
5 heerlijke cocktails met Amaretto5 heerlijke cocktails met AmarettoZin in een lekkere cocktail? Deze cocktails zijn divers en zeer lekker met als hoofd smaakmakend ingrediënt Amaretto. De…

Het nieuwste beautydrankje: kokoswaterKokoswater is een nieuw drankje wat steeds meer terrein wint in populariteit. Het wordt veel gedronken door sporters en…
Kahlúa de likeurKahlúa is de best verkochte koffielikeur in de wereld. Deze werd voor het eerst gemaakt in 1936 in Veracruz, Mexico. Hie…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Amaretto
Good-info (13 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.